For PC-interesserte

Tema: Nyttige nettsteder - nyttig programvare

 

PC-gull 2017 erstatter nå denne eldre utgaven

 

 

Gå derfor til PC-gull 2017

 

for oppdatert og aktuell PC-informasjon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PC-GULL 2015

 

Innholdsfortegnelse

 

Innledning

-          Noen refleksjoner over utvikling og hendelser i tiden.

 

Sikkerhet ?!

-          Er nettstedet du tenker å besøke trygt å bruke ?

-          Nettstedsjekk

-          Falske meldinger om at det er noe galt med din PC

-          Falske løfter, falske nettsider

-          PUP, potensielt uønskede programmer

-          Avstå fra register-rensing og driver oppdateringer

-          Uriktige Download knapper og andre tilsnikelser

-          Skjulte programvarefeil har blitt BIG business !

 

Grunnleggende PC-beskyttelse + noe mer !

-          Aktuell PC-beskyttelse

-          Nødvendig tilleggsbeskyttelse mot skadevare

-          Frys tilstand ! Program for sikker utprøving av nedlastet programvare

-          Varsling av og full kontroll med automatisk oppstarting

-          Epost problematikk

-          Epost adresser til forbigående bruk

 

Alternative startsider

 

Treg PC, årsaker, hva kan gjøres med det ?

 

Gratis programvare kan være bra eller farlig !

 

Kontor-programvare

-          Microsoft Office produkter og alternativ gratis programvare

-          Fontvisning

-          Gratis fonter

-          Skrifttegn laget med numeriske koder

-          PDF lesing, redigering og omforming

-          ZIP verktøy

-          OCR verktøy

-          Glimrende epost program

-          Programvare for fil og mappe sammenligning

-          Programvare for skjermdump av alle typer

-          Kalkulatorer

-          Skylagring - hvor lagrer du best og mest ?

 

Basis programvare for sikkerhet og vedlikehold av PCer

-          Enkelt PC vedlikehold

-          Innlagte verktøy i Windows

-          Flere typer PC vedlikehold må til !

 

Bra PC programvare for

-          Filbehandling

-          Avinstallering

-          Permanent sletting av filer og media

-          Sletting av låste filer

-          Filredning, filgjenoppretting

-          Fil- og media-kopiering

-          Filsøking

-          Visning av all fillagring

-          Dataomforming

-          Sikkerhetskopiering, backup

-          Filsynkronisering, enveis og toveis

-          Kryptering og dekryptering av filer og mapper

-          Passord behandling

-          Bildebehandling

-          Lydbehandling

-          Slektregistrering

 

Windows 8 kom seg etter hvert med versjon 8.1

 

Hvordan tilpasse Windows 8 til Windows 7 opplevelse

 

Automatisk innlogging med Windows 8/8.1

 

Manglende visning av Bibliotek og andre nye forhold i Windows 8.1 Utforsker

 

Windows 10 nærmer seg. Vurderinger og kommentarer

 

Windows 10 nyheter

 

Topp søketjenester og topp nettsteder

 

Nettlesere og deres popularitet

 

Operativsystemer og deres markedsandeler

 

Noen nettsteder vel verdt å se på

 

Innholdsfortegnelse for PC-INFO

 

 

 

Innledning

 

Noen refleksjoner over utvikling og hendelser i tiden.

 

Dette er en ny mini-oversikt over nyttige nettsteder og topp programvare for PCer. Det var opprinnelig tenkt som et supplement til PC-verktøy som ble skrevet for snart 2 år siden, men det har siden bare vokst og vokst til nå å ha blitt mer enn som så.

 

Internett inneholder ufattelige mengder av informasjon om nær sagt alt. Det kommer stadig nye nettsteder med omfattende informasjon, rettledninger, problemløsninger, og mengder av stoff for fordypning i tekniske temaer. For mye virkelig bra på Internett og fra Internett har navnet på dette kommet til å bli PC-gull.

 

En ny betegnelse på programvare har nærmest tatt over helt det siste året. Nå er det apper alle snakker om. Ordet app er opprinnelig en forkortelse for mobile application software, programvare for mobile anvendelser, dvs. smarttelefoner og nettbrett. Nå brukes betegnelsen i alle sammenhenger hva programvare angår. Microsoft har kastet seg på app-bølgen med sin Windows Store for å møte konkurranse fra Apples App Store og Googles Play Android Apps. Vel, programvare er det fortsatt.

 

Fortsatt er det liv laga for ordinær tradisjonell PC programvare. Nettbrett vil ta over mye av PC-bruken for mange, men det er likevel langt fram til at en med mobil-apper kan få gjort like mye som en kan med svært godt utviklet programvare for PCer.

 

Så kan en lure på om alt i fremtiden vil bli hel-mobilt. Stasjonære PCer blir nok på sikt kun for spesielle formål. Bærbare sådanne har fremtiden for seg. Stadig mer programvare blir skybaserte tjenester, noe man får eller leier seg tilgang til. Jeg liker nå en gang å ha nyttig programvare kjøpt en gang for alle og ikke måtte se at et abonnement går ut om et års tid. Det blir spennende å følge utviklingen. Undres på hva som gjelder om 20-30 år, enn si 100 år. Skulle vært artig om jeg da kunne sett det fra det hinsidige.

 

Alle Windows versjoner har en fastsatt livssyklus. Et fakta ark om dette ligger på http://windows.microsoft.com/nb-no/windows/lifecycle   Microsoft avsluttet all støtte for Windows XP i april i år. For Vista er datoen for slutt på såkalt utvidet støtte 11.april 2017, for Windows 7 14.januar 2020 og Windows 8 10.januar 2023.

 

Faktisk har annen hver versjon av Windows trengt en bedre etterfølger. Vi som har levd en stund, opplevde at Windows 95 var et stort fremskritt fra Windows 3.1. Windows 98 kom ikke så bra ut mens Windows 2000 fikk godkjent karakter etter å ha arvet mye bra fra Windows NT for servere. Windows ME nytt bomskudd, Windows XP svært bra, Windows Vista ny skuffelse, Windows 7 svært bra mens Microsoft rotet det til med Windows 8. En interessant beskrivelse av Windows utviklingen finnes på

 

http://www.aftenposten.no/digital/Fra-Windows-31-til-Windows-8--6834018.html#.UzptJfmSx8E

 

For Microsoft har det vært ekstra plagsomt er det at så mange fortsatt bruker Windows XP. I følge Realtime Web Analytics til et firma som overvåker markedssituasjonen på verdensbasis, http://www.netmarketshare.com, var den prosentvise endringen i markedsandeler for desktop operativsystemer fra januar til august 2014 : Windows XP falt fra 29,3 til 23,9 %, Windows 7 økte fra 47,5 til 51,2 %, Windows 8/8.1 fra 10,6 til 13,4 % og MAC OS X 10.9 fra 3,2 til 4,3 %.

 

Microsoft gjorde en feilvurdering av markedet ved lanseringen av Windows 8, og måtte raskt ut med 8.1 og noen mindre oppdateringer av den igjen. Bare ikke nok viste det seg. Neste versjon ble kraftig fremskyndet. Berøringsskjermer er OK for nettbrett men ikke særlig brukervennlige i større utgaver, noe Microsoft endelig har tatt inn over seg. Det er allerede kommet prøveutgaver på Windows 10. Den skal kunne tilpasse seg etter bruksformen, PC, nettbrett, smarttelefon. Startknapp og kjente menyer fra 7ern kommer igjen, og nå ligger det an til at 10ern kommer i salg, allerede en gang i 2015. Hvorfor ble den ikke kalt Windows 9 ? Faktisk et par grunner for det, - se senere.

 

Mye i det følgende er sikkert kjent stoff for noen og for spesielt interesserte vil nok andre mene. Det er et enormt tilfang av alt mulig på Internett. Det er mengder av nettsteder for nyttig informasjon. Videre tilbys programvare for nær sagt all verdens formål, varierende fra søppel og rent lureri til mye nyttig på øverste hylle. Se om noe her i PC-gull kan være brukbart for å få en både bedre og mer nyttig PC.

 

Ved søk i Wikipedia på Utilities for Windows fikk jeg en liste på hele 144 navngitte verktøy. Tro meg, det er bare en liten brøkdel av alt som finnes. En slik liste vil aldri kunne være oppdatert og vil aldri kunne gi noen god rettledning i hva som er bra og mindre bra. PC-gull kan gjøre letingen etter noe bra å ha noe enklere. Noe erfaring gjennom mange års arbeid med både maskinvare og programvare for PCer er i alle fall grunnlaget for innholdet her i PC-gull.

 

PC-gull har blitt ganske så sterkt krydret med linker. Det langt overveiende antall går til engelskspråklige nettsteder av naturlige grunner. Det er der bredden og mengden av all info finnes. Forhåpentligvis vil alle disse henvisningene til mer info ute på nettet være nyttig. (Språkdilemma : På norsk heter linker vel mer korrekt lenker. For meg er lenker noe fysisk mens linker er langt fra det på datasiden. Så jeg er ikke omvendt enda til å snakke om lenker til Internett.)

 

www.howtogeek.com er det nettstedet jeg har gitt flest henvisninger til. Det er etter min mening ganske unikt ved at det der hver dag legges ut mye nyttig informasjon som selv når det dreier seg om kompliserte emner har en godt forståelig form. Ren opplæring for nybegynnere ikke minst, finnes der.

 

Skrivingen har blitt en hobby i seg selv, bedrevet langt utover i sene nattetimer, styrket med knasking av sunn godis i form av nøtter og rosiner, med rolig avdempet klassisk musikk i bakgrunnen. Moderne musikalsk «støy» fremmer ikke min produktivitet.  Og resultatet, tja - somebody might find it interesting & useful, I hope.

 

 

Sikkerhet ?!

 

Kan noe gå galt, så vil det gå galt på det mest ubehagelige tidspunkt – er det noe som heter. Det er loven om maksimal fandenskap. Vel, det er heldigvis ikke noe alle er utsatt for, men jeg har opplevd noe i nærheten av det noen ganger ! Senest nå nylig da mesteparten av PC-gull ble borte vekk fra hjemmesiden min på grunn av lagringsfeil på en server et sted der ute. Et par spørsmål og noen tankevekkende svar :

 

Hva er det som ER sikkert ?

 

Er noe HELT sikkert ? (Tenk litt før du ser mitt svar ! Kanskje svarer du nei ? )

 

Ja, noe ER helt sikkert :

 

   -  At alt er forgjengelig.

 

   -  At det meste er usikkert !

 

   -  At det gjelder å passe godt på !!

 

Føre var enn etter snar – heter det. Det er uansett noe å ha i bakhodet når det gjelder personlig sikkerhet ved bruk av PCer, nettbrett og smart telefoner og ved deres tilknytning til Internett.

 

En PowerPoint fremstilling omsider ved sikkerhet med mange eksempler på hendelser og gode leveregler i det daglige «digitale» liv ligger til beskuelse på DropBox adressen :

 

https://db.tt/R42r9H98

 

PowerPoint visningen inneholder 41 skjermbilder og ble laget til en orientering om sikkerhet for nettravner i et Seniornett-møte i Asker 10.september 2014. 

 

Det kom en tilbakemelding i forbindelse med dette, med en link til en interessant redegjørelse for hvor galt det kan gå om en litt uforsiktig skulle havne i hackeres klør. Mind your steps ! Se her :

 

http://www.telegraph.co.uk/technology/internet-security/11153381/How-hackers-took-over-my-computer.html

 

Vel, viktig å ha tanker på slikt er det. Derfor i det følgende noe mer om hva en bør/skal/må passe på ved tangentbordet.

 

 

Er nettstedet du tenker å besøke trygt å bruke ?

 

Internett har blitt kalt verdensveven. Det passer bra når det er millioner på millioner av nettsteder og det hele er svært så uoversiktlig. Menneskelig aktivitet manifesterer seg i nettsteder med alle typer innhold. Mørkets makter er ikke fraværende. Noen nettsteder er gode og vennligsinnede, andre onde og skadegjørende. Før en tenker på å oppsøke et ukjent nettsted, er det en god ide å se hva det kan være av opplysninger å finne om dette nettstedet. En rekke tjenester står til rådighet i så måte. Her noen kjente for slik nettsted-sjekk.

 

Se forslagsvis først ser etter hva nettstedet MyWOT kan opplyse.

 

http://www.mywot.com

 

Det tilhører et finsk firma i sikkerhetsbransjen. WOT står for Web Of Trust, nett-tillit. Slagord som de har : ”Know which websites to trust”. Før jeg går inn på et nytt og ukjent nettsted, har jeg til vane å se om mywot.com har noe negativt å rapportere om dette nettstedet.

 

Om et OK nettsted kan det stå : Good site. The site has an excellent reputation based on user ratings. Trustworthiness : Excellent - Child Safety : Excellent

 

For et nettsted som det er best å holde seg unna, kan vurderingen være : Trustworthiness : Very poor, ”Fake domain redirecting to pay-per-click scam sites”. En tydelig advarsel !

 

Ved første gangs bruk og også noen ganger senere fås et felt øverst på nettsiden der det står Login/Register. En trenger ikke å logge seg inn eller utføre noen registrering.  Klikk da bare på FAQ (Frequently Asked Questions) under Support nedenfor og teksten i feltet på toppen Login/Register byttes ut med example.com  Go. Skriv så bare inn navnet på nettstedet du vil ha rapport om der det står example.com og klikk på Go.

 

Selvfølgelig er denne informasjonen IKKE 100 % sikker, og den er langt fra altdekkende. Ny type fandenskap der ute dukker opp fort vekk, men de følger godt med, og tilbakemeldinger fra brukere av nettstedet gir ofte verdifulle opplysninger om hva en har erfart.

 

På dette nettstedet kan en skaffe seg et WOT-tillegg til egne nettlesere. Det er automatisk varsling med fargelagte ringer, farge ut fra oppdaget farlighetsgrad til angitt nettsted, rødt-orange-grønt. Slik farget ring kommer på topplinjen, midt på i Firefox, lengst til høyre i Chrome og IE, i mine nettleserutgaver i alle fall. Klikker en så på ringen, vises en vurderingen av nettstedet basert på brukererfaringer. Klart nyttig !

 

Til høyre på mywot.com nettsiden ligger en link ”See owner at whois Domain Tools” som linker til http://www.domaintools.com. Klikker en der, får en se hva som angis å være eier og adresse til det aktuelle nettstedet. Men obs, det faktiske eierforhold og den faktiske adresse til nettstedet kan være noe helt annet siden det kan være et formidlingsfirma hvis data det er som står oppført på skjermen.

 

WOT ble spesielt nevnt i en artikkel på dinside.no : "Advarer deg før du trykker - med Web Of Thrust slipper du å rote deg bort i nettets mørke bakgater." Se :

 

http://www.dinside.no/928075/advarer-deg-før-du-trykker

 

Et annet nettsted med slik nytting rapportering er

 

http://www.urlvoid.com

 

Det er en tjeneste drevet av et italiensk nettsted

 

http://www.novirusthanks.org

 

Der får en vite om et nettsted er svartelistet i noen av 27 stk. Website Blacklist Reports, hvor også mywot.com inngår.

 

Egen omtale : "Website Reputation Checker Tool. In a nutshell, URLVoid is a free service that analyzes a website through multiple blacklist engines and online reputation tools to facilitate the detection of fraudulent and malicious websites.  This service helps you to identify websites involved in malware incidents, fraudulent activities and phishing websites."

 

Nyttig, men fortsatt kan det være helt ny fandenskap som er for ny til å bli rapportert. Novirusthanks.org har også nettstedet

 

http://www.ipvoid.com

 

med «IP Address Blacklist Checker Tool», for å få opplysninger om en IP-adresse. Videre har de cen nettrelatert «verktøykasse» som det kan være nyttig å kjenne til på

 

http://www.toolsvoid.com

 

Enda flere opplysninger om et nettsted fås på

 

http://www.tcpiputils.com

 

Skriv inn et domenenavn eller en IP-adresse i Search feltet på toppen, så renner det på med opplysninger. Du kan også umiddelbart se angivelse av WOT Reputation, fra Satisfactory til Very Poor ! for nettstedet - om det har blitt vurdert der da. Legg ellers merke til menylinjen på toppen med mange nyttige valg for diverse opplysninger.

 

Disse opplysningene om et nettsted kan en også få tilgang til mye enklere i nettleserne Chrome, Firefox, Opera og Safari ved installasjon av plugins fra http://www.tcpiputils.com

 

Et annet varsel-tillegg til nettlesere er SiteAdvisor fra anti-virus firmaet McAfee på :

 

http://www.siteadvisor.com

 

Der ligger også en SiteAdvisorLive utgave som koster noe, men gratisversjonen fungerer mer enn godt nok hos meg. 

 

Hos meg har WOT og Site Advisor grepet inn flere ganger. Da jeg forleden skulle slå opp noe på wikipedia.org, kom jeg til å skrive wikipedeia.org. WOT-beskyttelsen slo til umiddelbart med melding : Potentially malicious website blocked protecting you from hackers and cyber criminals. Så lett å få inn noe mulig fandenskap uten beskyttelse !

 

Jeg leste et nettsted om et program kalt Startup Sentinel som ble anbefalt for kontroll av automatiske oppstarter. Download-linken ble trykket og intet galt ble observert ved nedlastingen. Men da jeg så installerte dette programmet, startet et forsøk på kontakt med noe på Internett som umiddelbart ble stoppet av SiteAdvisor med advarsel: Dangerous site nationzoom.com, Go to site or Exit ? Selvsagt Exit.

