For interesserte

Tema: PC-bygging

Første utgave : 15.februar 2013

 

PC-bygging – ja bygg en PC selv !

 

Innholdsfortegnelse :

 

PC-bygging, noe for deg ?

Egenspesifisert PC kan settes sammen på bestilling

Kjøp av PC i deler

Kjøp av PC oppgraderingspakker

Noen gode guide-artikler om PC-bygging

Noe om mine valg ved mitt PC-byggeprosjekt i 2012

Litt om teknologien i moderne PC-komponenter

 

PC-bygging, noe for deg ?

 

Det er stasjonære PCer dette skal handle om. Er stasjonære PCer noe mer å tenke på? Ja, det er faktisk flere grunner for det. Stasjonære PCer har muligheter og egenskaper som på flere områder overgår det en kan få gjort med bærbare sådanne, nettbrett og andre nyere smarte innretninger.

 

I desembernummeret av PCWorld Norge sto det en artikkel kalt ”Stasjonære PCer forsvinner ikke” med de 10 viktigste grunnene til at den stasjonære PC-en vil overleve og få evig liv – nesten, i hvert fall … . Du finner den på

www.idg.no/pcworld/article256627.ece

Noen av punktene kan en diskutere, men en god grunn er at en kan bygge sin egen stasjonære PC ganske etter ønske rimelig lett.

 

Det er i tillegg gøy å sette sammen ting og å få det til å virke. For egen del har jeg hatt mye igjen for å bygge opp PCer. Det er en lærerik og svært interessant hobby. Av den grunn har jeg lyst til å skrive noe om hva en kan få til med godt utbytte. En hobby du også kan skaffe deg, om du er eller skulle bli interessert.

 

Det er alltid et ”men”: Komponenter er sårbare og kan bli håndtert feil. Feil på komponenter kan gjøre en PC ustabil og det kan være vanskelig å finne ut av hvilken komponent det er som er skyld i et eller annet problem. Det er selvsagt heller ikke reklamasjonsrett eller garanti på en selvbygd PC, bare eventuelt på enkelte komponenter. Gitt at du tar sjansen likevel, da vil jeg påstå :

 

PC-bygging ER en fin hobby og så gøy det er når alt til slutt virker. En blir litt kry og stolt av å ha fått det til. Er det noe krøll underveis, går det an å finne ut av det. På Internett er det utrolige mengder av informasjon om hva det enn skal være i forbindelse med PCer.

 

Det ER faktisk lett å bygge sin egen PC og en har mulighet til å tilpasse PCen 100 prosent til egne behov og preferanser. En velger komponenter temmelig fritt etter egen lommebok og får det en selv vil ha. Utvalget av stasjonære PC i vanlige butikker krymper sterkt inn og det som er igjen, har mange begrensninger, -  faktisk stadig mindre å hente for pengene. Nei, vi går da for noe bedre !!

 

Lett og lett .. - har du 10 tommeltotter og er erklært upraktisk, skal du holde deg til å kjøpe noe som er ferdiglaget. Har du derimot praktisk sans, har interesse for datakomponenter og har du skrudd sammen noe forskjellig tidligere, skal det kunne gå fint å bygge en PC ved å bruke sunt vett og ikke å forhaste seg. Sett av god tid til planlegging, god tid til å sjekke markedet og handle komponenter som passer deg. Endelig, når alt ligger på bordet, bruk god tid på å sette tingene sammen. Ingen høye statiskske spenninger i fingertuppene når du rører ved CPU og RAM ! Så er tiden inne for en god opplevelse og du vil føle deg svært så godt fornøyd med deg selv og jobben du har gjort.

 

Kan dette være noe for deg ? I så fall kan du jo fortsette å lese for mer inspirasjon. Om det er uaktuelt, kan du kanskje ha interesse av å lese litt om teknologien i moderne PC-komponenter. Et avsnitt på slutten om dette.

 

Egenspesifisert PC kan settes sammen på bestilling

 

Et par norske nettsteder tilbyr å bygge PCer etter personlige ønsker ut fra gitte grunnmodeller. Du kan da påvirke valg av komponenter i noen grad og fortsatt ha full garanti på kjøpet. Størst i bransjen her er Komplett firmaet i Sandefjord. I 2011 skal de ha produsert over 25 000 ”Komplett-PCer” Det blir mange hver arbeidsdag ! Det tilbys ”Konfigurer selv og velg tilbehør”. Priser fra kr. 3.995,- og oppover til 19.995,- ++

 

En annen tilbyder er Multicom, et langt mindre firma i Åmli i Aust-Agder. De tilbyr skreddersøm av også bærbare PCer, priser fra 7.682,- og oppover.

 

Dette bare nevnt som en lettvint og ikke særlig spennende måte å få tak i en riktig personlig datamaskin på. Ikke mer om slike valg her. I fortsettelsen skal det dreie seg om hvordan du kan gå fram når du går inn for 100% egeninnsats med komponentbestilling og montering, for eksempel på kjøkkenbordet ! (Tillatelse til det siste må kanskje innhentes fra din bedre halvdel .. .?)