 

Undersøkte så hva myWOT mente om dette nettstedet. Jo : Thrustworthiness: Very Poor. Site with Malware. 3 innlegg under User reviews kunne berette : 1) Spent a full day to get rid of that plague. Spoils your browser and spy your life !!!  2) Worst malware site ever experienced. I had a lot of work to eliminate that shit from my PC. 3) Does not want you to remove it from your browser.  Domain Tools viste eier med et kinesisk lignende navn.

 

Så et eksempel på hvor farlig det kan være å velge noe aktivt noe i en epost : Jeg fikk en epost kalt ”Facebook Updates” Vel, bra det tenkte jeg til å begynne med. Jeg er ikke i hele tatt aktiv på Facebook men har en konto der for påkomne tilfelle. Ved da klikk på knapp Gå til Facebook i denne meldingen, - til forveksling HELT lik knapp og layout ellers fra vanlig Facebook melding, - så grep Site Advisor inn med : Advarsel: Farlig område. facebooke.com kan være risikabelt å besøke”, «Er du sikker på at du vil gå dit ?», med to valgmuligheter : «Tilbake/Besøk likevel»  Intet besøk der nei.

 

Site Advisor kjente til at det IKKE var et rettmessig Facebook nettsted facebook.com men et svært fordekt facebooke.com som forsøkte seg. Svært lett å gå i en felle. Det var en perfekt etterligning av en ekte Facebook melding – ikke tegn til noe skummelt – og dermed det som kalles Phishing. 

 

Jeg fant avsenders IP-adresse 208.73.210.215 ved å se på innledende elementer i epostmeldingen. Ved sjekk av denne med http://www.urlvoid.com viste deg seg at denne refererer til en webserver som er host, dvs. vert, betjener for hele 267 nettsteder. På listen over disse fant jeg igjen facebooke.com blant et stort antall andre navngitte nettsteder som også er anmerket med ordet Blacklisted,) Skumle saker. Det er mye mindre bra på lur der ute.

 

Om facebooke.com har myWOT grove anmerkninger om spamutsendelse (Fake domain redirecting to pay-per-click scam sites) og Trustworthiness: Very Poor. Regulært lureri. Svindlere prøver seg over alt. Bra beskyttelse er faktisk helt nødvendig for du vet neimen ikke hva du lett kan komme bort i. Konklusjon : En trenger noe i PCen som kan si fra om registrerte faremomenter.  Her var virusbeskyttelse er ikke nok.

 

Symantec har en lignende tjeneste kalt Norton Safe Web med vurdering av et aktuelt nettsted, men i dette tilfellet sviktet den totalt. Beklager Synmantec ! Den ligger på http://www.safeweb.norton.com Den melder dette om facebooke.com : Norton Safe Web har analysert facebooke.com for trygghet og sikkerhetsproblemer. Datamaskintrusler: 0, Identitetstrusler: 0, Irritasjonsfaktorer: 0 Totalt antall trusler på området : 0. Helt likt når jeg lar den undersøke nationzoom.com : …. Som angis å ha «Totalt antall trusler 0», Nei, dette står til stryk, Symantec.

 

Jeg har installert både WOT- og SiteAdvisor-varsling i mine nettlesere. Dertil alltid tilstedeværende Malwarebytes Anti-Malware Premium. Selvfølgelig ikke 100 % å stole på, men det er en god følelse når en opplever at disse faktisk gjør jobben sin ved at de har tatt action hos meg flere ganger ved min omgang med verden der ute.

 

 

Andre sikkerhets-kontroll nett-tjenester

 

Anti-virus firmaet AVG har en kontrolltjeneste for nettsteder på

 

http://www.avgthreatlabs.com/website-safety-reports

 

Google har en gratis tjeneste VirusTotal som analyserer filer og nettsteder med hensyn til forekomst av virus, ormer, trojanere og ellers skadelig innhold. Du finner den på

 

http://www.virustotal.com/#url

 

Der kan du skrive inn aktuell URL (Uniform Resource Locator)  dvs. en aktuell nettadresse og trykke Scan. Denne tjenesten har ikke imponert meg. Den melder ofte intet galt med nettsteder som myWOT har mye negativt å si om. Nevnte nettsted kan også undersøke om filer du har inneholder noen kjent type virus, da filstørrelse opp til 64 MB.

 

Et nettsted som gir mange opplysninger av nett-teknisk art er

 

http://www.whatismyip.com

 

Det er dessverre belemret med en masse reklame med linker til helt uaktuelle ting, så se deg godt for ! Nettstedet har faktisk ingen negative anmerkninger på mywot.

 

Noe informasjon om et nettsted såsom når det er opprettet, hvem det er som har registrert det og hvem som bruker det, såkalt registrar og registrant, kan en se ved å benytte

 

http://www.whois.com/whois

 

Den virkelige nettstedbruker behøver likevel ikke å komme opp da det kan gå via mange parter og være utsatt for mye bevisst tildekking. Uansett, se hva du kan finne ut ved å bruke whois.com.

 

 

Falske meldinger om at det er noe galt med din PC

 

Alle former for reklame er en stadig større plage på nettsteder en besøker. Reklame for varer og tjenester er en sak, men når den forteller at det er noe alvorlig galt med PCen din, da er det god grunn til å bli oppgitt og brydd over slike forsøk på absolutt LURERI. Noen håper at du er lettlurt og tar opp kredittkortet for å betale for noe de tilbyr som skal gjøre PCen din bra igjen. Du som leser dette, er såpass oppvakt at du selvsagt bare overser slike meldinger. INGEN der ute har noen mulighet til å vite om eventuelle feil eller mangler på akkurat din PC.

 

Like utenfor rammen rundt slike meldinger står det noen ganger med svært liten skrift: Advertisement, altså reklame. Den kan være ganske pågående og på godt norsk som "Viktig melding ! PC-ytelsen er dårlig. Fiks det NÅ !" Uansett, saken er klar, noen ønsker å tjene penger på deg der og da. Det de tilbyr er i beste fall noe harmløst uten verdi, i verste fall noe fandenskap en får skikkelig trøbbel med.

 

Med noen nettsider følger det bevisst med innlagt skadevare som lett infiserer ubeskyttede PCer. Derfor er det viktig at alle som ferdes ute på ulendt område på Internett har installert aktiv beskyttelse mot slikt. Beskyttelse mot virus er ikke nok nå til dags. En MÅ komplettere det med AKTIV anti-skadevare beskyttelse. Mer om slik beskyttelse litt senere her på PC-gull.

 

Noe som synes å ha avtatt i den senere tid, er oppringning fra noen som utgir seg for å være fra Microsoft. Jeg har selv opplevd dette to ganger, hver gang en hjelpsom stemme med tydelig asiatisk engelskuttale som tilbød hjelp for "påviste" PC-problemer hos meg. Så ivrige de var med å ville hjelpe meg ! Her en artikkel om hvordan slikt typisk foregår :

 

http://www.dinside.no/893527/slik-svindles-du-av-falske-microsoft

 

 

Falske løfter, falske nettsteder

 

Det er lett å komme ut for nettsteder som ikke er seriøse. Det reklameres for varer og tjenester som dels ikke holder mål, dels er forfalskninger og intet verdt - om du har mottatt noe i hele tatt. Det har blitt skrevet atskillig om dette på mange nettsteder. Se for eksempel :

 

http://www.dinside.no/927849/hold-deg-unna-falske-nettbutikker

 

Der er 14 useriøse nettbutikker nevnt. En langt mer omfattende liste over slike, godt oppdatert, finner du på

 

http://forbrukerombudet.no/2014/03/falske-nettbutikker

 

Se ellers

 

http://www.dinside.no/926831/styr-unna-billig-cheap-og-gratis

 

http://www.dinside.no/910872/slik-avslorer-du-falske-nettbutikker

 

 

PUP, potensielt uønsket program

 

PUP som står for Potentially Unwanted Program, har blitt et virkelig problem i PC-verden. En opplever tildels kraftig pågang av tilbud på programvare som skal gjøre PCen så mye, mye bedre.  Et program som hører godt hjemme i denne PUP kategorien, er et med det forlokkende navnet "SpeedUpMyPC" fra firmaet Uniblue. Joda, gratis nedlasting, og ved installasjon påviser det alltid en rekke feil på PCen. Vel, når det skal rettes, må en ha full versjon som det må betales for. IKKE blir PCen nevneverdig bedre heller - heller motsatt, nemlig.

 

SpeedUpMyPC er ikke noe virus-program, men det har mange lignende trekk. Det griper dypt inn i systemet lignende et rootkit, det kaprer nettleseren og gir i mange henseende en uønsket brukeropplevelse. Svært vanskelig er det å bli kvitt det også, men med bra anti-skadevare programvare lar det seg gjøre greitt. Se f.eks.

 

http://malwaretips.com/blogs/uniblue-speedupmypc-2014-removal

 

Der omtales hvordan dette programmet kan fjernes med anti-skadevare programmer som AdwCleaner og Malwarebytes Anti-Malware. Dette siste kommer jeg mer tilbake til i avsnittet Nødvendig tilleggsbeskyttelse mot skadevare.

 

 

Avstå fra register-rensing og driver oppdateringer

 

Se opp for scanning av PCer for påvisning av feil i registerfiler og for påvisning av mangelfulle drivere. Folk som ikke vet bedre, betaler og blir rundlurt. PCene deres blir ikke bedre, heller mer problematiske etterpå, og penger strømmer inn i kassene til lurendreiere.  Blant verstingene er nevnte nettsted uniblue.com som ved siden av SpeedUpMyPC tilbyr Drive Scanner, "Update your PC drivers with a single click".  Selvfølgelig påvises det over alt drivere som trenger oppdateringer - uten noen som helst aktuell grunn for det.

 

Gode råd :

 

1) La drivere være som de er om det ikke har vært noe utskifting av hardware.  Driverne PCen har er da gode nok. Ellers oppdater kun fra fabrikanten av aktuell hardware ved behov, ikke fra tilfeldige tilbydere. Les gjerne en god artikel om hvordan lureri ligger like om hjørnet på

 

http://www.howtogeek.com/198758/never-download-a-driver-updating-utility-theyre-worse-than-useless

 

2) La registerinnholdet være som det er. Alle undersøkelser har vist at det er helt minimalt det en kan vinne med register-rensing. En kan tvert i mot oppleve at det kan gi feil og feilmeldinger det er vanskelig å bli kvitt. I verste fall trengs etterpå hel reinstallering av Windows !

 

 

Se opp for uriktige Download knapper og andre tilsnikelser !

 

Flere Download-knapper kan forekomme på en og samme nettside der bare en er den riktige for det du skal ha nedlasting av. Så prøver noen å gi PCen din påheng av ekstra ting ved installasjoner. Ofte går det på pådytting av ekstra verktøylinjer (toolbars) i nettlesere men også bytte av søkemotor. Ask og Bing er slike eksempler.

 

Ask verktøylinje i nettleseren regnes som malware, skadevare, fordi den er vanskelig å bli kvitt og bare gjør nettleseren tregere. Setter også åpningssiden i nettleseren til ask.com som er en web søketjeneste der en kan stille spørsmål. IKKE installer verktøylinjen Ask !! Hva med Bing ? Det er Microsofts søkemotor, et alternativ til Google, tidligere kalt Live Search. Jeg foretrekker den langt bedre Google.

 

Hvor fort kan en ikke få Ask om en er uoppmerksom. De fleste har vel sett hvordan den følger med på JAVA installasjoner om en ikke aktivt hindrer det. Og nettopp der har vi et eksempel på det som på engelsk kalles «Sneaky bundling».  Det står «We recommend installing the FREE Browser Add-on from Ask» og du må aktivt ta bort en hake for valgt Install - for ikke å få det med. En betraktning om dette forargelige JAVA opplegget ser du her :

 

http://www.howtogeek.com/138516/the-shameful-saga-of-uninstalling-the-terrible-ask-toolbar

 

For best mulig å unngå slikt, se godt etter om du har noe valg, og velg alltid tilpasset installasjon om det finnes, slik at du får tilgang til egne valg. Ta det langsomt ved nedlastinger og installasjoner så oppdager du lettere utlagte feller og all slags fordekte lurerier.

 

Du tror du er forsiktig nok og har hjelpemidler til å beskytte deg, men likevel hender det ubehagelige ting. Det fikk jeg selv nylig oppleve. På PCen jeg benytter til denne skrivingen ble plutselig alle de tre nettleserne jeg har installert, Internett Explorer, Firefox og Chrome, infisert med en ny åpningsside. På en ellers nesten tom skjerm ble det midt på annonsert varierende «hjelpemidler» : «Fiks feilene i Windows og PCen din blir som ny på bare to minutter» Videre «Er din PC treg ? Fremskynde og rydde opp din PC på bare 2 minutter».  Fremskynde, hva da ?? Trolig maskinoversettelse av noe på originalspråket. Domenenavnet var trovigo.com.

 

Denne oppstartsiden var det ikke mulig enkelt å bli kvitt. Vanlig måte å gjøre det på fungerte ikke. Da kom det en melding fra noe jeg aldri har sett før, en Search Protect, som varslet at endring av gjeldende oppstartside ble stoppet. De som lager slikt blir bare flinkere og flinkere til å infisere grundig !

 

Hvordan denne Search Protect faktisk fungerte ved å utnytte programvare finesser i Windows, fant jeg godt forklart under tittelen «Investigating the Conduit Search Malware» i en artikkel på nettstedet http://www.howtogeek.com. Mer om Process Explorer i verktøyet SysInternals som ble benyttet ved denne analysen senere her i PC-gull.

 

Jeg må ta med hva som står på how-to geek nettstedet om firmaet som faktisk står bak denne Search Proteck skadevaren : «Fun fact : The company behind this piece of garbage, Conduit,  is worth 1.5 Billion dollars and JP Morgan invested $ 100 million into them. Being evil is profitable.» (JP Morgan Chase & Co er den nest største banken i USA, den niende største på verdensbasis i følge Wikipedia.)

 

Kjørte så manuell scanning av PCen med Anti-Malware fra malwarebytes.org, og skal si den fant mye som hadde med trovigo å gjøre, alt markert som uønsket, PUP, Potentially Unwanted Program ! Fulgte forslaget Treat detection as malware og Delete. IE og Firefox ble normale igjen. Chrome derimot måtte ha ny installasjon for å bli helt som før.

 

Noen dager senere ble jeg tilkalt av en person som hadde fått samme type hendelse på sin PC. Der var det et annet domenenavn som dukket opp, snapdo.com. Helt det samme med at Search Protect var på ferde igjen. Samme måte å få det fjernet på.

 

På http://www.mywot.com er det samme meldt om disse nettstedene, trovigo.com og snapdo.com: Nettsteder med malware, malicious sites ! En innsender rapporterer: «Browser Hijack, replaces startup page and default search engine behind your back. Have to manually remove it from all browsers installed under Windows.” Ja, den hadde installert Bing søkemotor hos meg.

 

Hvordan dette kom inn på min PC er en gåte. Må ha fulgt med ved besøk på et nettsted som mine installerte beskyttelser ikke var godt nok oppdatert på til å angi noe skummelt ved. Noe i retning av det som på fagspråket kalles zero-day exploits - nulldags utnyttelse. Urlvoid.com oppgir at «the domain name was created only 2 months ago.»  Mer om dette temaet på

 

http://www.howtogeek.com/140262/htg-explains-what-is-a-zero-day-exploit-and-how-to-protect-yourself

 

 

Skjulte programfeil er blitt BIG business !

 

I Magasinet, tillegget til DN, Dagens Næringsliv 16.april, var det en 10 siders helt utmerket avisartikkel om hemmelige digitale bakdører som er salgsvare i det såkalte Zeroday-markedet. For å sitere noe derfra : "Det går på sårbarheter i dataprogrammer eller systemer som ennå ikke har blitt rettet på. Det gir skjult tilgang og mulighet til å forstyrre, skade og kontrollere. De omsettes i et nytt internasjonalt marked med politi, myndigheter og kriminelle som kunder.

 

Heartbleed problemet som rystet Internett i forrige uke, er en zeroday situasjon. Det er en nylig oppdaget sårbarhet i versjoner av programvaren OpenSSL, nærmere bestemt en banal programmeringsfeil som har ligget der i to år uten å ha blitt oppdaget av rette vedkommende og rettet på før nå. Det har gjort det mulig å få skjult innsyn i kryptert informasjon på noen av verdens mest utbredte tjenester. https:// er en av disse. Millioner av nettbrukere har blitt oppfordret til å endre passord, og en samlet sikkerhetsverden undersøker nå hvilke aktører som kan ha utnyttet Heartbleed i skjul.

 

Mer fra DN: "Etterspørselen i Zeroday-markedet har blitt ekstrem sier en bransjerepresentant til DN. Markedet er umettelig. Ellevill etterspørsel fra politi- og etterretningsmyndigheter. Ifølge NSAs topphemmelige budsjett som ble lekket av Edward Snowden, bruker verdens største etterretningstjeneste nesten 4 milliarder kr. i året på å utvikle sikkerhetshull og 200 millioner kr. på å kjøpe inn zerodays fra underleverandører.

 

Nye sikkerhetsbrister må kjøpes inn etter hvert som eldre hull blir oppdaget og lappet. Endgame, et selskap i Maryland har åpent gått ut med prisen for sine oppdagede sårbarheter, mellom 100.000 og 200.000 dollar pr. stk. Sikkerhetshull finnes for de nyeste versjonene av kjente programmer som Flash, Java og Word. En ny og ukjent bakdør til Iphone kan koste flere millioner kroner." Hele den svært informative artikkelen finnes på

 

http://www.dn.no/magasinet/2014/04/15/Teknologi/virusmeglerne

 

 

Grunnleggende PC-beskyttelse må være der  + helst noe mer !

 

For grunnleggende beskyttelse må 4 tiltak fungere : En må ha en beskyttelse mot virus og annen skadevare. En må ha en form for backup-beskyttelse så ikke viktige personlige data mistes om harddisken svikter. En må ha en virksom automatisk oppdatering av viktig programvare og en må fra tid til annet få ryddet opp i filsystemet så ikke slettede og temporære filer hoper seg opp for mye. Mye å se på for en aktiv PC-bruker, men mange kan klare seg forholdsvis bra med enkle tiltak. Tanker om det på

 

http://www.howtogeek.com/keep-it-simple-here-are-the-only-4-system-and-security-tools-you-need-on-windows

 

Er du forsiktig sier du - ser bare på helt trygge nettsteder - virusbeskyttelse er vel da ikke så veldig viktig ?  Om du ikke har en virksom sådan, lever du uansett farlig.  Se

 

http://www.howtogeek.com/140795/htg-explains-why-you-need-an-antivirus-on-windows-no-matter-how-careful-you-are

 

 

Aktuell PC-beskyttelse

 

Alle PCer må ha en aktiv og godt oppdatert anti-virusbeskyttelse. Det temaet har jeg allerede skrevet mye om andre steder her på arnehv.net men også noe i det følgende for å få med helt dagsaktuelle undersøkelser av kvalitet og effektivitet på det en kan skaffe seg av beskyttelse.

 

Litt elementær info angående anti-virus beskyttelse står å lese her :

 

http://www.howtogeek.com/125650/htg-explains-how-antivirus-software-works

 

På nettet kan en finne hyppig oppdatert rapportering fra flere hold, faktisk svært grundig sådanne. Her litt om et par av disse :

 

Virus Bulletin på http://www.virusbtn.com

 

Virus Bulletin publiserer en såkalt RAP test for kjente produkter i et diagram med to akser, en vertikal akse for Reactive Detection og en horisontal for Proactive Detection. Førstnevnte går på hvor effektiv beskyttelsen er for kjent skadevare og sistnevnte for hvor effektiv beskyttelsen kan å være for å gripe inn i kommende situasjoner, utfra erfaringsdata siden februar 2009. Se diagrammet på

 

http://www.virusbtn.com/vb100/rap-index

 

De godt anerkjente produktene ligger som ventet godt oppe i høyre hjørne av diagrammet. Microsoft har derimot en klart lavere ytelse på sine Windows Defender/Security Essentials.

 

Et annet nettsted med god informasjon om disse tingene er

 

http://www.av-comparatives.org/

 

Se f.eks. på denne oversikten :

 

http://chart.av-comparatives.org/chart1.php

 

Det nettstedet som nordiske datatidsskrifter gjerne refererer til er et uavhengig tysk institutt som har spesialisert seg på IT-sikkerhet, av-test.org. Aktuelle tester for vanlige PC-brukere ligger der på

 

http://www.av-test.org/en/tests/home-user/

 

Ikke alle er like effektive og godt beskyttende. Windows 8 er den første Windows versjon som har en innebygget beskyttelse fra Microsoft kalt Windows Defender. Før, for Windows 7 og eldre versjoner kunne en installere en gratis Microsoft Security Essentials (MSE). Alle undersøkelser viser imidlertid at MSE og Defender ikke er fullt effektive og at PC-brukere gjør best i å finne seg bedre beskyttelse. Hvilke valg har en da ?

 

På av-test.org nettstedet er siste oversikt i skrivende øyeblikk fra april 2014. For Home User er 25 produkter vurdert på Beskyttelse, Ytelse og Brukbarhet. Topscore på alle disse punktene har kun Kasperskys Internet Security 2014, men andre helt i tet er produkter fra Avira, Bitdefender, McAfee og Trend. Norton helt nær det samme. Norman en klasse under. Windows Defender fra Microsoft enda et nivå under på beskyttelse. Se undersøkelsen på

 

http://www.av-test.org/en/home/?avtest[type]=3

 

For mobile Android enheter er 30 produkter vurdert. Her er mange helt i topp, av kjente Avast, Avira, Bitdefender og Eset.

 

En skal ikke ha to anti-virus programvarer aktive samtidig. Det skal gi konflikter og mulig mangelfull beskyttelse. Så tenker du på å bytte ut Windows Defender med noe annet i Windows 8, skal den kobles ut. Det er mulig at den nye passer på dette automatisk, men du kan også gjøre utkobling manuelt på forhånd, da slik : Åpne Kontrollpanel, klikk opp Windows Defender. Under Settings, ta bort hake på Turn on this app og klikk Save changes - eller tilsvarende i norsk utgave da. Installer så ny antivirus beskyttelse snarest. Se også

 

http://www.howtogeek.com/133704/how-to-scan-your-computer-with-multiple-antivirus-programs

 

Så hva med standard anti-virus beskyttelse kontra mer omfattende Internet Security tilbud ? Mange ulike synspunkter er å finne. Se for eksempel på en kritisk vurdering her : 

 

http://www.howtogeek.com/137278/htg-explains-why-you-dont-need-a-full-internet-security-suite/

 

http://www.howtogeek.com/181342/whats-the-best-antivirus-and-how-do-i-choose-one/

 

Vel, å velge en full sikkerhetspakke koster noe mer, men gjør trolig beskyttelsen et hakk bedre og kjøperen mer beroliget.  Virus er bare en av mange varianter av skadevare, - det er bare det at nye former dukker opp og krever noe annen form for beskyttelse i PCer. Nå er utvikling av fandenskap størst på scareware, spyware, ransomware, for å skremme, spionere, rane, noe som gir kriminelle penger, endog full tilgang til PCer. Tillegg av programvare for å bekjempe ALLE former for skadevare en kan bli påført via epost vedlegg og epost linker, blir mer og mer viktig !!

 

av-test.org har delt ut en utmerkelse  "The AV-TEST BEST REPAIR 2014  AWARD". Den gikk til : 

 

Malwarebytes Anti-Malware Free for best reparasjon og 

 

Kaspersky Virus Removal Tool for best utbedring etter skadevare angrep, se:

 

http://www.av-test.org/en/test-procedures/award/2014

 

Hvilke 17 programvarer som konkurrerte om slik utmerkelse og detaljer om testingen, er interessant lesning på

 

http://www.av-test.org/en/news/news-single-view/17-software-packages-in-a-repair-performance-test-after-malware-attacks

 

Det utmerkede Anti-Malware programmet fra malwarebytes.org er det mer om i det følgende.  Reparasjonsverktøyet fra Kaspersky er gratis og fås på

 

http://www.kaspersky.com/antivirus-removal-tool?form=1

 

 

Nødvendig tilleggsbeskyttelse mot skadevare

 

Det er store mengder av skadevare, engelsk malware, som ikke fanges opp av vanlig virus-beskyttelse. Det er derfor nyttig, ja helt nødvendig, å supplere virusbeskyttelsen med effektiv deteksjon av skadevare. Jeg har selv sett hvor nødvendig det ha vært å ha god tilleggsbeskyttelse. Jeg har svært god erfaring med å bruke Malwarebytes Anti-Malware Premium fra

 

http://www.malwarebytes.org

 

Egen omtale : «Begins where your antivirus ends. Detects and protetcs against malware in real time. Blocks hacking and phishing attempts. Blocks malicious websites that steal your credit card information or identity or that install malware. Schedules automatic scanning. Compatible with most major anriviruses.

 

Egenskapene til gratis utgaven og Premium utgaven er sammenlignet på

 

http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free

 

Kun Premium utgaven har to svært viktige egenskaper : Malicious Website Blocking og Real-time Protection,  altså blokkering av skadegjørende nettsider og alltid aktiv beskyttelse. Uten dette er programvaren nesten uten verdi etter min mening.

 

Premium utgaven har automatisk oppstart i motsetning til gratisutgaven og nok en viktig egenskap: Scan/Database Update Sheduler, planlagt tidsmessig kontroll av PCen og oppdatering av beskyttelsen. Norsk-språklig versjon finner også.

 

For en som meg som daglig ser på nye nettsteder, er en slik beskyttelse helt avgjørende. Den har grepet inn en rekke ganger og stoppet meg i å komme inn på farlige nettsteder. Det har ikke oppstått noen konflikt mellom denne anti-malware programvaren og anti-virus programvare av typene Norton, Bitdefender og AVG.

 

Det er sjelden jeg sterkt anbefaler anskaffelse av et bestemt program, men jeg gjør det i dette tilfellet. Du kan først prøve det ut gratis i 14 dager. Hvis det fungerer OK i kombinasjon med valgt antivirus beskyttelse, vurder sterkt å gå til anskaffelse av Premium utgaven. Helt til på vårparten nå 2014 kunne en få kjøpt livsvarig lisens med automatisk oppdatering for $ 24,95, ca. kr. 170,- pr. PC. Men nå lenger ut i 2014 har de gått over til 1 års lisens for 3 PCer til samme pris. Det er den uansett verdt. 

 

Etter så mye om sikkerhetstiltak med programvare og personlige undersøkelser, over til hvordan en kan få utført utprøving av noe fra Internett uten at det har sjanse til å gjøre noe skade på din PC !

 

 

Frys tilstand ! Program for sikker utprøving av nedlastet programvare

 

Når ny programvare skal prøves ut, er det tryggest å kjøre den i et atskilt 100% isolert miljø, i en såkalt sandboks. Det blir som i disse ebola-tider å ha skumle pasienter i trygg forvaring ! PCen beskyttes mot endringer av enhver art. Registerfiler beholdes urørt, ingen mulighet for at virus eller annen skadevare kan få gjort noe galt. Det oppnås ved at en i utgangspunktet "fryser fast", dvs. tar vare på all tilstand i PCen og bevarer det til en utprøving i det isolerte miljøet er fullført. Perfekt måte å få gjort ting sikkert på, men også å bli kvitt noe på som ikke er bevaringsverdig.

 

Et program for å lage et slikt lukket testmiljø på, gratis, lett å bruke og svært nyttig, er 

 

Toolwiz Time Freeze som kan lastes ned fra

 

http://www.toolwiz.com/en/product/toolwiz-time-freeze

 

Der ligger det også en detaljert beskrivelse av installasjon og bruk. En kan når som helst velge å starte overgang til sandboks-tilstand, som så oppheves automatisk ved neste oppstart av PCen. En kan også velge at slik tilstand skal inntreffe ved oppstart av PCen, og en kan velge at bestemte filmapper skal holdes utenfor det lukkede miljøet.

 

 

Varsling av og full kontroll med automatisk oppstarting

 

Slik kontroll er det svært nyttig å ha på en PC. Ved installasjoner prøver mange programmer å få installert automatisk oppstart av et eller annet tilknyttet programmet. Noen ganger er det ønsket, men oftere faktisk uønsket. Det er ingen grunn til å ha masser av programmer med automatisk oppstart – det gir bare stadig tregere oppstart av en PC.

 

Et svært nyttig, helt utmerket program for all kontroll og styring i den forbindelse er gratisprogrammet WinPatrol

 

Det varsler med meldinger på skjermen alle endringer med auto-starthendelser og da med to valgmuligheter : Accept Change og Reject Change. Jeg har ikke tall på alle de ganger jeg har klikket på Reject Change. Noen ganger er det en forventet melding, men det kan også være når noe fordekt noe prøver å få lagt inn noe uønsket i oppstart i PCen.  I tillegg til slike synlige meldinger fra WinPatrol kan den også settes til å varsle hørbart, det siste med mulig valgbar kraftig bjeffing fra en vakthund kalt Scotty ! Dette utmerkede gratisprogram finner du på

 

http://www.winpatrol.com

 

Utover nevnte hovedfunksjon gir dette programmet også god oversikt over alle oppstartende programmer og alt av tillegg i nettlesere. Fult kompatibelt med 64 bit Windows, også Windows 8. WinPatrol, ny 2014 utgave er på trappene. Alle grunnleggende funksjoner er gratis men du kan få en litt utvidet utgave WinPatrol Plus, da med Lifetime License for $ 29,95, family pack $49,95.  Med Plus installert kan en få detaljert info om mengder av navngitte filer. Jeg har bare gode erfaringer med denne programvaren, men har stengt av bjeffingen for den ble noe vel masete i lengden.

 

 

Epost-problematikk

 

Det er i vedlegg til epost og i linker at farene ligger. Mottatt epost kan du ellers trygt åpne og se på. Det vil bare utløse visning av ren tekst og html-elementer. Holder du musmarkøren over markering av vedlegg og linker - uten å klikke !! - vil du kunne se hva det pekes til nederst i skjermbildet - nyttig !

 

Klikk ikke på vedlegg og linker med mindre du er nær sagt mer enn 100% sikker på at det er OK, da noe avtalt eller forventet fra kjente kilder. Er man ikke forsiktig nok, er det svært lett å bli lurt fordi kjeltringer kan sende noe som likner ekte ting ganske så perfekt. Slik phishing (fiske!) som det kalles, tiltar bare mer og mer.

 

Helt unødvendig skulle det være å gjenta gode epost leveregler, men likevel, SÅ lett å bli lurt. Epost fra banken eller et firma du har forbindelse med - logoen er som vanlig - jo, det har oppstått et faktureringsproblem. Kjære kunde, opprett og betal til ny angitt konto. Tilbud og gevinster, lureri utlagt over alt.  Se godt på norsken i tvilsomme eposter. Ofte maskinoversatt og da lett å avsløre som svindel. 

 

I følgende artikkel på http://www.dinside.no om slike forhold og som jeg henter noe fra her, er det nevnt 5 typiske kjennetegn på noe som skal få deg til å bli mistenksom :

 

http://www.dinside.no/927201/er-e-posten-ekte-eller-phishing

 

Hvordan finner svindlere epost-adressen din, og hvordan vet de at du er norsk ? Se :

 

http://www.dinside.no/919411/hvordan-finner-svindlere-e-postadressen-din

 

Her hvordan epostadresser kan komme på vidvanke :

 

http://www.howtogeek.com/180477/htg-explains-how-do-spammers-get-your-email-address/

 

En artikkel som går litt grundig inn på det tekniske lureriet i en phishing epost er denne :

 

http://www.howtogeek.com/58642/online-security-breaking-down-the-anatomy-of-a-phishing-email

 

Og hvordan det kan trikses med filnavn for å lure folk, er det noe om her :

 

http://www.howtogeek.com/127154/how-hackers-can-disguise-malicious-programs-with-fake-file-extensions

 

Ordet spam for søppelpost har en artig historie. Spam var opprinnelig et varemerke for amerikansk kokt bogskinke. Det skal være en forkortelse for Spiced Ham, krydret skinke, sikkert et bra produkt i utgangspunktet. Dette ordet fikk en helt annen dårligere tilknytning via en sketsj av Monty Python i hans Flying Circus – ifølge Wikipedia. Der dreide det seg om mindre bra tilberedt/dårlig servert mat på en tvilsom restaurant som alt ble kalt noe spam.

 

Over 90 % av all epost skal være søppelpost hvorav noe slikt som 80 % er reklame for datingsider og sexprodukter og 10 % legemidler, slankemidler, helsepreparater.. . Omsetning av epostadresser har blitt Big Business. Noen lugubre firmaer selger glatt epostadresser til andre som betaler godt for å komme ut med tilbud på svært gunstige (?!) økonomiske investeringer, slankemidler, potensmidler, tjenestevillige damer - --.

 

Som en annen god oversikt over mye i det foregående og mer enn det, se på en leksjon 3 i en artikkelserie jeg straks kommer mye tilbake til, men som passer inn allerede her : Securing your system :

 

 http://www.howtogeek.com/school/pc-maintenance-for-beginners/lesson3/

 

Mer om epost formidling og epost oppsett i et senere tema-avsnitt:  Epost begreper: Webmail, epost klienter, POP3, IMAP under menyvalget PC-Info.

 

 

Epost-adresser til forbigående bruk

 

Ved handel og mange andre aktiviteter på Internett er det at en må oppgi en epost adresse du kan nås på. Å ha kun en epostadresse er omtrent som å ha bare ett passord til alt. Det vil renne ned med eposter til denne adressen fra alle kanter av verden om du er litt uforsiktig, - og det er vel de fleste en eller annen gang … . Epost adresse på avveie er ikke greitt. Lurt da å ha til rådighet ekstra epostadresser til diverse bruk.

 

De som gir oss epostadresser i utgangspunktet, tilbyr et antall alias-epostadresser. I mitt tilfelle kan jeg ha 5 alternative getmailadresser fra get.no. Dette benytter jeg meg av, men det er mye mer å få, mye mer fleksibelt også, med adresser som ikke blir permanente.

 

 

I Gmail kan en bruke et ”punktum-triks” og et ”pluss-triks”, for å få ekstra epost adresser til engangsbruk. Se hvordan på

 

http://www.dinside.no/921689/du-har-uendelig-mange-gmail-adresser

 

Med et annet Gmail triks kan en finne ut hvem det er som spammer deg :

 

http://www.dinside.no/818429/finn-ut-hvem-som-spammer-deg

 

Engangs epostadresse når man bestiller noe eller registrerer noe på Internett er en tjeneste du kan finne på MailDrop,  http://www.maildrop.cc Les mer på

 

http://www.dinside.no/919444/maildrop-gir-deg-engangs-epostadresse

 

Et fint alternativ til dette er epostadresse med 10 minutters varighet ! Et slikt gratistilbud finner du på

 

http://www.10minutemail.com

 

Straks du åpner dette nettstedet, finner du en epostadresse som har blitt tildelt deg med 10 minutters varighet. Akkurat her og nå fikk jeg adressen b2465579@trbvm.com Så er det bare å oppgi den ved f.eks. bestilling av et eller annet. Men hold da bare hjemmesiden til nettstedet åpen, for det er på den du får svar tilbake fra firmaet du har bestilt noe hos. Det kommer i feltet Meldinger. Klikker du Eposttittelen under Emner, vil mottatt epost åpne seg og du kan sende svar eller videresende denne eposten. Du kan se hvor mye av de 10 tildelte minuttene som gjenstår, og trenger du nye 10 minutter, er det et valg for det.