 

Kjøp av PC i deler

 

Et stort utvalg av PC-deler for nybygg av stasjonære PCer selges av de to samkjørende nettbutikkene

www.komplett.no  og www.mpx.no.

 

Se også på vareutvalget i tre andre seriøse norske nettbutikker i bransjen :

www.psdata.no , www.netshop.no  og www.multicom.no

 

Så har vi to svenske firmaer som har etablert seg ned norske nettadresser og oppgir priser i norske kroner :

www.dustinhome.no og www.netonnet.no

 

Førstnevnte har et stort vareutvalg. De er begge ofte litt til noe biligere enn de norskbaserte nettstedene. Sistnevnte netonnet.no sender kjøp gratis, altså ingen fraktutgifter og det sparer fort noen kroner. Jeg har handlet litt smått og stort på alle disse nettstedene med godt resultat.

 

Endelig nevnt : www.pixmania.com som er sentralisert i Frankrike. Til dels billige priser og raske til å sende varer, men oppstår det et problem, er de vanskeligere å kommunisere med. Opplevde det da jeg skulle returnere en vare som var DOA, Dead On Arrival. Det ordnet seg likevel til slutt, etter mye styr med utfylling av dokumenter. Sender masse reklame.

 

Leter du etter billigste sted å gjøre innkjøp på i Norge, se www.kelkoo.no og www.prisjakt.no

 

Overveielser ved kjøp av CPU og hovedkort :

 

Et hovedspørsmål er da valg av prosessor, heretter kalt CPU (Central Processing Unit), om skal gå for en som er laget av Intel eller AMD. Det bestemmer også hvilken av to grupper hovedkort som blir aktuelle.

 

At AMD fortsatt henger med, er godt gjort i en veldig hard konkurranse. I 2011 oppgis det at Intel hadde 80,3 % av CPU-markedet, AMD 18.8 %. Apple valgte å benytte Intel-CPUer i MACer, hvilket er verdt å merke seg.  AMD kan komme til å trekke se ut av denne kampen, men de har fortsatt dominans i markedet for grafikk prosessorer (GPU) til skjermkort etter oppkjøp av ATI i 2006.

 

Tar en sikte på en ferdig valgt altomfattende løsning for nybygg, dvs. all hardware, maskinvare som en PC består av, så er det hos komplett/mpx firmaene pakker med priser fra kr. 2.395,- til kr. 12.495,- Da får en med rubbel og bit av hardware i kjøpet,  kabinett, strømforsyning, hovedkort, eventuelt et nødvendig skjermkort, prosessor, minne, harddisk/SSD og DVD, men ikke Windows.

 

Om den billigste pakken har tre kunder gitt disse tilbakemeldingene : Kjempe PC til lav pris, Supergod PC og Storfornøyd. Så en behøver altså ikke røve en bank for å få noe brukbart. Om du vil forsøke deg på PC-bygging, i all enkelhet, kan det faktisk være uten økonomisk risiko av betydning, så hvorfor ikke ?

 

Så tilkommer kostnaden av et operativsystem. Gratis Linux er mulig, men langt de fleste går nok for Windows og da Windows 7 Home Premium vil jeg tro. Legg da merke til :

 

Windows fås kjøpt i full (”Retail”) versjon og i ”OEM” versjon. Den siste brukes ved all kommersiell PC-produksjon fordi den er langt den billigste for dem. Ulempe for en PC-bygger : OEM-versjon kan ikke brukes om igjen i en annen PC ved at produktnøkkelen blir bundet til hardwaren, mer spesifikt til CPU og hovedkort i den første PCen den blir installert på. Rapport om dette blir faktisk sendt til og lagret av Microsoft ved aktiveringen.

 

OEM står for Original Equipment Manufacturer og det refererer til en situasjon hvor et selskap produserer en vare for å selge denne til et annet selskap som igjen selger …

Sitat fra Wikipedia.

 

Har du en OEM versjon, er den ute av bildet når PCen den sitter i vrakes.  Du får ikke aktivert den om igjen om du bytter hovedkort og da blir det lite å bruke etter raske 30 dager. Med fullversjon av Windows er det greit å få aktivert den om igjen. Jeg har selv gjort det et par ganger. Alt som trengs er en Internet-henvendelse til Microsoft Norge som da tildeler en ny fungerende produktnøkkel.

 

Oppgraderingsversjon av Windows kan det også være aktuell å kjøpe. Kanskje alt du ønsker er å få ny Windows i en litt eldre PC som går med Windows XP eller Windows Vista. Penger da å spare med en oppgraderingsversjon.

 

Jeg har nylig selv gjort en slik operasjon. For å bli litt kjent med Windows 8, kjøpte jeg en oppgraderingsversjon og la den inn på en noe avdanket bortsatt PC som hadde Windows XP på seg. Kun 32 bit versjonen lot seg da installere og intet gammelt på PCen kunne beholdes. Men så var det en ny verden, du verden (!)

 

Erfaring med Windows 8 så langt : Svært blandet. Rask oppstart og lite ressurskrevende, det skal den ha, men så … . Uten tillegg av et program som gjør miljøet snarlikt med Windows 7, ville jeg bare fortsatt med å gremme meg over de mange uproduktive grafiske påfunn og bortgjemte, til dels mangelfulle menyer,  jevnt over dårlig plassert på sterkt varierende steder. Nei og nei. Hvorfor gjemme bort ting, gjøre ting vanskeligere ?

 

Tenkte at noe fornuftig må da ligge rett i åpningsbildet med de store firkant kladasene. En mulighet for å slå PCen av for eksempel. Nei da, det valget dukker først opp som et valg under menyvalget Innstillinger. AV er altså en type inntilling, logisk det kanskje ... men så bortgjemt. Fant ut at CTRL+Alt+Del gir AV valg direkte, takk det da. Og Startknappen har de ikke tålt synet av. Nyvinning ? Ingen flere kommentarer.

 

Redningen for oss som vet å verdsette Windows 7 miljøet er programvare som gjenoppretter det aller meste i Windows 8. Jeg har valgt et program jeg har blitt svært godt fornøyd med. Arbeidsbordet blir åpningsside og alle vanlige menyer kommer på riktig plass. Det heter Start 8 og kan kjøpes fra www.stardock.com til beskjedne $4.99. Se god omtale på

http://www.dinside.no/903113/start8-den-beste-startmenyen-for-windows-8

 

Flere gratis programmer for det samme, ikke prøvd av meg, er omtalt på

http://www.dinside.no/910970/slik-blir-windows-8-som-windows-7

 

Beklager min surmuling over Windows 8. Kanskje godt utvalg av nyttige ”apper” kan få meg mildere stemt etter hvert. Windows 9 må komme raskt og imøtesees med spenning.

 

Heldigvis er Windows 7 enda i salg og Microsoft lover å holde den oppegående i mange år enda. Et trygt og svært bra kjøp fortsatt. På Microsoft sine nettsider kan en lese at Windows 7 vil ha ”End of mainstream support January 12, 2015”, og “End of extended support January 14, 2020. Videre “End of sale to be determined.”

 

For Windows XP er det intet å hente av kundestøtte og nedlastinger fra Microsoft etter April 8, 2014 og for Windows Vista etter April 11, 2017, begge for lengst ute av salg. Men har du en installasjons-CD for en av disse i full Retail utgave (ikke OEM merket) liggende, skal den kunne brukes på en ny PC og foreløpig bli reaktivert ved henvendelse til Microsoft.

 

Kjøp av PC oppgraderingspakker

 

Kjøper du aller deler til en ny PC helt etter eget hode, er det en viss mulighet for at noe ikke passer sammen. Kanskje en type RAM moduler ikke fungerer godt sammen med en type hovedkort. Who knows ? Da er det tryggere å se på innhold i såkalte oppgraderingspakker. De inneholder hovedkomponentene CPU, hovedkort og RAM i kombinasjoner som selger har erfaring for at det fungerer sammen. Så står en helt fritt i å handle andre komponenter til PCen der en finner de tilgjengelig og rimeligst. Kanskje noe gammelt som enda fullt brukbare CD/DVD-enheter fra avsjelede gamle dunker kan gjenbrukes.

 

Jeg har meget god erfaring med oppgraderingspakker fra www.komplett.no / www.mpx.no Slike pakker fås der fra kr. 1.095,- til kr. 6.995,-. Se under Datautstyr, PC i deler/oppgradering, Oppgradering. Mange kundeanmeldelser å lese for enkelte pakkevalg.

 

Tilsvarende pakker finner du også på www.multicom.no og der med valg av enda flere komponenter samtidig. Priser der fra kr. 1.413.- til kr. 4.775,- pr. dato.

 

Noen gode guide-artikler om PC-bygging

Slik bygger du PC

av Clas Mehus, datert 27. desember 2012 på

www.idg.no/pcworld/tips_og_guider/maskinvare/pc/article166861.ece

Bygge ny eller oppgradere PC ? Her får du i detalj vite hvordan du skal gå fram i monteringsprosessen.

Innhold: 1) Introduksjon, 2) Statisk elektrisitet, 3) Kabinett og strømforsyning, 4) Hovedkort, 5) Prosessor og kjølepasta, 6) Prosessorkjøleren, 7) Minnemoduler, 8) Grafikkort og tilleggskort, 9) Lagringsmedier, 10) Systemkjøling

 

Bygg PC-en selv, vi viser deg hvordan.

Ikke bare er det lærerikt og morsomt. Det er enkelt også !

av Håvard Røste og Jørgen Elton Nilsen, datert 2.august 2011 på

www.hardware.no/artikler/guide_bygg_pc-en_selv/45552

Innhold : 1) Innledning, 2) Hvor begynner vi ?, 3) OK, klar !, 4) Inn i kabinettet, 5) Første oppstart, 6) Hjelp – intet liv !, 7) Systemet er ustabilt, 8) Oppsummering.