 

Det er flere alternativer til 10minutemail.com : GuerillaMail, Mailinator, Fake Inbox, Melt Mail, Easy Trash Mail, Trash Mail som alle er nevnt og vurdert på

 

http://www.digitaltrends.com/web/best-sites-for-creating-a-dispoable-email-address

 

 

Alternative startsider

 

Mange, kanskje de fleste har en favoritt oppstartside på Internett. Men kanskje det kunne være verdt å se om en annen kunne være mer nyttig eller interessant – kanskje til en avveksling ? Her noen nettsteder med startsider du kanskje ikke kjente til.

 

Det skulle vært interessant med en statistikk over hvilken nettside som er den mest populære å starte dagens økt med. Noen slik popularitetsoversikt har jeg ikke sett til nå, men tilbudene er riktig mange og oppleggene der er svært så varierte. En riktig stor samling linker til startsider ligger på

 

http://www.sveip.no/temaer/data_og_it/nettjenester/startsider_og_portaler/

 

Nettstedet http://www.sveip.no er i seg selv et lengre studium verdt. Der kan du komme videre til svært mye, se selv ! Endog egne linker kan legges inn. 

 

Startside-oversikten på sveip.no inneholder hele 56 nettsteder. Startsider med hovedfokus på linker til andre nettsteder har jeg selv en sans for. Noen av de beste på dette området er etter min mening disse :

 

http://www.startsiden.no

http://www.123startsiden.no

http://www.aloo.no

http://www.dinelinker.com

http://www.dinstartside.no

http://www.hovedporten.no

http://www.innhold.no

http://www.msn.com

http://www.norindex.no

http://www.startguiden.no

http://www.sveip.no

http://www.yasp.no

 

Startsiden.no er Norges mest besøkte nettportal. Den ble lansert i 1986 og er nå en del av virksomheten til det Telenor-eide firmaet ABC Startsiden som en kan finne mer om på

 

http://om.startsiden.no/om-oss/

 

De har også nettavisen http://www.abcnyheter.no og TVGuiden http://www.meetv.no

 

Mange vet kanskje ikke at startsiden.no har en dedikert nettguide, en søketjeneste i samarbeid med Google og en tjeneste om hvordan mangt og mye kan gjøres faktisk. Se

 

http://www.startsiden.no/nettguide

http://www.startsiden.no/søk

http://www.hvordan.no

 

MSN på msn.com er en web portal, start/åpningsside, tilhørende Microsoft. MSN står for MicroSoft Network. Fra lanseringen i 1995 samtidig med Windows 95 har MSN vokst betydelig som inngang til stadig flere nettbaserte Microsoft tjenester. Det dreier seg om søketjenesten Bing, OneDrive, OneNote, Microsoft Office Online, Facebook og Twitter. En alternativ karttjeneste finnes der også med bra satellittbilder.

 

MSN åpner her automatisk med norsk utgave, msn.com/nb-no, men ved å klikke på tannhjulet oppe til høyre, kan en lang rekke andre språkutgaver velges. På åpningssiden ligger det aktuelle nyheter og samlinger av info for det som er rubikksert som underholdning, sport, økonomi, helse og trening, mat og drikke, reise, motor og video. Totalt sett er MSN en fullverdig startside for mangt og mye på linje med det en finner på andre velutviklede startsider.

 

To velkjente tjenester på MSN var i mange år Hotmail og Messenger. Den nettbaserte epost tjenesten Hotmail ble erstattet med Outlook.com i 2013 og meldingstjenesten Messenger med Skype i 2014. Skype er som kjent et IP-basert program, ytterst populært for telefoni og videosamtaler, opprinnelig utviklet i 2003 av svensken Niklas Zennstrøm og dansken Janus Friis. Begge ble styrtrike da de allerede to år senere solgte sitt gullegg for 2-3 milliarder Euro til amerikanske eBay. Microsoft betalte så 8,5 milliarder dollar for Skype i 2011 !

 

Så kort til den siste på listen, yasp.no som går startsiden.no en høy gang når det gjelder nyttige linker til andre nettsteder. Dette noe merkelige navnet står for Yet Another Start Page. Neppe noen milliarder i pengebingen der. Den eies og drives av et knøttlite firma Papercut Media AS i Holmborgsund ved Grimstad. I følge en oversikt på http://www.purehelp.no skal antall ansatte i nevnte firma være kun 1. Denne startsiden er i alle fall verdt en titt. Litt egenomtale finnes på http://old.yasp.no/info/faq.php

 

 

Treg PC – årsaker - hva kan gjøres med det ?

 

Alle opplever at PCen bruker lengre tid på å starte opp og blir noe mindre rask i bruk over tid. Alle ønsker vi å få tilbake en sprek PC, noe i retning av hvordan den var som ny.  Men hvordan ? Hva kan gjøres for å få redusert  tregheten ?

 

Dette er et tema det er skrevet side opp og side ned om både her og der. En av de bedre betraktninger, 38 sider med godt begrunnede synspunkter, er «10 Reasons your Computer is slow (and what to do about it)» skrevet av en tidligere Microsoft ansatt, Leo A.Notenboom  .» Han har en nyttig blogg der har besvarer spørsmål om PC-tekniske saker : http://askleo.com  Nevnte fremstilling er et gratis tilbud, nedlastbart , om en abonnerer på hans nyhetsbrev.  Jeg spinner noe rundt hans fremstilling i det følgende.

 

Før noe gjøres med å rette på tilstanden til PCen din, er det ytterst viktig å ha sikker kopi av det du ikke har råd til å miste. Feil på en PC kan inntreffe hele tiden, men den er mer utsatt når du steller litt mer spesielt med innholdet i den. God nok backup er første bud. Windows og annen programvare kan erstattes, men egne data kan være uerstattelige. Windows sørger selv for gjenoppretingspunkter når det skjer store oppdateringer, men det sikrer ikke backup av egne data. Ekstra ille å miste slikt for alltid. Jeg minner ofte folk på at det finnes bare to kategorier av  harddisker : De som har gått i stykker og de som vil gå i stykker. Det siste kan skje når som helst.

 

Mange tenker ikke nok på å sikre seg. Kanskje de fleste.  De har kanskje ikke blitt skremt nok ! Apropos skremsel. Jeg er gammel nok til å huske påstanden om at en kom til å havne rett i helvete om en ikke omvendte seg, i følge en alvorstynget predikant som het Hallesby. Det vakte oppsikt og reddet kanskje noen sjeler. OK, - har du sikret deg mot ubehagelige hendelser ? Den dagen harddisken er kaputt, kan det være mer enn ille om en ikke har tatt en backup i tide.

 

Her årsaker til treg PC som du kan gjøre noe med :

 

Årsak nr. 1 – installasjoner, gjerne med automatisk oppstart

Nye automatiske oppstartinger er klart hovedårsaken til at vi får en tregere PC. Den får etter hvert mer og mer å gjøre i det skjulte.  Installasjoner bidrar i ulike grad, fra det umerkelige til det som virkelig merkes.

 

Et installert program skal det helst ikke merkes noe til når det ikke er i gang, blir kjørt som det heter. Noen kan ha komponenter som ligger aktive i bakgrunnen selv når de er tilsynelatende lukket. Det betyr ofte ikke så mye, men om det snikinnsettes automatisk oppstart ved programinstallasjonen, er det verre. Det gir tregere PC-oppstart deretter. Gå over innstilliger i hvert program du installerer og fjern hake for automatisk oppstart – om det ikke er ønskelig !

 

For sikkert å få rede på og ikke minst varsel om alt som skjer av automatisk oppstart ved installasjoner og mulighet til å forhindre det, installer et utmerket overvåkningsprogram som heter WinPatrol. Installasjon av programmet WiseCare365, gir en Wise Bootup Booster som viser PC-oppstarttiden i sekunder. Velges der Gjør raskere, fås en oversikt over hvor lang tid oppstartende programmer og tjenester bruker av oppstarttid. Der kan en så sette stopp på unødvendige oppstarter.  Mer om WinPatrol og WiseCare365 senere.

 

Noen automatiske oppstarter er ønskelige, andre er definitivt ikke ønskelige. Ta Dropbox. Den må ha noen komponenter automatisk i gang for å være normalt fungerende.  Microsoft Office vil legge inn noe for raskere oppstart av Office senere.  Dette trengs faktisk ikke – rask nok oppstart i praksis uten dette.

 

På linjen nede til høyre på Arbeidsbordet (Desktop, Win+D) ser du noe av det som har startet opp automatisk.  Klikk på det lille oppoverpekende trekantsymbolet for å se hva som ikke umiddelbart er synlig. Hold muspekersymbolet over hvert ikon for å se programnavn.

 

Tips :

-          Ikke installer programmer du ikke trenger

-          Avinstaller programmer du ikke bruker

-          Fjern unødvendige automatiske oppstarter

-          Se nede til høyre på Arbeidsbordet hva som angis der av oppstartede programmer

-          Undersøk hva som ellers starter opp med CCleaner eller WinPatrol

-          Vil du vite om alt som faktisk starter opp i en PC, og det er riktig mye faktisk, vel mest interessant for særlig interesserte, så er AutoRuns programmet tingen for det. Nærmere om det i PC-info.

       

Årsak nr. 2 – belastning av skadevare

Har PCen blitt infisert av skadevare, vil den ligge permanent  aktiv og beslaglegge noe eller faktisk mye av PCens ressurser. Bruk en god anti-skadevare programvare for å oppdage og få fjernet slikt fandenskap. Er du aktiv på litt vågal måte på Internett, så anbefaler jeg permanent aktiv beskyttelse med Premium utgaven av Anti-malware fra malwarebytes.org. Det er en svært god og viktig forsikring, også anbefalt av Notenboom. Mer om den senere.

 

Årsak nr.3 – konflikter mellom programmer

Det er uheldig å ha flere utgaver av samme type beskyttelse gåendes samtidig.  Det lager konflikter ved at de kan «slåss om» de samme ressursene og dermed faktisk gi redusert ytelse og beskyttelse. Bruk derfor kun en type aktiv virusbeskyttelse og en type aktiv anti-skadevare beskyttelse av kjent, ja anerkjent type.

 

Årsak nr.4 – ikke nok RAM, det mellomlagres på harddisk

Bruker du ressurskrevende programvarer som f.eks. for videoredigering, og du har andre aktive programmer gående samtidig, kreves det betydelig minnekapasitet. Går det utover tilgjengelig kapasitet i disponibel halvlederhukommelse, vil PCen ta i bruk harddisk lagerplass til mellomlagringer. Det går langsomt for seg sammenlignet med RAM-bruk, lett å merke om din PC f.eks. bare har 2 GB RAM. Klar bedring om det økes til 4 GB som er det maksimale en kan utnytte for 32 bit Windows. Har du 64 bit versjonen, er det ingen praktiske grenser utover det PCen har plass til. Det anbefales 8 GB for en PC der RAM-størrelsen ikke er noe praktisk problem.

 

Årsak nr.5 – det er for mye i gang samtidig

En kjørende programvare kan ta for mye av prosessor- eller minne-ressursene slik at andre programmer blir langsomtgående.  Det  kan f.eks. være om du kjører et tungt video redigerings program og noe annet samtidig.  Et program som heter Lasso kan gjøre slike forhold bedre ved å jevne ut belastningene. Mer om Lasso senere.

 

Årsak nr. 6 – Det samler seg lett opp alt for mye rusk og rask i en PC.

Det merkes ofte først når det har blitt voldsomt mye av «døde» temporære filer og slettede filer så det forsinker lesing av nyttig innhold på harddisken. Ha en rutine for å rense PCen for unyttig innhold. Ved slettinger NB: Ikke rør registerinnhold, for det kan gjøre mer skade enn gagn. Kjør rensing med CCleaner jevnlig. Du kan bli overrasket over hvor mye den viser det har samlet seg av slettbare filer !

 

Avinstalleringer er ofte mangelfulle. Mange programmer rydder dårlig opp etter seg, eller ikke i hele tatt. Mest effektivt å avinstallere med et godt program for dette. Anbefaler Revo Unistaller Pro som søker gjennom alle gjemmesteder, også etterlatenskaper i registerfiler som det kan være svært mye av. Den type rensing av registerfiler er nyttig og ufarlig.

 

Årsak nr.7 – det er lav hastighet på Internett forbindelse.

Undersøk om du faktisk får det du forventer og betaler for. Post og Teletilsynet har er nettside for måling av ytelsen på ditt abonnement :

 

http://nettfart.no

 

Der vises målt nedlastings- og opplastings-hastighet i Mbit/s, svartid i kommunikasjonen med måleserveren (ofte kalt ping) i millisekunder, ms, og nettilbyder, dvs. navn på din nettleverandør.

 

Skulle målte hastigheter ligge godt under det du har betalt for, kan en dårlig fungerende ruter være årsaken. Eldre slike støtter ikke de nyeste standardene. Undersøk hva din er god for, dvs. hvilke standard den støtter. Det er 4 slike, 802.11b fra 1999, 802.11g fra 2003, 802.11n fra 2009 og 802.11ac fra 2013.  Teoretiske topphastigheter for disse er 11, 54, 150 og 867 Mbit/s.  Se

 

http://www.dinside.no/932737/tregt-internett-kan-skyldes-ruteren

 

 

Gratis programvare kan være bra eller farlig !

 

Det er viktig å være på vakt mot uønskede ting ved installasjon av gratis programvare fra nettet. Det er mengder av den slags. Faktisk er svært mye gratis programvare koblet til et eller annet noen ønsker å tjene penger på. Det kan gi problemer, fra bagatellmessige til alvorlige. Første bud : Vær forsiktig, følg godt med og ha installert god beskyttelse. 

 

På engelsk har vi kraftfulle betegnelser som crapware og junkware for skitt og søppel i det en kan oppleve å bli pådyttet ved nedlastinger, selvsagt i vinnings hensikt. I verste fall er det former for malware, en forkortelse for malicious software, altså skadevare. I beste fall bare adware, advertising software, reklame på en eller annen måte. En vet bare aldri hva en blir påført !

 

Det ER mye alvorlig en kan bli utsatt for. Det er såpass vanlig forekommende at det frarådes å laste ned gratis programvare rent generelt. Her et par artikler med tankevekkende og lærerikt innhold :

 

http://www.howtogeek.com/207692/yes-every-freeware-download-site-is-serving-crapware-heres-the-proof

 

http://www.howtogeek.com/198622/heres-what-happens-when-you-install-the-top-10-download.com-apps

 

Hvis du vet rimelig godt hva du går til og følger anbefalinger og vurderinger på seriøse nettsteder - det herværende i all beskjedenhet også medregnet - så skal du komme godt ut og finne mye bra og svært nyttig helt gratis programvare til din PC.

 

I det følgende vil du finne mye riktig bra programvare, både gratis og kommersiell. Det er all grunn til å betale for bra ting.  Fint da at en kan supplere med det som finnes av bra gratis programvare - alt etter behov og størrelse på disponibel pengebinge.

 

Her et par sikre nettsteder som utmerker seg med gode oversikter over gratis programvare uten noe på lasset : Først et som nevnes spesielt på howtogeek.com :

 

https://ninite.com   se omtalen på

 

http://www.howtogeek.com/201354/ninite-is-the-only-safe-place-to-get-windows-freeware

 

Nettstedet har også vært omtalt på dinside.no flere ganger, senest på

 

http://www.dinside.no/918205/ninite-lynrask-installasjon-av-programmer

 

For egen del vil jeg føye til et nettsted som etter min og manges mening peker seg ut med godt begrunnede anbefalinger når det gjelder topp gratis programvare : http://www.dottech.org  Se på

 

http://www.dottech.org/best-free-windows-software

 

Fra egenomtalen : "Here on dotTech, we like helping people. Call us weird but we get a warm, fuzzy feeling whenever someone is able to benefit from our website." Det er så absolutt et hjelpsomt nettsted verdt å kjenne til.  MyWOT vurdering: Excellent. Intet negativt i mange innsendte kommentarer.

 

Dette er en gullgruve med hensyn til solide vurderinger av aktuell gratis programvare, rangert på en objektiv, upartisk måte, svært omfattende utformet og gjennomgått. Det dreier seg om ni programvare-kategorier: Cleaning and Maintenance, Communication, Files & Documents, Work & Productivity, PDF Tools, Privacy and Security, Multimedia, Network/Internet Tools and Miscellaneous.

 

Tilsvarende for Android baserte enheter, nettbrett og smarttelefoner, bra gratis apper med vurderinger på

 

http://www.dottech.org/22300/best-free-android-apps

 

dottech.org er bare et av mange nettsteder som gir rettledning om bra tilgjengelig programvare. I PC-info her på arnehv.net kan du finne en oversikt over en lang rekke slike nettsteder. Se avsnittet "Nettsteder med aktuell PC-informasjon og omtale av programvare."