 

Google-søk på ”Building Your Own Computer” gir en lang rekke oppslag. Det er bare å se etter tips og veiledning. Mange av nettstedene som listes opp har noe foreldet informasjon, men her et sted med bra og aktuell veiledning :

You Can Build Your Own Computer

www.buildyourowncomputerworkshop.com

My online Guide to building your own fast computer. Updated November 1, 2012

Innhold : How to build in 3 easy steps: 1) Order the parts, 2) Assemble the parts, 3) Install the software. 

 

How to Build a Computer

http://electronics.howstuffworks.com/how-to-tech/build-a-computer.htm/printable

Der er det også er linker til How PCs Work, How Motherboards Work, How Microprocessors Work, How BIOS Works og mye mer om mange andre PC-komponenter.

 

Noe om mine valg ved mitt PC-byggeprosjekt i 2012

 

Jeg ønsket å lage en ny PC til arbeid med lyd, ingen speedy gonzales men en solid bruks-PC med utvidelsesmuligheter.

 

Jeg har samlet lyd lagret i analog form omtrent hele livet. På lydbånd og på et solid antall lydkassetter. Videre godt med LPer og CDer. Det tar altfor mye fysisk plass og må over i digital form skal jeg rå med det på sikt. Ved leilighet senere håp om å kunne få utvalgte deler avlyttet på best mulig måte. Da trengs god lydgjengivelse både her og der, ut av PCen og inn i hodet ! Hva det siste angår, intet slår da lydopplevelsen i en god type hodetelefon jeg har funnet fram til, nevnt her senere.

 

Viktige krav til denne min nye PC ble disse : Den måtte bli svært stillegående, ha stor lagringskapasitet, rimelig sikker sådan, og ha topp egenskaper på lydgjengivelse og lydkonvertering.

 

Punkt 1) Stillegående : Det er viftestøy som er den store plagen i forbindelse med mange kommersielle PCer. Vifter på grafikkort, i kraftforsyning, i kabinettet. Ikke noe greitt når en skal lytte på lyd. Løsning : Valgte å ikke bruke noe separat, antagelig litt til noe støyende grafikkort men et hovedkort med moderne integrert støyfri grafikkløsning for full HD kvalitet til HMDI/DVI utganger. Dernest overdimensjonert kraftforsyning som kjøres lite hardt for lav temperatur og svak viftelyd, og endelig, viktig, stillegående vifter i kabinettet som likevel gir god nok kjøling spesielt av harddiskene.

 

Punkt 2) Lagring av programvare og data. Valgte å legge Windows og sentral programvare på en rask SSD-disk, mens data, musikkfiler, blir plassert likt på to stk. 2 TB harddisker av den rolige ”grønne” typen. Musikkfilene blir tidvis også kopiert til en romslig, svært støysvak Synology NAS for mest mulig sikker langtidslagring, tilgjengelig trådløst overalt i heimen.

 

Punkt 3) Lydgjengivelse, lydkonvertering. Dette går på valg av både hardware og software. Detaljer senere.

 

Etter å ha vurdert behov og sett markedstilbud, vurderinger og anbefalinger fra uavhengige kilder men også tilbakemeldinger fra kunder, endte jeg opp med å ta utgangspunkt for basis komponentene i en oppgraderingspakke inneholdende en Intel Core i5 prosessor, et ASUS hovedkort med integrert grafikk og 8 GB RAM til samlet pris rundt kr. 3.000. Akkurat den oppgraderings kombinasjonen jeg valgte, er nå utgått av sortimentet hos komplett.no, men mange oppgraderingspakker er tilgjengelige. Er ikke de etter ditt ønske, kanskje ikke det hovedkortet du ønsker, velg komponenter fritt ut fra PC i deler. Se bruker anmeldelser.

 

Grafikkegenskapene til hovedkortet jeg kjøpte (Asus P8Z68-V/GEN3) holder godt til mitt bruk, HDMI/DVI-utganger og full HD 1920x1200. Stor fordel: Ikke nødvendig med separat støyende skjermkort. Videre har hovedkortet godt med USB-kontakter, 4xUSB 3.0, 12xUSB 2.0, UEFI BIOS og intelligent viftestyring. Problemfritt det hele. Litt om noen av komponentene som ellers ble valgt i dette bygge-prosjektet :

 

PC kabinett : Hovedkrav at det gir mulighet for riktig god kjøling av harddisker og hovedkort. Videre ingen unødvendig front-dør, 4 fronttilgjengelige brønner, 5-6 innvendige brønner, kontakter for USB, lyd og eSata i front.