 

Nå til spesifikk programvare fra øverste hylle !

 

 

Kontor-programvare

 

Office-produkter, alternativ gratis programvare.

 

De fleste PC-brukere benytter seg av en eller annen versjon av Microsoft Office eller noe sterkt lignende.  Office 2003 var den siste med klassiske nedtrekks menyer. Fra og med den følgende versjon 2007 kom horisontale bånd (ribbons) på toppen, organisert i arkfaner.  It feels good to be modern - ifølge Microsoft. Vel, smak og behag varierer … .

 

Microsoft stoppet all støtte for Office 2003 og Windows XP 8.april 2014. For Office 2007, 2010 og 2013 er det slutt 10. oktober 2017, 13.oktober 2020 og 11.april 2023 ifølge nettside til Microsoft.

 

Tilsvarende kontor programvare fås fra mange kanter og noen gratis utgaver er nå svært gode erstatninger for den noe kostbare originalen. Alle streber etter å være mest mulig kompatible med denne. Likevel har Microsoft produktene fortsatt en stor markedsandel, trolig spesielt fordi en da aldri vil støte på samkjørings problemer i det offentlige rom. Som privatperson kan en velge friere og det gjør da mange.

 

Alternative kontorpakker har kommet en lang vei med mye kompatibiltets-problematikk underveis. En det har vært mye blest om er Open Office. Mange kontroverser blant utviklere og skiftende eierinteresser har forsinket utviklingen. Produktet heter nå Apache OpenOffice. Bakgrunn og annen historie fra starten i 2002 er utførlig beskrevet på

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Apache_OpenOffice

 

Nyeste norske utgave finnes på http://www.openoffice.org/no/

 

Nå er det en annen gratis kontorpakke kalt LibreOffice som kommer bedre ut i undersøkelser. Den ble utviklet av en utbrytergruppe fra OpenOffice miljøet og lansert i 2011. Se mer om denne på

 

http://no.wikipedia.org/wiki/LibreOffice

 

Nedlasting fra

 

http://no.libreoffice.org

 

OBS: Om Open Office allerede er installert, avinstaller den før LibreOffice installeres. Felles filnavn kan ellers lage problemer ifølge en veiledning. Egne filer må en selvsagt sikre 100%.

 

Et tredje aktuelt gratis alternativ  er WPS Office som tidligere het Kingsoft OfficeDet kommer fra et kinesisk firma Zhuhai Kingsoft Office Software Co.Ltd etablert i 1989. Det inneholder tre komponenter: Kingsoft Writer, Kingsoft Presentation og Kingsoft Spreadsheet (derav betegnelsen WPS Office). Brukergrensesnittet er ganske likt det på Microsoft produktene og filformatene derfra støttes fullt ut. Det er versjoner for Windows, IOS og Android.

 

Windows-versjonen finnes på http://www.wps.com/windows

 

Et fjerde alternativ som avgjort er konkurransedyktig, er Softmaker Office fra et tysk firma. Denne programvaren inneholder tre komponenter som tilsvarer Microsoft Office Word, Excel og PowerPoint, bare her kalt TextMaker, PlanMaker og Presentations. En utmerket gratis Windows versjon ligger til nedlasting på

 

http://www.freeoffice.com

 

Oversikt over egenskaper på

 

http://www.freeoffice.com/en/features-freeoffice-textmaker

 

Hva to kommersielle versjoner Softmaker Office Standard og Professional har i tillegg sees på

 

http://www.freeoffice.com/en/features-comparison

 

Verdt å kjenne til er det at Softmaker også har en gratis versjon for Android baserte nettbrett og smarttelefoner. Den takler alt av aktuelle Office filtyper på en utmerket måte, ja det er min erfaring - og altså helt gratis. Se nærmere om denne på

 

http://www.freeoffice.com/en/features-office-mobile-textmaker

 

Alternativt til slike installerbare Office-pakker er det et par bra gratis utgaver en kan benytte seg av rett på Internett, uten at det trengs noen som helst lokal PC-installasjon. Det er

 

Word Online på http://www.office.com

 

som er tilgjengelig når en har opprettet en gratis Microsoft konto og

 

Google Docs på http://www.google.com/docs

 

som er tilgjengelig når en har opprettet en gratis Google konto.

Så er spørsmålet : Hvilken programvare er totalt sett «best» i bruk ?

 

Bladet «Komputer for alle» har i nr. 17 2014 publisert en 10-siders test av tekstbehandlingsprogrammer , 4 installerbare : Libre Office, WPS Office, Open Office, AbiWord, og 2 Internett-baserte, Word Online og Google Docs. På en rangering med poeng fra en skala fra 10 til 0 kom de 6 alternativer ut slik, LibreOffice best med klar margin.

 

Sitat fra undersøkelsen med + og – punkter i «Komputer for alle» :

 

LibreOffice :  9,5 poeng - Bedre blir neppe et helt gratis program.

Vurdering: Det kan gjøre alt man kan vente seg av et topp moderne skriveprogram og i tillegg er det på norsk. + på kan lese og lagre pdf-er, nyttige veivisere, høy Word kompatibilitet, flotte Fontwork-tekster. - på små knapper og menytekster.

 

WPS office : 7,5 poeng - Moderne program på engelsk.

Vurdering: + på leser og lagrer mange formater, innebygd Wordart, nesten perfekt Word kompatibilitet. – på engelsk brukergrensesnitt, ikke lett å få norsk stavekontroll.

 

OpenOffice : 7.0 poeng – Snubler i noen Word-dokumenter

Vurdering: + på bunkevis av funksjoner, enkel instalasjon, kan lese og lagre mange formater, - på dårlig til å vise Word-dokumenter, grammatillkontrollen fungerte ikke.

 

Google Docs : 6.0 poeng – Magert program med gode tillegg

Vurdering: + på fine tillegg, enkelt i bruk, kan lese og lagre pdf filer, - på dårlig Word-kompatibilitet (lesing), ingen sidetall i innholdsfortegnelse

 

Word Online : 6,0 poeng – Gratis mini-Word på Internett

Vurdering: + på enkelt i bruk, gode grunnfunksjoner, trenger ikke installering, - på uten automatisk innholdsfortegnelse, mangler avanserte funksjoner

 

AbiWord : 4,5 poeng - Testens ubestritte jumboplass

Vurdering: + på oversiktlig design, norsk brukergrensesnitt, - på forvirrende installasjon, elendig Word-kompatibilitet, svak funksjonalitet. http://www.abisource.com

 

Slutt sitat.

 

Det er mange flere programvarepakker på dette markedet. Softmaker sin er allerede nevnt. Et annet tysk firma, Ashampoo, som har et stort utvalg av forskjellige programvaretyper, markedsfører Ashampoo Office som synes å være Softmaker sin Office programvare bare i en litt annen innpakning. Denne også være nevnt fordi den fra tid til annen er på tilbud, da langt billigere enn normalt, noe Ashampoo kunder får melding om i epost.

 

Skulle du få bruk for å lage en tekst i et ebook format, for lesning på iPad eller Kindle lesebrett, så er Atlantis Word Processor egnet for bl.a. dette. Finnes på

 

http://www.atlantiswordprocessor.com

 

 

Fontvisning

 

Typer av skrifttegn, fonter som det kalles, som har blitt installert på PCen din via et tekstbehandlingsprogram, har du god oversikt over dem ? Arial og Times New Roman er vel de to vanligste, men har du prøvd andre ? Fint om du lett kan se utseende påskrift du ellers kan variere med.  Her et par gratisprogrammer som gir utmerket oversikt over fonter som har blitt installert, og mer enn det : Du får skriftprøver på skjermen, egen tekst om du vil, og du kan velge fonter uten installasjon fra en minnepinne, finne fontduplikater med mer.

 

Program nr.1: Nexus Font fra

 

http://www.xiles.net/nexusfont

 

Et helt utmerket lite program etter min mening. Det virker helt fortrinnelig. Jeg har ikke sett det omtalt noe sted og fant det ganske tilfeldig ved et Google søk etter FontViewer. Det er laget av en ung sørkoreaner ved navn Noh JungHoon, software engineer ved bl.a. Samsung Electronics. Se mer om egenskapene til dette programmet nederst på hjemmesiden.

 

Program nr. 2: AMP Font Viewer fra

 

http://www.ampsoft.net/utilities/FontViewer.php

 

Her kan du klikke på hver enkelt font som er installert og få opp en ferdig skrevet tekstprøve med den fonttypen i et eget vindu. Der kan du skrive inn egen tekst og dette er svært nyttig for å se om våre norske tegn æøåÆØÅ kommer riktig fram. Det er dessverre slik at ikke alle fonttyper eller familier av slike kan få fram slike særegne skrifttegn i våre nordiske språk.

 

 

Gratis fonter fra Internett

 

Om du ønsker å ha et litt større utvalg av skrifttyper, fonter, på PCen din, er det bare å hente det ned fra nettet, ja i tusenvis !  Last ned aktuelle typer men undersøk bare før du installerer at den eller de du velger ut, kan gjengi norske tegn æøåÆØÅ på riktig måte ! Benytt programvare nevnt i foregående avsnitt til slik kontroll.

 

OBS: Et stort antall font innleggelser vil gjøre Windows merkbart tregere. Det lønner seg å fjerne overflødige, men behold de som fulgte med Windows som er 100% systemkompatible og som dermed alle du sender tekst til vil kunne se slik du ser dem. Andre fonttyper kan du regne med å se med riktig utseende bare lokalt. Styring av innlagte fonter finnes i Kontrollpanel - Skrifter.

 

Her et par nettsteder du kan gå inn på for å komme på "font fangst" :

 

http://www.fontspace.com

http://softmaker.com/english/fonts_en.htm

 

Softmaker gir bort en gratis font type hver måned på nettstedet

 

http://www.freefont.de

 

 

Skrifttegn laget med numeriske koder

 

Alle skrifttegn har hver sin numeriske kode. Det opprinnelige systemet for dette er som kjent ASCII tegnsettet, (American Standard Code for Information Interchange).  Siden har det blitt utvidet på mange måter. Det mest omfattende er nå Unicode. Se for eksempel

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Unicode_characters

 

http://www.unicode.org

 

Til daglig er dette bare noe som ligger bak i systemet når vi skriver på en datamaskin, og en trenger ikke å vite for eksempel at en Å har kode 0197. Men du kan jo se om det stemmer ! I Word f.eks, hold Alt-tangenten til venstre nede mens du på det numeriske tangentfeltet til høyre trykker 0197. Likedan kan vi få fram tegn som for eksempel ¡ ¿ ß © µ ∞ ¾ ‰ √ ∛

 

I Word har du tilgang til uvanlige tegn via Sett inn og Symbol. Men kjenner du en aktuell tallkode, er det raskere å holde Alt-tangenten nede mens du slår et firesifret nummer. Dette kan du også gjøre i alle andre Windows-programmer. Her finner du kortfattet oversikt over de mest aktuelle tallkodene :

 

http://symbolcodes.tlt.psu.edu/accents/codealt.html

 

http://symbolcodes.tlt.psu.edu/bylanguage/mathchart.html

 

 

PDF lesing

 

PDF, Portable Document Format, ble introdusert som dokumentformat av firmaet Adobe i 1993. Deres Adobe Reader kjenner vel alle til, men en trenger ikke å bruke et så omfattende program for å få lest pdf-filer.  En leser som er "liten og lett" og samtidig svært godt brukbar, er Sumatra PDF som fås fra

 

http://www.sumatrapdfreader.org/free-pdf-reader.html

 

I tillegg til å være god på pdf filer, takler den eBook (ePub, Mobi), XPS, DjVu og CHM formater. Det er en utgave for installasjon og en portabel sådan som kan kjøres fra en USB minnepinne og som ikke lagrer noe i registerfiler. Versjon 3.0 kom i oktober 2014. Wikipedia har en omtale av den på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Sumatra_PDF

 

 

PDF redigering og omforming

 

pdf-filer har blitt neste likeså vanlige som doc filer. Det er et såkalt portabelt dokumentformat,  derav navnet. Portabelt vil si at det er åpent, alle kan lage et slikt digitalt dokument, og det støttes på mange dataplattformer. Det ble introdusert av firmaet Adobe i 1993 og har blitt svært populært. Alle kjenner vel gratisprogrammet, pdf-leseren Adobe Reader. Word som mange sitter med, kan lagre tekst i pdf-format.

 

Det som ikke er like greit er å få redigert et pdf-dokument.  Adobe har sitt Adobe Acrobat program for dette, men det koster tusenvis av kroner.  Det ligger langt billigere programvare for dette på nettet, for eksempel på 

 

http://www.tracker-software.com

 

http://www.iceni.com

 

men helt gratis kan du få redigert innhold i pdf-filer via en omvei slik :

 

Word kan lagre tekstfiler i .pdf format. Hva om en da kunne få omformet innhold i en pdf-fil til noe Word kan lese inn ? Et slikt er «rikt tekst-format» i .rtf-filer.

 

Det er et riktig bra gratis program som omformer pdf-fil innhold til .rtf-format ganske så perfekt. Det heter uniPDF. Du finner det på

 

http://www.unipdf.com

 

La Word lese inn .rtf-fil, rediger der så etter ønske og la Word avslutningsvis lagre i pdf-format. Jobben med å redigere en pdf-fil er dermed gjort helt gratis.

 

uniPDF-programmet kan konvertere pdf-innhold ikke bare til et Word-kompatibelt .rtf format, men også til .txt tekstformat, til .jpg bildeformat og til .html nettleserformat. Så enkelt, så enkelt å gjøre ! Bare marker en pdf-fil og dra den over i skjermbildet til uniPDF-programmet, slipp den der og velg ønsket type konvertering.

 

Et annet alternativ er gratisprogrammet Nemo PDF to Word. Det finner du på

 

http://www.nemopdf.com/pdf-to-word.html

 

Det konverterer pdf-filer til redigerbare Word-filer (*.doc, *.rtf) meget raskt og bra. Ellers skal LibreOffice kunne åpne pdf-filer og redigere dem ifølge opplysninger jeg har lest på nettsider.

 

 

Zip-verktøy

 

Mitt favorittprogram der har blitt 7-zip fra

 

http://www.7-zip.org

 

Det kan pakke opp filer med innhold som har blitt komprimert i en lang rekke ulike formater, alt som det er aktuelt å pakke ting ut av faktisk.  Mest vanlig er nok .arj, .cab, .iso. .lhz, .msi, og .rar utenom -.zip, for å velge noen filtyper. Og så kan det så klart komprimere noe til et .zip format.

 

En fin oversikt over zip-bruk og hvor også spesielt 7-zip programmet med mange nyttige mekanismer er nevnt, finner du på:

 

http://www.howtogeek.com/178146/htg-explains-everything-you-need-to-know-about-zipped-files

 

 

OCR-verktøy

 

Å overføre tekst til digital form er noe vi gjør hele tiden med f.eks. skriving på et tangentbord og så få utskrift fra f.eks. Word på en PC. Men å få tekst, bilder og annet på papir til digital form, som til en Word doc-fil eller en pdf-fil, det gjør vi med en skanner og programvare som kalles OCR, Optical Character Recognition Software.

 

Det finnes forskjellige løsninger, nettbaserte og med programvare installert på PCen. En god oversikt over gratis nettjenester og gratis programvare finner du i en artikkel kalt

 

“Free OCR Software: A survey of desktop and online tools” på

 

http://www.freewaregenius.com/category/pdf-2/ocr

 

Nettjenestene går ut på at bildefiler fra en skanner blir behandlet av OCR-tjenester på nettet. En slik tjeneste er Google Docs som Gmail-brukere fritt kan benytte.

 

OCR programvare på PCer er det også mange utgaver av, men felles for de fleste gratisutgaver er overføringene blir ganske så mangelfulle når sideoppsett inneholder mer enn bare enkel tekst. For å få bra resultater for slikt må en over på ganske kostbare kommersielle produkter. To på øverste hylle her er Abbyy Fine Reader og Nuance Omnipage.

 

Jeg slo til på et tilbud på Abbyy Fine Reader en dag den var på http://www.bitsdujour.com til halv pris. Er svært fornøyd. I tillegg til OCR-funksjoner styrer den alt med selve skanneren helt perfekt via mekanismer i TWAIN protokollen for scannerkontroll. Imponerende å se på.

 

Litt artig dette TWAIN-navnet. Det kom ikke til som en forkortelse for noe, men er et gammelt engelsk ord for to hentet fra en berømt setning i Kiplings «The Ballad of East and West» der det heter : - and never the twain shall meet - noe som skulle reflektere vanskelighetene i sin tid med å forbinde scannere og PCer. I følge Wikipedia har noen senere gjort et litt morsomt forsøk på at det kan stå som en forkortelse for : Technology Without An Interesting Name.

 

 

Glimrende epost program

 

I tiden da Windows XP var aktuell, brukte jeg Outlook Express som epost program. Min epost leverandør GET benyttet tjenestene POP3 (Post Office Protocol versjon 3) for henting av epost til PC fra epost server og SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) for sending av epost fra PC til epost server. Alt gikk problemfritt - bare en ulempe - når epost ble mottatt på en PC, var den endelig levert og eksisterte ikke lenger for å bli mottatt noe annet sted, som f.eks. på et nettbrett. 

 

Denne begrensningen på levering forsvant da GET skiftet ut POP3 med IMAP (Internet Message Access Protocol). Denne kjennetegnes ved at mottatt post på en PC forblir lagret på serveren helt til den blir slettet. Dermed er den også tilgjengelig på andre PCer, smarttelefon og nettbrett, og det er en stor fordel nå som folk har så mange forskjellige duppeditter.

 

Outlook Express ble borte med Windows XP og da GET innførte IMAP, så jeg meg om etter alternativer. Outlook var jo der, men ikke gratis. Gratis har hele tiden Windows Live Mail vært, men jeg har ikke likt hverken utseende eller funksjoner. Da var det at jeg husket en artikkel på dinside.no om "Et glimrende epost-program":

 

http://www.dinside.no/915483/em-client-kunne-vaert-nye-outlook

 

Programmet eM Client ble installert og ble umiddelbart en svært god erstatning for Outlook Express, et som langt overgår Windows Live Mail etter min oppriktige mening. Må si meg helt ening med dinside.no at eM Client er et glimrende epost program. Enkel import av alt fra min gamle Outlook Express, lynkjapt i alle funksjoner.

 

eM Client er gratis for privat bruk, bare en husker på å registrere det innen 30 dager. Program og lisenskode fås fra

 

http://www.emclient.com

 

Gratisutgaven kan kun konfigureres for epost fra to epost-kontoer. En av disse kan være din Gmail konto. Pro utgave som koster $ 49.90 har ikke noen slik begrensning og tilbyr VIP support, men det har ikke jeg noe behov for.  Er du lei av Windows Live Mail - prøv gratis eM Client og du vil ikke bli skuffet.

 

 

Programvare for fil og mappe sammenligning

 

Det er ofte svært nyttig å kunne sammenligne filer og mapper med hensyn til innhold. Påvises noe som ikke er likt, skal det da bli vist godt markert. Det kan så være ønskelig å få laget innholdet på de to stedene likt, alternativt å få redigert det ene eller det andre, få satt sammen de to innholdene til ett eller å få synkronisert innhold i to filer eller to mapper.

 

En programvare som er utmerket til alt dette er DeltaWalker fra

 

http://www.deltopia.com

 

To aktuelle utgaver, Standard og Pro, koster $ 39,95 og $ 59,95. En sammenligning av disse er vist på

 

http://www.deltawalker.com/features.jsp

 

Forskjell i innhold i to tekstfiler vises svært oversiktlig med fine grafiske elementer. DeltaWalker kan benyttes på en rekke forskjellige filformater. I tillegg til vanlige Office filtyper, komprimerte filtyper og mange typer av bildefiler, men foreløpig ikke filinnhold vist binært og heksadesimalt. Pro utgaven kan behandle innhold fra tre filer på samme tid og slå sammen innhold i disse.

 

Programmet kan prøves ut gratis med nedlasting fra

 

http://www.deltawalker.com/download.jsp

 

En annen programvare av samme type er ExamDiff Pro fra

 

http://www.prestosoft.com

 

Den kan vise forskjeller mellom tekstfiler, binærfiler, programkodefiler, ja sammenligne innhold i ulike mapper for den delen. Det er tre utgaver av dette ExamDiff-programmet, ExamDiff som er gratis, ExamDiff Pro til $ 34,99 og ExamDiff Pro Master til $ 49,99. Begge kan prøves ut i 30 dager før eventuelt kjøp.

 

Gratisutgaven mangler tekstbryting (word wrap) for tekstlinjer som er lengre enn vindusbredden - en betydelig ulempe som etter min mening gjør den nesten ubrukelig. Pro utgaven derimot, er svært funksjonell. Den kan sammenligne og behandle to tekstfiler, to binærfiler og to mapper. Pro Master utgaven kan behandle tre filer samtidig, vise forskjeller og slå de sammen. En sammenligning mellom utgavene ligger på

 

http://www.prestosoft.com/edp_features.asp

 

 

Programvare for skjermdump av alle typer

 

Det er ofte aktuelt å ta vare på noe på skjermen. Det er god programvare å finne også for slikt. Det beste gratisprogrammet jeg har kommet over er PicPick som ligger på

 

 http://www.picpick.org

 

Med dette kan du få gjort omtrent alt mulig med skjerminnhold, lagre, redigere, gi efekter og mye annet, best beskrevet originalt slik : "A full-featured capture tool, intuitive image editor, color picker, color palette, pixel-ruler, protractor, crosshair, whiteboard and more".

 

Et kommersielt skjermdump program av topp kaliber er Snagit fra TechSmith på

 

http://www.techsmith/snagit.html

 

Dinside.no hadde en omtale av det i 2009 på

 

http://www.dinside.no/806871/snagit-skjermdumper-av-klasse

 

Det kommer ofte i nye utgaver, nå i sommer i versjon 12 som koster $ 49,95, gratis å prøve ut i 15 dager. Alt du kan tenke deg å gjøre med noe skjerminnhold, kan gjøres med dette programmet. 

 

Et langt rimeligere som jeg har benyttet i mange år men som ikke er så avansert som de foregående, er

 

 Snap fra 

 

http://www.ashampoo.com.

 

Når en bare skal ta vare på noe i et skjermbilde, gir dette Snap programmet en grei liten meny i skjermkanten. Så Ctrl+P og printeren spyr det ut. Pris oppgis til $19,99, men fås ofte til noe langt under det - på tilbud som Ashampoo kunder blir tilsendt tett og ofte.

 

 

Kalkulatorer

 

En kalkulator hører til i hverdagen, i heimen og på kontoret. En slik følger med Windows, men har du oppdaget det som ligger litt skjult i den ?

 

I Windows 7 finner du Kalkulator under Start, Alle programmer, Tilbehør.  I Windows 8.1 under Alle programmer, Windows Tilbehør. Opp kommer en minimalt utseende kalkulator. Men klikk nå på Vis på toppen og se mange måter å utvide det funksjonelle på. Du kan få mange matematiske funksjoner, Enhetsomregning kan være nyttig. Fin datoberegning ligger der også. På et øyeblikk kan du finne ut hvor mange dager du har levd ! Tenk så på at du nok har sovet bort rundt en tredjepart av den tiden ... .

 

På Internett lligger det et rikt utvalg av kalkulatorer i alle former og utgaver, til nedlasting og til direkte bruk on line. Selv har jeg sans for kalkulatorer som viser beregninger på en simulert papirstrimmel, såkalte tape calculators.

 

Jeg har tatt vare på en slik mekanisk regnemaskin som min far brukte i sin tid i 1940-50 årene. En noe stor og riktig tung sak som ble drevet med håndsveiv. Den frembrakte trykte tall på en papirstrimmel ved at et antall metallpinner med innstøpte sifferfigurer på kom opp og trykte på et fargebånd mot en papirrull. Det var imponerende mekanikk, mange rader med siffertangenter å trykke på og mengder av sinnrike mekaniske overføringer innvendig som utførte feilfri addisjon og subtraksjon. Dyr sak var det sikkert også. Nå artig å vise til barnebarna som beregner alt så lett på sine bittesmå bærbare dingser.

 

Nå er slikt i programvareform og apper til og med helt gratis å finne på nettet. Vel, utforming og brukervennlighet varierer. Hver sin smak heter det. Her et knippe av "strimmel"-kalkulator programvare for PCer som jeg har kommet over og prøvd ut : Karen's calculator, Moffsoft FreeCalc, DeskCalc, Judy's TenKey, NumberMate og CalcTape.

 

Karen's Calculator

http://www.karenware.com/powertools/ptcalc.asp

 

Siste versjon 1.2 er fra 2007, men den fungerer utmerket med Windows 8. Gratis, enkel og oversiktlig. Fin etter min mening. Rart den ikke er mer omtalt. Spesielt med denne kalkulatoren er det at beregninger kan utføres og vises med et nær sagt ubegrenset antall sifre, både foran og etter desimalkommaet. Tall som e og pi kan godt fås inn med 1000 desimaler !!  Jeg har bare tatt meg tid til å kontrollere at de første 100 desimaler for pi er korrekte ved sammenligning med oversikten over de 10 000 første desimaler til pi som er gjengitt i boken "Siffer" av Jo Røislien og Magnus Nome henvist til på slutten av Magiske tall her på arnehv.net.

 

Moffsoft FreeCalc

http://www.moffsoft.com/freecalc.htm

 

Som navnet sier er denne gratis, men det finnes en litt mer utbygd utgave Moffsoft Calculator 2 som koster $ 19,95. Begge har grei strimmel-visning men er ellers klart mer primitive enn Karen's calculator. Betal-utgaven har noen tilleggsfunksjoner som enhetskonvertering, dato- og tids-beregninger og enkle økonomi beregninger. Dette finnes ellers gratis på nettet. 

 

DeskCalc

http://www.deskcalc.com

 

Den utgir seg for å være "World's leading desktop calculator". Så tar de også i for prisen, hele $ 29,95. Verdt det ? Ikke etter min mening. Vel, er du ute etter å få brukt dagens valutakurser nedlastet fra ECB Zentralbank i Tyskland, så kanskje, men den virker overlesset og det går ut over brukervennligheten. Den legger seg inn resident ved å være permanent aktiv i bakgrunnen.

 

Judy's TenKey

http://www.judysapps.com

 

Den kaller seg "World's leading Windows calculator". Den skal ha fått mange prestisjetunge utmerkelser og virker faktisk riktig bra, men trenger en å måttr betale $ 19,95 når det finnes gode gratis alternativer ? Gratis er forresten Judy's Count Down som beregner hvor lang tid det er til en eller annen hendelse inntreffer, en du selv har skrevet inn og angitt tidspunkt for. Nyttig om du kan komme til å glemme bryllupsdagen din, f.eks..

 

NumberMate

http://www.numbermate.com

 

Dette er en kalkulator som har alt av regnearter og funksjoner. Strimmel utskrift kan redigeres og teksbehandles. Pris $ 25,00. Den virker på meg noe for pålesset utseendemessig dersom det er en liten hendig kalkulator til daglig bruk en er ute etter. 

 

CalcTape

http://www.sfr-software.com/en/sfr-apps/calctape/windows

 

Denne har jeg fått stor sans for. Den finnes i en god gratis utgave og en Pro utgave som koster beskjedne $ 7,95. En sammenligning mellom disse ses nederst på angitt nettside.

 

Pro utgaven tilføyer en riktig fin komponent, en "scratchpad", som gjør det mulig å skrive inn kommentarer til alt som kommer opp strimmel visningen. Det er også andre fine grafiske løsninger og effekter i denne kalkulatoren. Flott, brukervennlig design !!  Det er den beste kalkulatoren jeg har funnet på nettet til nå, til mitt bruk da.

 

OBS: Denne CalcTape finnes i en gratis utgave for Android baserte enheter og for $ 1,99 til iPad og iPhone. Se f.eks. om Android versjonen på

 

http://www.sfr-software.com/en/sfr-apps/calctape/android

 

En kalkulator du kan bruke rett på nettet, altså "on line" i nettleseren din, er Calculatoria. Den ser ut som en helt vanlig håndholdt kalkulator, men da med tillegg av strimmel-visning og redigeringsmulighet på denne. Egen beskrivelse : "Calculator with basic and advanced mathematical funtions" :

 

http://www.calculatoria.com

 

Regnestykkene vises noe vel konsentrert på strimmelen, fortløpende på en linje, men begripelig nok. Lett å bruke på alle måter. Den har tsjekkisk opphav men vises med engelsk tekst.

 

En annen gruppe av kalkulatorer er de algebraiske. I tillegg til å fungere som vanlige kalkulatorer kan de løse ligninger, tegne grafer osv. med symbolske variabler. Av slike er det også en rik flora på nettet. Helt nylig var det et tema på dinside.no : "Slik løser du matteleksene", se

 

http://www.dinside.no/932481/algebra-calculator-slik-loser-du-matteleksene

 

Denne benytter en gratis nett tjeneste på

 

http://www.mathpapa.com/algebra-calculator.html

 

som er av den mer elementære typen. Et Google-søk på algebra calculator gir et drøss med online alternativer. Jeg har ikke funnet noen vurderinger av disse, men en som er godt kvalifisert innen mange matematiske grener og som gir problemløsninger detaljert, trinn for trinn, også helt gratis, er å finne på

 

https://www.symbolab.com/solver/algebra-calculator

 

Om ingen av disse kalkulatorene er midt i blinken for deg, se om du kan finne en som faller i smak på følgende nettsted. Der angis linker til mengder av ulike kalkulator varianter :

 

http://www.calculatorsoup.com

 

 

Skylagring - hvor lagrer du best og mest ?

 

Dette var et tema i VG nå 17.januar på grunnlag av en undersøkelse publisert på lydogbilde.no 16.januar. På VGTV ble det lagt ut en 34 minutters video om det samme, svært severdig. Her linker til disse orienteringene :

 

http://www.vg.no/forbruker/teknologi/data-og-nett/her-lagrer-du-best-og-mest-i-skyen/a/23374141

 

http://www.vgtv.no/#!/video/106907/test-av-lagring-i-nettskyer

 

http://www.lydogbilde.no/test/lagringstjenester-i-skyen

 

Dette gir en uttømmende orientering om hvordan mange aktuelle skylagringstjenester fungerer og hva en kan få til hvilken pris. Med i undersøkelsen er tjenestene Dropbox, OneDrive, Google Drive og Box. Uheldigvis er ikke Apples iCloud og den norske Jotta med i sammenligningen. iCloud er kort omtalt og vurdert i videoen på VGTV. 

 

Her et svært kort utdrag fra undersøkelsen på lydogbilde.no skrevet av John Alex Hvidlykke. Se angitte nettsteder for alt om disse tjenestenes egenskaper og mye annen nyttig informasjon. Ekstra gratis lagringsplass oppnås hos noen tjenester ved verving av kunder, nedenfor kalt Opptjent plass : JA/Nei.

 

Egenskaper er gitt karakterer 1 til 6 angitt med stjernesymboler. Det er gitt 4 karakterer for henholdsvis Funksjonalitet, Brukervennlighet, Kvalitetsinntrykk og Samlet vurdering. Tidsangivelser for opplasting og nedlasting er funnet med rask 60 MB/s fiberforbindelse, og nettforbindelsen har da ikke hatt noen innvirkning på resultatet.

 

Dropbox

Den største tjenesten med minst gratis plass.

OS : Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Blackberry, Kindle Fire

Gratis plass : 2 GB

Opptjent plass : Ja

1 GB opplasting og nedlasting : begge tar 10 minutter

Pris ca. kr. 75/måned for 1 TB lagringsplass

Karakterer : 4 - 4 - 3 - 4

http://www.dropbox.com

 

OneDrive

Denne inngår som en del av operativsystemet i Windows 8/8.1. Opprinnelig het tjenesten SkyDrive. Betales det for 1 TB lagringsplass, er Office 365 til 5 PCer og 5 nettbrett inkludert i prisen.

OS: Windows, Mac, Xbox, Windows Phone, iOS, Android

Gratis plass : 15 GB

Opptjent plass : Ja

1 GB opplasting : 33 minutter, 1 GB nedlasting : 40 minutter

Pris kr. 55-80/måned for 1 TB langringsplass, Office 365 inkludert.

Karakterer : 6 - 5 - 4 - 5

http://www.onedrive.live.com

 

Google Drive

De fleste er kunder hos Google fra før av, så gratis lagringsplass er kun et klikk unna.

OS: Windows, Mac, iOS, Android

Gratis plass : 15 GB

Opptjent plass : Nei

1 GB opplasting : 30 minutter, nedlasting : 7 minutter

Pris : ca. kr. 60/måned for 1 TB lagringsplass

Karakterer : 5 - 5 - 4 - 5

http://www.google.com/drive

 

Box

Ubegrenset plass i skyen

OS: Windows, Mac, iOS, Android, Blackberry

Gratis plass : 10 GB

Opptjent plass : Nei

1 GB opplasting : 60 minutter, nedlasting : 14 minutter

Pris : ca. kr. 100/måned for ubegrenset lagringsplass

Karakterer : 4 - 4 - 3 - 4

http://www.box.com

 

Om iCloud se VGTV som nevnt.

Om den norske skylagringstjeneste Jotta som ikke VG/lydogbilde.no har vurdert, er følgende å finne på hjemmesiden :

 

Jotta

"Alt tilgjengelig, trygt lagret"

OS : Windows, Mac, iOS

Gratis plass : 5 GB

Opptjent plass : Ja

Pris for privatpersoner kr. 59/måned, da for ubegrenset lagringsplass  og for alle ens enheter.

All lagring oppgis å finne sted på norsk jord, hvilket kan være en fordel og betryggelse i disse noe urolige tider ute i verden. Norsk nettside på

https://www.jottacloud.com/nb

 

 

Basis  programvare for sikkerhet og vedlikehold av PCer

 

Her minimums opplegg av  programvare enhver aktiv PC-bruker bør ha på sin PC.

 

1. Beskyttelse mot virus. Mange bra alternativer er nevnt i det foregående.

2. Beskyttelse mot skadevare. Anbefaler Anti-Malware Premium

3. Verktøy for alminnelig vedlikehold: CCleaner

4. Verktøy for kontroll av oppstartende programmer: WinPatrol

5. Verktøy for programavinstallering: Revo Uninstaller

6. Verktøy for filsynkronisering og backup : Synchredible

 

Utover disse seks "bør ha" programmene er det to til som jeg har stor nytte av til stadighet :

 

7. Verktøy for superhurtig å finne filer på PCen : UltraSearch

8. Verktøy for å se størrelsen på all lagring i detaljer : TreeSize

 

Mer om programmene 3,4,5,6,7 og 8 i det følgende. Jeg kan varmt anbefale alle. De er enkle å bruke. Mange bra alternativer tas også med i det følgende.