 

Valget ble et Cooler Master HAF 912 midi tower kabinett. Det er optimalt designet for god kjøling. I front nederst sitter en stor 200 mm svært støysvak vifte som blåser rett inn på 6 tilgjengelige harddiskplasser. Det følger med en mindre vifte øverst i bakveggen og ledig plass til ytterligere vifter, på toppen en 200 mm eller to 120 mm og på siden en 120 mm i diameter.

 

Lav temperatur er alfa og omega for levetid på komponenter. Jeg valgte derfor å utnytte alle viftemulighetene. Det ble montert 3 stk. svært støysvake vifter type Noctua NF-S12B med valgt redusert ytelse.  PCen ble så stillegående at selv på kloss hold er det bare frontlys som forteller at den er i gang.

 

At dette kabinettet også har et litt tøft utseende med rødt lys på den store viften i fronten er heller ikke noe negativt i mine øyne. Det er god plass innvendig, lett å kable og montere komponenter. De tre ekstra viftene ble montert først, så hovedkortet.  Holder for harddiskene er svingbart og det gjør kabling til hovedkortet enklere.

Dette kabinettet er valgt og beskrevet i detalj i artikkelen på www.buildyourowncomputerworkshop.com som også har pekt ut den CPUen jeg omtaler på slutten av dette opuset. Jeg har ellers benyttet et Cooler Master HAF X kabinett i et annet byggeprosjekt. Det er en større modell med ekstra god plass innvendig, bygd på likedan måte for like god avkjøling. En mengde positive kundeanmeldelser og utmerkelser for disse kabinettene kan sees på komplett.no.

 

Kraftforsyningen ble valgt med omhu, forholdsvis godt dimensjonert for at den ved lav belastning som i dette tilfellet skal ha minst mulig turtall på innebygd vifte. Det ble en Corsair HX650W PSU som viste seg å være svært stillegående. Denne PCen bruker ikke noe separat skjermkort, men er det aktuelt med et noe tøft sådant, kan effektbehovet bli en god del større. Påregn da også at vifte på skjermkortet vil kunne høres.

 

Svært lav driftstemperatur ble oppnådd. Harddiskene får en temperaturøkning på bare 5-6 grader fra stillstand til mange timers drift. Dermed godt under 30 grader på disse. (Harddisk-temperatur grafisk fremstilt over tid og tilstand på disse ellers blir vist med et utmerket program : Hard Disk Sentinel fra www.hdsentinel.com  To andre programmer som er gratis, viser aktuelle temperaturer på harddisker, CPU og hovedkort samt hastigheter på vifter styrt av hovedkortet : HWMonitor32/64 fra www.cpuid.com og HWiNFO32/64 fra www.hwinfo.com. Hovedkorttemperaturen holder seg rundt 25 grader og CPU på beskjedne 35 grader.

 

Siden topp lydkvalitet er siktemålet for dette PC-bygget, ble det valgt et lydkort med svært gode data, et ASUS Xonar Essence STX. Jeg fant det relativt rimelig på netonnet.no. Kortet har hodetelefon-utganger ”to enjoy the ultra-high fidelity”, en stor kontakt bak og en til på kortet som kan kables til fronten av PCen. Dertil høyttaler utganger (2.1 system) og S/PDIF koaks/optisk lydutgang for flerkanal lyd. Det har en oversiktlig meny med alt en kan tenke seg av valg for lyd inn og ut. Jeg har sett at Creative snart kommer med et lignende lydkort kalt Sound Blaster ZxR, men det ser ut til å koste langt mer. ASUS kortet anbefales sterkt. Men se her :

Skulle du komme til å kjøpe dette lydkortet fra ASUS og har PC med Windows 7 eller 8, IKKE bruk driver på medfølgende CD der en finner drivere for XP og Vista. Du er hermed advart. Jeg prøvde å bruke Vista driveren og endte opp med en PC som ble helt låst. Måtte boote i sikker modus og benytte et gjenopprettingspunkt for å få PCen i gang igjen. Hent egnet driver for Windows 7 og ev. 8 fra asus.com.

 

Det er en nytelse å høre musikk fra utgangen av dette lydkortet med gode hodetelefoner. Det er et stort utvalg av gode hodetelefoner i handelen, men har du ingen favoritt type, kan jeg varmt anbefale Beyerdynamic DT 770 Pro 80. Les de mange svært positive kundeuttalelser på komplett.no. Jeg har prøvd flere fabrikata, men ingen overgår denne med sin tonale klarhet, stor detalj-oppløsning og utmerket hodekomfort. Ingen grunn til å kjøpe noe dyrere etter min mening.

 

Windows 7 ble lagt på en Corsair Force GT 120 GB SSD disk for rask oppstart og tilgang på Windows funksjonene. Nødvendig da med AHCI-modus aktivert i UEFI BIOS. Romslig lagring ellers på 2stk. 2 TB Seagate Barracuda Green 5900 rpm harddisker, ST2000DL003.

 

Øvrige komponenter helt standard. To stk. USB 3.0 kontakter ble montert på ledig plass i fronten på kabinettet, kabel derfra til hovedkortet, en sett som fulgte med hovedkortet. Ellers 2 stk. USB 2.0, eSATA , lyd inn og ut i front kablet til hovedkortet.

 

I Windows 7 kan en få klassifisert ytelsen på viktige systemkomponenter på en skala fra 1,0 til 7,9. For den PCen som her er omtalt angir Windows 7 følgende delresultater når ytelse i UEFI-BIOS er satt til Normal, prosessorhastighet 3,3 GHz:

Prosessor (Beregninger pr. sekund)     7,6

Minne (Minneoperasjoner pr. sekund:    7,9

Grafikk (Skrivebordsytelse for Aero)   6,4

Spillgrafikk :                         6,4

Primær harddisk:                       7,9

Skulle noe ønskes forbedret, er det grafikkytelsen for spillentusiaster. Oppnås enkelt ved å sette inn et egnet skjermkort, men for det formålet denne PCen er konstruert for, er det som er oppnådd mer enn godt nok. OK også for videoredigering.

 

Skulle du ha tanker om å bruke komponenter fra en gammel PC i en ny en, er det mye som ikke passer sammen lengre. Eldre hovedkort hadde kun en kontakt for strømforsyningen. Nyere hovedkort må ha tilførsel til to kontakter (ny stor 24 pins og en 8 pins i tillegg). Videre monteres nå strømforsyning i bunnen av kabinettet mot oppe i toppen i eldre utgaver, så ny kraftforsyning må skaffes av flere grunner.

 

Nye CD/DVD/BlueRay- og harddisk-enheter har tilkobling av type SATA, Serial ATA mot Parallell PATA (PCI) i eldre tider. PATA er helt ute på nyere hovedkort, likeledes tilkobling for diskettstasjoner. PCI-kontakt for tilknytning av kretskort er på vei ut hva hovedkort angår til fordel for flere PCIe (Express) type kontakter på ekspansjonsplassene.

 

For lyd-interesserte, her kort om programvare jeg bruker på denne PCen for digitalisering av lyd fra lydbånd, lydkassetter, LP-plater og CDer. Lyd fra alle lydkildene blir først lagret i .wav-format med LP-Recorder, grovredigeres så i LP-Ripper og skjøtes sammen ved behov med WAV-Joiner, alt fra www.cfbsoftware.com. Overføring til mp3-format med EZ CD Audio Converter (tidligere kalt Easy CD-DA Extractor) fra www.poikosoft.com. For tilkobling av platespiller benyttes NAD PP3i Digital phono-to-USB preamplifier.

For detaljer om alt dette, se mitt avsnitt om PC-lydteknikk.

 

- Kan PC bygging være noe for deg  ?  I så fall avslutter jeg med litt om komponenter du vil komme bort i. Det kan være noen nyttige tips å plukke opp, men også tror jeg du kan komme til å bli like imponert som meg over den fantastiske teknologien som ligger i de komponentene du vil få nærkontakt med.

 

Litt om teknologien i moderne PC-komponenter

 

De helt avgjørende komponenter i en PC er en mikroprosessor (CPU, Central Processor Unit) og lagrings-hukommelse (RAM, Random Acess Memory). Du vet at det er skjøre komponenter som må behandles med forsiktighet, men har du en anelse om hva som er innvendig i disse bitene ?

 

Moderne CPUer er vanvittig kompliserte i oppbygning og struktur. De fleste har ingen anelse om hvilken fenomenal skapelse de har å gjøre med. Jeg har lyst til å nevne litt om disse tingene.

 

CPUene det her er snakk om er de som er basert på såkalt x86 arkitektur. Betegnelsen går tilbake til instruksjonssettet og arkitekturen til en 16-bit prosessor type 8086 som Intel kom ut med i 1978. Egentlig går det helt tilbake til en 8-bit prosessor kalt 8080 fra 1974. Den jobbet jeg faktisk med tidlig i min yrkeskarriere. Artig å programmere og få ting til å virke.

 

Det har skjedd masse siden den gangen, men grunnlaget for instruksjonssettet som moderne prosessorer nå har, stammer fra det utgangspunktet. 8-bit store instruksjoner og dataenheter ble til 16 bit, så 32 bit og nå hele 64 bit i slengen. Takten det går med har steget enormt. For å få det til har man måttet forminske alle fysiske dimensjoner enormt. Det er teknologi i ypperste klasse, helt utrolig at det an å få det til, og til en pris som ikke er uoverkommelig.

 

Utvikling skjer hele tiden. Intel innførte Core-betegnelsen på en ny serie CPUer i januar 2011. Mikro-arkitekturen har fått kodenavnet Sandy Bridge og er teknisk en 32 nanometer utgave av ledningsmønsteret på halvlederflaten. Dette ble så forminsket til en 22 nanometer utgave med kodenavnet Ivy Bridge i fjor. 1 nanometer er 1 milliontedels millimeter, 0,000 001 millimeter. Det er smått det !!! Og så skal alt virke. Alt, hvor mye er så det innvendig ?!