 

 

Enkelt PC vedlikehold

 

PC vedlikehold på en måte som alle kan følge med på, godt illustrert med skjermbilder fra Windows 8 og fra aktuell programvare ellers er å finne i en artikkelserie “PC maintenance for beginners” som en kan innlede med her. De to første leksjonene som er å regne som nyttig basiskunnskap, er disse :

 

Lesson 1: Don’t spend money, cleaning your own PC is easy

 

http://www.howtogeek.com/school/pc-maintenance-for-beginners/lesson1/

 

Overskrifter: Don’t spend money og Use the Tools that Windows gives you, etterfulgt av “Take advantage of free software.”  Dette behandles så mer i

 

Lesson 2: Cleaning your computer inside and out

 

http://www.howtogeek.com/school/pc-maintenance-for-beginners/lesson2/

 

I denne leksjon 2 brukes programvaren CCleaner til å fjerne "data-søppel". Mer om dette programmet, litt utførlig, så forhåpentligvis bruken blir enkel å forstå for alle og enhver :

 

CCleaner

 

Det er utvilsomt det mest utbredte vedlikeholdsprogrammet for rensing av PCer. I følge utgiveren, det engelske firmaet Piriform, skal det ha blitt nedlastet over 1 milliard ganger og være installert på nær 25 % av alle PCer i verden. Opprinnelig navn ved lanseringen i 2003 var CrapCleaner, ja Søppelrenser. Programmet fungerer på alle versjoner av Windows og får oppdateringer mange ganger i året. Gratisutgaven inneholder alt du trenger for en rimelig god rense/ryddejobb på PCen din.

 

Kjenner du ikke CCleaner ? Prøv den. Det er faktisk et svært nyttig program. Du trenger ikke annet enn gratisutgaven, men du kan se den sammenlignet med to andre utgaver de skal ha betalt for på

 

http://www.piriform.com/ccleaner/download

 

Der ligger det linker til noen utenforliggende nedlastingssteder for gratisutgaven, men her får du nedenfor en mer skjult nettside for direkte nedlasting av det nyeste fra piriform.com. I tillegg til standard versjon finner du der også en portabel sådan, dvs. en som ikke installerer noe i PCen og som kan kjøres rett fra en minnepinne uten å etterlate seg noe spor etter bruk.

 

http://www.piriform.com/ccleaner/builds

 

Er du helt ukjent med nedlasting og installasjon ? Bortsett fra programvare som fungerer portabelt, så må et nedlastet program installeres før det kan fungere. Fordel med det er jo at da vil du alltid ha tilgang til programmet for rask oppstart fra harddisken i PCen etterpå.

 

Derfor, velg å laste ned standard utgave, dobbeltklikk på nedlastet installasjonsfil for å starte installasjonen. Når installasjonen av CCleaner er ferdig, skal det ha gitt et nytt program-ikon i form av et feiekost-symbol på skjermbildet i Windows XP og 7 eller en ny ”flis” med navnet CCleaner i Windows 8, om du holder deg til det nye flisbildet.

 

Dobbeltklikk på dette ikonet/flisen for start av programmet. Det leder til en serie valgmuligheter for hvordan CCleaner skal kunne bli tilgjengelig og bli oppdatert. Du kan la alt stå som foreslått og har mulighet senere til å endre disse valgene under Option/Settings. Og bruken av CCleaner, se den engelske teksten eller se litt videre her :

 

Når du starter dette programmet, får du 4 hovedvalg loddrett til venstre benevnt : Renser, Register, Verktøy, Valg. Legg merke til to fanenavn øverst, Windows og Programmer. Klikker du på disse to, vises med hakeavmerkning hva som blir renset bort i Windows og i andre programmer i utgangspunktet.  Du kan selv endre alle valg.

 

Klikk på Analyser-knapper nederst. Etter litt/noe tid (vær tålmodig !) vises alt CCleaner har funnet av ”døde ting” som du da lett kan bli kvitt. Jeg gjetter på at du vil bli overrasket over hvor mange verdiløse filer som blir funnet. Du kan klikke på hver enkelt oppføring og se hvilke filer som faktisk har blitt funnet i hver enkelt gruppe. (Klikk View summary result øverst oppe for å komme tilbake til hovedoversikten. Du kan også høyreklikke på hver enkelt oppføring der for å slette dette selektivt med Clean.) Vanligvis er det bare å bli kvitt alt som er funnet. Det gjør du enkelt ved å klikke på knappen Kjør CCleaner nederst til høyre. Ferdig da med rensingen ganske raskt.

 

Alle opplever hva som typisk skjer med en PC etter hvert som den brukes. Oppstarten vil ta stadig lengre tid etter som den får mer å gjøre i oppstartfasen. Det har gjerne flere årsaker, men fjerning av installerte programmer og særlig fjerning av automatisk oppstart av slike kan hjelpe en hel del. CCleaner har mange valg for å få gjort noe med dette og en lang rekke valg også for annet vedlikehold. Det er bare å utforske.

 

Om du bruker programavinstallering i CCleaner, bruk Run Uninstaller som er inngang til mekanismene for det samme i Windows. Delete valget utfører ingen avinstallering. Det fjerner bare programmets eget avinstalleringsvalg, slik som nærmere beskrevet på

 

http://www.piriform.com/docs/ccleaner/using-ccleaner/uninstalling-programs

 

hvor du i en meny også kan søke opplysninger om mye annet ved CCleaner programmet.

 

Dernest avstå fra reparering av feil i registerfilene. Alle undersøkelser viser at det har minimal effekt og det kan i verste fall lede til feil som det er vanskelig å bli kvitt. Se nærmere her :

 

http://www.howtogeek.com/171633/why-using-a-registry-cleaner-wont-speed-up-your-pc-or-fix-crashes/

 

En god utredning om hva registret er for noe og om hvor lite det er å tjene på register-reparasjoner, CCleaner også nevnt i den sammenhengen, ligger på :

 

http://www.makeuseof.com/tag/registry.cleaner-difference/

 

”Using Registry Cleaner: Does It Really Make A Difference ? Tre konklusjoner :

 

Registry cleaners offer no perceptible increase in performance.

Registry cleaners can break things.

Even if registry cleaners don’t break anything, using one wastes your valuable time and (perhaps) money.

 

På Internett kan du finne gode illustrerte rettledninger i bruken av CCleaner.  Her linker til tre slike :

 

http://www.howtogeek.com/113382/how-to-use-ccleaner-like-a-pro-9-tips-tricks

 

http://www.howtogeek.com/172820/beginner-geek-what-does-ccleaner-do-and-should-you-use-it

 

http://www.ilikefree.co/_Guides/Guide_CCleaner.htm

 

Det finnes en gratis utvidelse av CCleaner som sterkt utvider antallet av installerte programvarer en har mulighet til få renset med CCleaner. Den heter CCEnhancer og kan lastes ned fra

 

http://www.singularlabs.com/software/ccenhancer

 

Piriform som står bak CCleaner har intet med CCEnhancer å gjøre.

 

For rutinemessig enkelt men grundig opprydding i PCene mine benytter jeg utenom CCleaner

 

WiseCare 365

 

Dette programmet ble gitt en omfattende omtale og gjennomgang i bladet Komputer For Alle, nr. 15 i 2013, sidene 48 til 57, der «Kick-start PCen» omtalte grundig opprydding og optimalisering av Windows med dette programmet. Enkelt å ta i bruk da lå på CDen som fulgte med bladet, sammen med et stort antall andre nyttige programmer.

 

Du kan laste ned WiseCare 365 fra nederst på denne nettsiden :

 

http://www.wisecleaner.com/wisecare365free.html

 

hvor du også ser en sammenligning mellom gratisutgaven som dekker de fleste behov og en Pro utgave som koster $ 22,50, Familypack for 3 PCer $ 29,95.

 

Det ligger en lang rekke funksjoner i WiseCare 365. En jeg setter stor pris på er Oppstart Manager. Den viser oppstarttiden til hvert automatisk oppstartende program og hver automatisk oppstartende tjeneste i PCen. For de siste, velg å skjule alle Microsoft tjenester for å få en langt bedre oversikt over det som ellers ligger der. Har du en svært treg PC-oppstart, kan du lett komme på sporet av tidstyven, synderen, med denne oversikten, og få endret ON til OFF. 

 

Under valget PC sjekk kan du få «Sjekket PC» og få en bedre «PC helse indeks» opp mot toppverdi 10. Jeg har ikke opplevd at kjøring av denne PC sjekken har hatt noen skadelig virkning på mine PCer. Under System Opprydding ligger det et valg Register Rydder. Den avstår jeg fra å bruke da den ikke har noe for seg og sjansen for at det oppstår et eller annet problem etterpå kan være til stede.

 

 

Snarveier til innlagte verktøy i Windows

 

Leksjonene i det foregående nevner mye om bruk av innebygde verktøy i Windows. Vel, hvordan finner du disse ? Her noe om det.

 

 

Diskopprydding

 

På engelsk kalt Clean Manager, derav programnavnet cleanmgr . Det skal da startes, populært kalt kjøres. Har du ikke Kjør-kommandoen direkte tilgjengelig, kan den finnes raskt med Win+R, dvs. at du holder Win-tangenten nedtrykket mens du trykker R. R står jo for engelsk Run. Skriv så i Åpne-feltet cleanmgr og klikk OK (eller Enter-tangenten).

 

Har du Windows 8 i PCen din, er det enda enklere, bare skriv cleanmgr når du har Start bildet med alle flisene på skjermen og Diskopprydding starter opp. I alle versjoner av Windows kommer en også til dette verktøyet via Utforsker. Når den er startet, høyreklikk på harddiskbetegnelsen C:. I ny meny klikk på Egenskaper og i nytt skjermbilde klikk på Diskopprydding.

 

Med aktiv bruk av Internett vil det fort samle seg opp tusenvis av døde filer. Hver ny nettside du ser på, etterlater seg lagringer. Også Windows avsetter mye søppel. Faktisk hver ny hendelse etterlater seg spor som ikke uten videre forsvinner. Det er bare unntaket at noe rydder ordentlig opp etter seg. Når du sletter egne ting, blir det sikkerhetslagret helt til du sletter det permanent. Det skjer med CCleaner eller ved å tømme Papirkurven fra tid til annen. Høyreklikk på ikonet og velg Tøm papirkurven.

 

Her synspunkter på PC-rensing :

 

http://www.howtogeek.com/162683/pc-cleaning-apps-are-a-scam-heres-why-and-how-to-speed-up-your-pc/

 

 

Oppgavebehandling

 

Oppgavebehandling viser hvilke programmer, prosesser og tjenester som kjører på PCen. Den kan brukes til å se på maskinens ytelse og til å stoppe, dvs. avslutte kjøringen av et program som ikke fungerer.

 

Verktøynavnet er taskmgr som står for TaskManager. Dermed Kjør-kommando taskmgr, i Windows 8 bare å skrive taskmgr. Du finner den også ved å trykke kombinasjonen av tre tangenter : Ctrl + Alt + Del og så velge Oppgavebehandling, men enda raskere er en annen tre tangents kombinasjon,

 

Ctrl + Shift + Esc. Prøv selv !

 

I Windows 8 har Oppgavebehandlingen fått en helt ny layout og et langt mer funksjonelt innhold. Riktig informativt når det gjelder alt av prosesser, oppstartende programmer, ytelse med mye mere. Her mer informasjon på

 

http://www.howtogeek.com/108742/how-to-use-the-new-task-manager-in-windows-8

 

Alternativ programvare finnes det, langt bedre og mer omfattende. Mer om slik programvare i et senere avsnitt.

 

 

Systemkonfigurasjon

 

Verktøynavnet er msconfig. Dette står for Microsoft System Configuration. I Windows 8 er det bare å skrive msconfig når du har Start-bildet på skjermen. I alle versjoner av Windows kan det startes med å trykke Win+R, skriv så msconfig og klikk OK.

 

msconfig er lite oversiktlig og klarer langt fra å påvise alt som starter opp, men er et nødberg når en ikke har noe bedre å gripe til. Mer om dette verktøyet på

 

http://www.howtogeek.com/74523/how-to-disable-startup-programs-in-windows/

 

Funksjoner i msconfig kan du finne oversiktlig beskrevet på dette nettstedet :

 

http://www.computerhope.com/jargon/m/msconfig.htm

 

 

Program avinstallering

 

De av oss som prøver mange programmer nedlastet fra Internett, trenger et godt verktøy for å bli kvitt ting som det ikke er noe å ta vare på. Et slikt verktøy er etter min mening helt umistelig.  Slik avinstallering, engelsk uninstalling, er Windows selv ikke på langt nær god nok på. Verktøyet der ligger under Kontrollpanel, slik :

 

I Windows XP, Kontrollpanel – Legg til og fjern programmer

I Windows 7 og 8: Kontrollpanel  - Programmer og funksjoner

 

I svært mange tilfelle blir slik utført avinstallering gjort langt fra grundig nok. Mange programmer har heller ikke gode nok egne avinstalleringsmekanismer som Windows kan utnytte eller de kan mangle helt. Resultatet er at det ofte blir igjen et ikke lite antall oppføringer i registerfiler som da bare vokser og vokser i størrelse med døde oppføringer når mangt og mye blir prøvd og så dårlig fjernet igjen.

 

http://www.howtogeek.com/172050/htg-explains-should-you-use-a-third-party-uninstaller/

 

Er du en aktiv programutprøver som undertegnede, er det at det trengs et godt verktøy for grundig opprydding ved avinstallering av noe. Et bra slikt er gratisverktøyet Revo Uninstaller, men enda mer effektivt og grundig blir jobben gjort med Revo Uninstaller Pro og Total Uninstaller som koster noe. Mer om disse litt senere.

 

 

Administrative verktøy

 

I Kontrollpanel gir dette valget tilgang til Datamaskinbehandling og derunder to nyttige oversiktssider :  Enhetsbehandling hvor du ser komponenter i PCen og eventuelle feilmeldinger på disse og Diskbehandling der du ser data for intern(e) harddisk(er). Det kunne vært skrevet mye her om disse valgene, men det er oversiktlige ting, ganske selvforklarende.

 

 

Gjenoppretting

 

Opplegget i Windows for gjenoppretting til en tidligere godt fungerende tilstand kan være redningen om PCen en dag ikke vil fungere normalt lenger. Det forutsetter at gjenoppretting er satt aktiv og at det finnes et bra gjenopprettingspunkt. Et slikt som alltid bør være der, er gjenopprettingspunkt til den dagen PCen ble tatt i bruk for første gang.

 

Gjenoppretting vil si tilbakestilling av systemfiler og det endrer ikke noe på filer du selv har produsert og lagret på PCen. Men større programvare som har installert etter at et gjenopprettingspunkt har blitt satt, vil gjennomgående ha behov for full reinstallering av naturlige grunner. Det er en jobb og muligens en kostnad som bare følger med en så gjennomgripende systemendring – ikke minst av registerfiler.

 

 

Slik får du tilgang til oppsett av og bruk av gjenoppretting :

 

I Windows 7 og 8

Klikk Kontrollpanel, System, Systembeskyttelse, Systembeskyttelse.

Se til at det står På for C:(System)

Om den ikke er På, klikk Konfigurer, Innstilling for gjenoppretting

 

Om den er normalt På, kan du opprette et nytt gjenopprettingspunkt når som helst. Ved større automatiske oppdateringer av Windows vil det kunne ha blitt satt gjenopprettingspunkter. Se etter hva som foreligger av slike !

 

Under Systembeskyttelse vil du også se valg av Systemgjenoppretting for å få tilbakesatt PCen til et tidligere tidspunkt. Samme valg kommer du til mer direkte fra Kontrollpanel, Gjenoppretting. I Windows 8 er det flere valg direkte her.

 

I Windows XP

 

Klikk Kontrollpanel, System, Systemgjenoppretting, Innstillinger. Ellers færre valg enn i Windows 7 og 8.

 

 Se ellers her :

 

http://www.howtogeek.com/125852/htg-explains-how-system-restore-works-in-windows/

 

http://www.howtogeek.com/howto/11238/using-system-restore-to-recover-your-windows-7-computer/

 

http://www.howtogeek.com/howto/5482/make-system-restore-use-less-space-in-windows-7/

 

I et senere avsnitt om et svært nyttig program for daglig backup av og tilgang til gjenoppretting av registerfiler.

 

 

Flere typer PC-vedlikehold må til !

 

Stikkordet er oppdatering. Programvare må holdes oppdatert, ikke minst må Windows være oppdatert. Her passer det å henvise til neste leksjon i  PC maintenance for beginners -serien, nemlig leksjon 4 :

 

http://www.howtogeek.com/school/pc-maintenance-for-beginners/lesson4/

 

Tema: Keeping your PC Updated and Running Smoothly. Se alle 3 underavsnittene ! 

 

Når du har vært gjennom denne, ta neste leksjon

 

http://www.howtogeek.com/school/pc-maintenance-for-beginners/lesson5/

 

 

Tema: Protecting your data

 

Her er det mye viktig stoff. Rutiner for backup ER viktig. Som avslutning på dette, en helt enkel oppsummering av hva som er viktigst av alt … .

 

http://www.howtogeek.com/howto/30173/what-files-should-you-backup-on-your-windows-pc

 

Der forlates «skolegangen». Nå over til bedre programmer enn de som følger med i Windows.

 

 

Bedre programalternativer

 

I dette inngår programvare som erstatter og utvider det en kan få gjort med innebygde verktøy i Windows i tillegg til mye annet som ikke følger med Windows. Disse tingene er det også mye om i det eldre opuset om PC-verktøy her på arnehv.net. Det følgende er noe derfra i kortform med tillegg av mye nytt som jeg har funnet bra og da verdt å nevne.