 

Ta en helt vanlig Intel PC prosessor i dag, en midt på treet type Intel Core i5 3570K som kom i salg i april 2012. Den er konstruert med nevnte 22 nanometer teknologi. Halvlederflaten inneholder 1,4 milliarder sinnrikt sammensatte mikroskopiske halvlederelementer, transistorer, ja, 1,4 TUSEN MILLIONER , alt i et enormt ledningsmønster på en 160 kvadratmillimeter stor flate. Tenk for en jobb det har vært å få det til … .

 

På denne flaten er det plassert 4 parallellkjørende ”kjerner” som hver for seg kan utføre ulike deler av en kompleks programvare. Mange MILLIONER av instruksjoner HVERT sekund. Hastigheten det går med er hinsides vanlig tankegang. Standard datatakt kalt klokkehastighet er 3,4 GHz, dvs. 3 400 000 000 perioder pr. sekund. Data hentes fra lokale lagre, bearbeides og legges ut på lager igjen. Det er ikke store interne lagre det er tale om, men nok for det som må gå spesielt raskt for seg. Slike lagre kalles cache og det er svært viktige elementer i seg selv. Så er det separate RAM lagre, utvendige minnebrikker tilknyttet prosessoren da som har det litt mindre strevsomt.

 

Denne i5 3570K CPU inneholder også en god erstatning for et separat grafikkort, en grafikk-prosessor (GPU) type Intel Graphics 4000. Gir faktisk fullverdig HD bildekvalitet. Det blir bra varmt, så kjølevifte plassert oppe på toppen av prosessoren er nødvendig. Effekt som tilføres er oppgitt til 77 Watt for denne prosessoren. Uten tilstrekkelig kjøling vil den bli tvert ødelagt. Ved kjøp følger det med egnet kjølevifte og en varmeledende pasta som smøres på mellom prosessoroverflaten og viften som trykkes godt fast ovenpå. Pris for slik ”boxed” CPU er pr. dato kr. 1.689.- i en kjent nettbutikk.

 

Et begrep noen vel har støtt på er overklokking. Det er å sette opp klokkefrekvensen, typisk aktuelt for å få raskere action i dataspill. Det får en til ved å øke driftsspenningen som normalt ligger på beskjedne 1 Volt med noen få tiendeler. Det skal svært lite til før effektutviklingen blir for stor selv med vannkjøling. En risikosport og et spesielt utstyr som det ikke er aktuelt å komme mer inn på her.

 

Før jeg forlater CPU omtalen, litt om den holderen gjerne kalt sokkelen som CPUer monteres i på hovedkortet. Hver ny generasjon av CPUer har fått nye sokler, ofte nødvendig for antallet kontaktpinner på CPUene har økt. Det gjelder da å passe på at har en bestemt seg for en prosessortype, så må en se etter et hovedkort som har sokkel som passer til prosessortypen. Det gjelder så vel hovedkort for Intel og som for AMD CPUer.  De mest vanlige Intel CPUer har enten sokkeltype LGA1155 eller LGA2011. Den omtalte Core i5 3570K passer bare inn i LGA1155 sokkelen. Hvorfor tallet 1155 ? Jo, hold deg fast, det er fordi det er akkurat 1155 kontaktpinner på CPUen, ja, så mange bitte små pinner !! Dette innefor en flate på 37,5 x 37,5 mm. Det er nødvendig med meget stor presisjon når CPUen skal få kontakt med alle sine 1155 gullbelagte kontaktpunkter i sokkelen. Spennende når den settes nedi, en låsefjær strammes til og en hører pinnene knase mot de veldig små kontaktpunktene i sokkelen. En skal se nøye på at CPUen orienteres riktig i sokkelen før det klemmes til. Et merket hjørne skal samsvare med et merket hjørne i motparten. Puh  - vil det fungere tro ? Har CPUen får riktig forbindelse med alle pinnene sine, ja vil PCen starte opp ?  Det er spennende hver gang.

 

Nå over til RAM-modulene. Teknologien der er også imponerende. Nå brukes såkalt DDR3 SDRAM som står for Double Data Rate type 3 Synchronous Dynamic Random Access Memory. Det er en 90 nanometer teknologi som har vært i bruk siden 2007. Driftsspenning 1,5 eller 1.65 Volt. DDR3 moduler kan overføre data med en hastighet på over 2 GT/s og det skjer på både oppadgående og nedadgående flanke til klokkepulssignalet. Klokkepulser har da halve takten av dette. GT/s står for Giga Transfers pr. second, altså milliarder overføringer pr. sekund. Fabrikanter oppgir ofte GT/s som GHz, hvilket er en tilsnikelse.

 

Standard DDR3 kan ha lagringskapasitet opp til 8 GigaByte pr. modul og er utstyrt med en 240 pinners kontakt. De selges i pakker på 2 eller 4 matchede moduler, som for eksempel 2 x 4 GB eller 4 x 4 GB.  Overkommelige priser, ja mye ekstern lagerplass for godt under en tusenlapp.

 

32 bit versjoner av Windows kan teoretisk kun utnytte 4 GB RAM. I praksis blir enda litt mindre tilgjengelig, typisk bare 3.4 til 3,5 GB ved at resten blir beslaglagt av bl.a. ulik hardware som hovedkortet har fått innsatt og/eller er bestykket med. 64 bit versjoner av Windows kan derimot utnytte nærmest ubegrenset mye RAM, men også her blir det litt fratrekk i dette på grunn av slik ”hardware reserved memory”.

 

Så et kort streif innom harddisker og hva vi ser der. Tradisjonelle mekaniske harddisker strever med å overleve. Riktignok er de gode nok i massevis fortsatt til sitt bruk, og det sprenges fortsatt grenser på hvor mye de kan romme. 3 TB = 3 000 GB er nå vanlig handelsvare til en tusenlapp. Men det som tar inn på og som er meget aktuelt å bruke, er de ikke-mekaniske halvlederutgavene kalt SSD, Solid State Drive. Vanlig benyttede størrelser er nå 128 GB og 256 GB, også til rundt en tusenlapp. Legges operativsystemet på en slik, får PCen et ”boost” som virkelig merkes. Legg så til en eller flere mekaniske, så har en det hele.

 

Nå krabber SSD kapasiteten raskt oppover og om få år er trolig mekaniske harddisker noe nær utkonkurrert. 512 GB koster nå rundt 3000 kroner. Det som ikke er fullt avklart er levetid på SSD. Det er et begrenset antall lagringer en halvleder lagercelle tåler før den svikter. Konferer vanlige minnepinner som faktisk er samme teknologi i utgangspunktet. Ingen ting varer evig her i verden. Alt er forgjengelig … .

 

Endelig kort det som også er verdt et studium, hovedkortet i PCer. På engelsk kalles det motherboard og svenskene har annektert samme term, moderkort. Det er høyteknologi av klasse det også med mange lag av trådføringer der feil i forbindelser lagene i mellom selvsagt ikke tåles. Hovedkort er basis for sammensetningen av alt av komponenter og funksjoner. Det strømmer på med nye utgaver år for år og det er vanskelig å ha oversikt over hva som er de beste kjøpene. Det går mye på stabilitet i drift og komponentplasseringsmuligheter. Følg med på omtale i datatidsskrifter, hva som er mest populært i salg og kundeuttalelser.

 

De to store firmaene på området er Asus og Gigabyte som i 2012 hadde til sammen 51.3 % av markedet med 41 millioner solgte enheter. Asus sto for 22 millioner, Gigabyte 19 millioner, Asrock 7,7 millioner, MSI 5 millioner og Intel i underkant av 5 millioner. Intel slutter med produksjonen i 2013.  Dette er stor-industri i det fjerne Østen.

 

Hovedkortet må passe fysisk inn i det kabinettet en kjøper. Vanligvis er det ikke noe problem, men går du for et lite kabinett, minitower eller lignende, se etter at valgt hovedkort får plass. Størrelsen på hovedkort, såkalt form faktor, har egne betegnelser : ATX (Advanced Technology Extended) har størrelse 305 x 244 mm og ble standard i markedet fra 1995 etter å ha erstattet gammel AT (350 x 305 mm). Vanlig større og mindre dimensjoner enn dette kalles E(xtended)-ATX (305 x 272 mm), m(mikro)-ATX (244 x 244 eller 244 x 225 mm) og mini-ITX (170 x 170 mm).

 

Pass på å behandle hovedkort like forsiktig som andre følsomme komponenter, CPU og RAM. Subber du f.eks. rundt på et tørt gulv, kan det bygge opp anseelige statiske spenninger, mange kV ! Ta derfor på kabinettet med fingertuppene før du rører noe sårbart noe. En ledning fra et håndlegg til en klype på kabinettet vil også kunne forhindre at kostbare komponenter blir ødelagt momentant ved montering. Du kan lage en slik selv eller kjøpe "Antistatic Armchain 6 feet", varenummer 303162 hos komplett.no, pris kr. 99,-.

 

Der stopper jeg skrivingen av denne første utgaven av ”PC-bygging”.

Lykke til med bygging av din egen stasjonære PC.

 - oooo -

Jeg vil sette pris på tilbakemeldinger, forslag til mer om noe, feil du har funnet, egne erfaringer, synspunkter, ja hva det enn måtte være i sakens anledning. Hyggelig om det er andre PC-byggere der ute !

 

15.februar 2013

Arne Hvidsten, Asker

epost@arnehv.net

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.08 | 23:25

Savner informasjon om passord-huskere i siste PC-gull. Bruker selv LastPass.com i stor utstrekning og anbefaler alle å gjøre det samme !

...
31.03 | 20:15
Min forside har mottatt 16
04.08 | 21:24
Du liker denne siden