 

Filbehandlere

 

Det ligger mye i den innebygde filbehandler i Windows, Windows Explorer,  som du kanskje ikke har utnyttet til nå. Her en artikkel du kan utvide din kunnskap med på dette området :

 

http://www.howtogeek.com/76295/best-windows-7-explorer-tips-and-tricks/

 

I Windows 8 har det kommet inn et helt nytt design med meny i båndform på toppen. Bare å studere ! Vil du velge å jobbe med en annen filbehandler, er det lurt å prøve ut flere forskjellige og så gå for den som du liker best. Smak og behag heter det. Vel, pris er også en faktor.

 

Den jeg nok synes er best brukermessig ved siden av å være mest avansert, Directory Opus, er uforskammet kostbar, men flere helt gratis er absolutt anvendelige og klart bedre enn Windows Explorer. Jeg vil foreslå at du ser på disse :

 

Directory Opus fra http://www.gpsoft.com.au

 

Xplorer2 fra http://www.zabkat.com

 

XYPlorer fra http://www.xyplorer.com

 

Muliti Commander fra http://www.multicommander.com

 

Alle disse nevnt utførlig i PC-verktøy her på arnehv.net. Men jeg vil også ta med en som ikke er nevnt der, nemlig

 

Q-Dir fra http://www.softwareok.com/?seite=Freeware/Q-Dir

 

Den er nå nevnt av mange som en av de bedre filbehandlerne. Q står for Quad, dvs. at den kan ha 4 vinduer i samme skjermbilde. Du finner den omtalt og vist her  

 

http://www.howtogeek.com/howto/4030/q-dir-multi-pane-file-manager/

 

og sammenlignet med andre filbehandlere her :

 

http://www.pcworld.com/article/238360/nine_absurdly_useful_file_management_utilities.html

 

 

Programmer for program avinstallering

 

Som nevnt er programavinstalleringen som en kan få gjort i Windows kontrollpanel lite grundig mange ganger. Det kan bli liggende igjen mengder av rester i form av døde, unyttige oppføringer i registerfilene. Det trengs et godt verktøy for å bli kvitt dette og slike finnes.

 

Avinstallering er å finne i alle verktøyprogrammene, som CCleaner for eksempel. Men det selvsagt også spesialistprogrammer på dette området.  Av gratis slike er det også flere, men det jeg vil anbefale der er

 

Revo Uninstaller, til nedlasting fra

 

http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html

 

Som du vil se av oversikten på den nettsiden, så er det en PRO-utgave til salgs som har enda bedre rydde egenskaper uttrykt som - Extended scanning for leftovers - more advanced scanning algorithms - så det er noe jeg selv har valgt å betale for.  Denne Pro-utgaven er ansett for å være svært bra, men selv gratisutgaven er klart mer effektiv enn «leketøyet» i Windows på det punktet. Se Main Features på

 

http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_uninstall_features.html

 

Her kan du lese mer om Revo uninstaller :

 

http://www.howtogeek.com/79926/completely-uninstall-programs-and-more-with-revo-uninstaller/

 

Pro-utgaven har oppført pris $ 39,25 for 1 PC og $ 58,86 for 3. Men du kan komme billigere til det ved å installere gratisversjonen først ! I den dukker det opp et tilbud for Pro 50 % off, da til $ 19.62 og $39,99 for henholdsvis 1 og inntil 3 PCer. Gratis å prøve ut i 30 dager.

 

Du finner også dette halv-pris tilbudet på denne nettsiden :

 

http://www.revouninstaller.com/freeinstall_thankyou.html

 

En god konkurrent, trolig enda mer effektiv om den utnyttes maksimalt, er

 

Total Uninstall fra  http://www.martau.com

 

Den koster i standardutgave for 1 PC $29.95, for Family, dvs. inntil 4 PCer : $ 39.95. Gratis å prøve ut. Jeg liker den svært godt. Den gir svært mye informasjon om det som har blitt installert, bl.a. flott visning av alle oppføringer i registerfiler som kan knyttes til installasjon av hvert enkelt installert program. Videre har den en Monitor modul som kan brukes til å få registrert ALT en installasjon medfører av lagring i PCen, ved å sammenligne et "snapshot" av systemet før en installasjon og et nytt slikt like etter. Imponerende visning, rett og slett glimrende !  Det er nesten utrolig hvor mange nye oppføringer i registerfilene en installasjon av noe kan medføre. Dypt nede i strukturen legges det ting. Rart det kan være nødvendig ... .

 

 

Programmer for permanent sletting av filer og innhold på media

 

Permanent 100% sletting av noe som har blitt lagret, er ingen enkel sak. Det må avansert programvare til for å få gjort slikt godt nok.  Med SSD - Solid State Drive type halvleder disker kom enda en komplikasjon inn da lagringsarkitekturen der er ganske forskjellig fra lagring på mekaniske harddisker.

 

Programvare som er beregnet på sletting av alt innhold på mekaniske harddisker må en ikke benytte på SSD enheter da det kan forkorte levetiden på slike betraktelig. En programvare som er velegnet for sletting av innhold på både mekaniske disker og SSD disker, er

 

Disk Wiper 15 Professional fra http://www.paragon-software.com

 

For den heter det : "Wipe with goverment and military security standards and academic algorithms" og "Wipe SSDs without affecting their operating life", hvilket skulle være rimelig betryggende for resultatet. Pris $ 39,95.

 

De beste gratis programvarene for sikker, fullstendig filsletting på mekaniske harddisker kan du se en bra gjennomgang av på

 

http://www.dottech.org/112747/windows-review-best-free-secure-file-eraser

 

På topp der er følgende program:

 

 Heidi’s Eraser som finnes på http://eraser.heidi.ie

 

Egenskapene er godt beskrevet i dottech.org artikkelen. 12 forskjellige svært effektive slettemetoder som ved gjentatte overskrivninger med ulike bitmønstre skal gjøre det umulig å finne noe igjen av den opprinnelige lagringen.  Runner up, nær topp på listen i nevnte oversikt er programmet

 

 Privazer som finnes på http://www.privazer.com

 

Som også kan fjerne alle spor av Internett aktivitet og andre aktiviteter med forskjellig Office-programvare i Windows, bl.a. Må brukes med forsiktighet !

 

 

Sletting av låste filer - med mulige komplikasjoner

 

Mange vil ha opplevd at en fil ikke lar seg slette. Typisk melding : I bruk av et annet program eller I bruk av annen prosess. Hva da ? Det er et program ved navn Unlocker som fjerner slik låsing. Det har fått et eget oppslag på Wikipedia, se 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Unlocker

 

Som nevnt der er det i den siste utgaven av Unlocker lagt inn noe ekstra som ikke burde vært der, en «adware», annonseringstjeneste som - om det ikke stoppes ved installasjonen av Unlocker - legger inn en ny verktøylinje og endrer søkemotor. VÆR FORSIKTIG ! Wikipedia opplyser at det dreier seg om Open Candy for annonsering av annen programvare. Hva Open Candy angår, se nærmere om den og alle de programmene det er kjent at dette angår på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCandy

 

OK, da jeg installerte Unlocker, våknet Malwarebytes programmet og meldte om funn av «PUP: Optional Somoto»  PUP står for Potentionally Unwanted Program. Om denne Somoto leser jeg på

 

http://www.avgthreatlabs.com/virus-and-malware-information/info/adinstaller-somoto/

 

AdInstaller Somoto is a software that installs an additional program to display and/or download to your device unwanted advertisements, toolbars and may be considered privacy-invasive. These kinds of threats, called Adware, track your computer's web usage to feed you undesired ad pop-ups and some might even hijack your browser start or search pages, redirecting you to a different site or search engine than the one you had originally configured. AdInstaller Somoto is currently ranked 262 in the world of online malware, affecting between 50,000 and 100,000 users.

 

Nok om det, min beskyttelse med Malwarebytes programmet fungerte og den påviste adware ble fanget opp og lagt i karantene.Uten denne beskyttelsen eller tilsvarende, hadde jeg sittet i garnet. Symantec Internet Security reagerte ikke. 

 

Unlocker installasjonen gikk videre normalt. Valg da om den skulle legge inn Explorer Extension. Ja til det og dermed en nytt valg i menyen til Windows Utforsker, nyttig ved behov. Hvordan den da fungerer, kan du lese på hjemmesiden til Unlocker :

 

http://www.emptyloop.com/unlocker

 

For nedlasting, bruk denne linken : Download Unlocker 1.9.2 - 32 and 64 bit versjon som står et godt stykke nede på hjemmesiden, IKKE noe ovenfor !

 

 

Opplåsing av filer uten hjelpemidler

 

Låste filer kan fjernes uten hjelp av noe nedlastet program. Ganske lærerikt men det er noe mer omstendelig. Fremgangsmåten er beskrevet på følgende nettsted. Jeg har kontrollert at det fungerer.

 

http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/windows/3435128/how-delete-or-rename-files-in-use

 

Klikk Win+R for Kjør, velg Åpne: cmd og klikk OK for å åpne kommandovinduet

 

Etter C:\...> skriv del med et mellomrom etter (del for Delete, sletting) slik at det står C:\...>del

 

Dra så med musa filen du vil slette fra Utforsker og inn i kommandovinduet. Da havner filen med navn og mappenavn etter del

 

Nå må Windows Utforsker lukkes helt. Det gjøres i Oppgavebehandleren som du starter med Ctrl+Shift+Esc. Velg der øverst Prosesser.

 

Finn alle forekomster av explorer.exe, høyreklikk og velg i meny: Avslutt prosess for hver enkelt forekomst. Det er normalt at det vanlige Windows bildet da forsvinner, men bli ikke skremt !

 

Så i kommandovinduet : aktiver del-kommandoen som ligger klar der ved å trykke Enter (linjeskifttangenten).

 

For så å få tilbake Windows-grensesnittet, gå tilbake til Oppgavebehandler, og åpne Fil-menyen. Velg Ny oppgave (Kjør) og skriv explorer. Det vil starte Windows Utforsker på nytt og også Windows grensesnittet som kommer pent tilbake igjen !

 

Her var vi innom gode gamle MS-DOS delen som all Windows faktisk bygger på. del er en velkjent kommando i det miljøet, liksom exit avslutter og bringer deg ut av det igjen. Mer om dette «svarte vinduet» i Windows senere i PC-gull, under temaet MS-DOS kunnskap gjelder fortsatt !

 

Uønsket låsing kan forekomme i forbindelse med skrivebeskyttede minnekort og minnebrikker.  Hvordan det lar seg gjøre å fjerne slik låsing og få til formatering er omtalt i følgende artikkel på nettet : Remove write-protection from your drive

 

http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/storage/3456666/how-format-write-protected-flash-drive

 

 

Programmer for filredning, filgjenoppretting

 

Ja nå er vi borte i det motsatte av det foregående, slettede ting skal reddes. At vanlig slettede filer plasseres i Papirkurven og kan gjenskapes derfra tør være vel kjent. Sletting av innhold i Papirkurven er heller ikke endelig sletting om en vil ha noe tilbake. Det gjør bare at filene ikke lenger blir tilgjengelig i Windows. Dette gjelder for mekaniske harddisker, de med magnetisk lagring.

 

Slike harddisker holder på innholdet av en slettet fil inntil filens bitmønster blir overskrevet ved lagring av en annen fil på samme område av harddisken. Det kan lett inntreffe uten at en har noen kontroll på det. Området er ledigstilt for mer lagring av Windows. For sikkert å redde ting er det da viktig å starte den prosessen før noe mer blir lagret. Da kan ting gå bra. Det er nærmest utrolig hva en kan redde av data fra mekaniske harddisker. Spesialister på dette feltet, som firmaet IBAS på Kjeller, kan få tak i rester av datalagring mange «lag» nede i overflaten på platene. Det er bare ikke billig !

 

Er noe blitt slettet på en halvleder type harddisk, en SSD, er sakens annerledes. Der brukes en TRIM-funksjon som optimaliserer ved bl.a. å fjerne alt innhold som ikke skal være der når slettebeskjed kommer fra Windows. Det betyr at en visstnok ikke kan regne med å få gjenskapt noe som har blitt slettet på denne type disker. OBS, OBS. I Windows har vi TRIM-funksjonaliteten fra og med Windows 7.

 

Men det er noe annet svært, svært viktig som en skal vite om SSD-disker. De mister fort lagrede data om de ikke blir brukt !! Legger man en SSD-disk i skrivebordsskuffen, så kan det ta bare noen få måneder før lagringen på den blir borte. dette er omtalt på 

 

http://www.hardware.no/artikler/gjor-du-dette-kan-dataene-pa-ssd-en-do-ut/155522?key=XJ6p1cEt

 

Det er henvist dit på IBAS sin hjemmeside www.ibas.no med tittel"Gjør du dette, kan du miste alle filene på SSD-en din"

 

Men tilbake til mekaniske harddisker, da er det at mye som er slettet faktisk kan reddes tilbake. En oversikt over gratis programvare på det området ligger på :

 

 http://www.dottech.org/113185/windows-review-best-free-file-data-recovery-programs

 

http://lifehacker.com/5237503/five-best-free-data-recovery-tools

 

På topp følgende to tvilling-programmer som deler på oppgavene :

 

TestDisk & PhotoRec

 

 som finnes på  http://www.cgsecurity.org

 

 TestDisk er utmerket til å gjenopprette slettede harddisk partisjoner av typene FAT, NTFS, exFAT, ext2/3/4, HFS+ . PhotoRec kan gjenskape over 440 forskjellige filtyper.

 

Ellers er programmet Recuva et godt alternativ, gratis fra samme kilde som CCleaner, på :

 

 http://www.pirisoft.com

 

http://www.howtogeek.com/howto/2216/restore-accidentally-deleted-files-with-recuva/

 

Recuva kan også sørge for at slettede filer som oppdages, kan bli slettet langt bedre ved ulike overskrivingsmetoder.

 

Noe å lese på ellers i denne sammenhengen ligger her :

 

http://www.howtogeek.com/169344/how-to-recover-a-deleted-file-the-ultimate-guide

 

Et kommersielt program som påstår å kunne redde nær sagt det umulige,  fra alle typer av skadede media, det være fra CD, DVD, harddisker, USB flash drive, Zip drive etc., etc, som Windows sier bare må formateres, er IsoBuster Pro. Egenreklame:

 

"The Ultimate data recovery software. IsoBuster can do it all ! One tool, supporting all formats, for only one very democtatic price." Les hva det påstår å klare på

 

http://www.isobuster.com/isobuster.php

 

Det koster fra $ 39.95 med Pro utgave til $ 59.95. Jeg var heldig med å få kjøpt det til halv pris en dag i fjor på http://www.bitsdujour.com  Til nå har jeg ikke hatt behov for å bruke det, men det er da disponibelt i påkomne tilfelle.

 

 

Programmer for fil- og media-kopiering

 

Holder det ikke med Windows Explorer og andre filbehandlere for filkopiering kan du spørre. Vel, bare i noen grad. Det er programvare som gjør denne jobben langt bedre, sikrere og mer oversiktlig.

 

Programmer for effektiv ustoppelig filkopiering

 

Filkopiering med Windows Utforsker er langt fra problemfritt. Påtreffes en filfeil uansett type, henger den seg opp. Det samme skjer dersom det ved lagring blir en file path, filsøkesti (total lengde på filplassering inklusive filnavn) på med mer enn 255 tegn. Det er maks for de vanlige filsystemene FAT og NTFS. Slike feil kan inntreffe når en fil med svært lang søkesti ved kopiering skal inn under en annen kanskje noe lang søkesti så det blir mer enn 255 tegn tilsammen.

 

Følgende programvare stopper ikke opp når en filsamling er under kopiering, bare melder fra at kopiering av en eller flere bestemte filer i samlingen ikke kunne utføres av nærmere angitte grunner. Omfattende filkopiering går ofte ganske tregt med Utforsker mens det følgende programmet er klart bedre i så henseende. Det dreier seg om det utmerkede programmet

 

TeraCopy fra  http://www.codesector.com

 

Det kan samkjøre med Utforsker slik at kopiering der kan etter valg bli utført av Tera Copy. Gratisutgaven er fullt ut tilstrekkelig til alminnelig god og sikker filkopiering. Pass på at du laster den ned fra menyen Downloads på toppen av nettsiden og IKKE klikker på Download i en annonse for noe helt annet like nedenfor ! Fås nå i versjon 2.3 som fungerer i alle aktuelle Windows versjoner.

 

Egen omtale : TeraCopy is designed to copy and move files at the maximum possible speed. It skips bad files during the copying process, and then displays them at the end of the transfer so that you can see which ones need attention. TeraCopy can automatically check the copied files for errors by calculating their CRC checksum values. It also provides a lot more information about the files being copied than its Windows counterpart. TeraCopy integrates with Windows Explorer's right-click menu and can be set as the default copy handler.

 

Denne integreringen gjelder bare med Windows Utforsker . Andre filbehandlere bruker som oftest egne kopieringsmekanismer.

 

Jeg bruker TeraCopy til daglig, men et alternativ er SuperCopier.  Du ser en omtale av begge disse og hver enkelt på

 

http://www.howtogeek.com/73887/battle-of-the-file-copiers-windows-teracopy-and-supercopier

 

http://www.howtogeek.com/80036/geek-reviews-use-teracopy-to-speed-up-file-copying-2/

 

http://www.howtogeek.com/95031/supercopier-is-a-lightening-fast-alternative-windows-file-copier/

 

SuperCopier finner du på

 

http://ultracopier.first-world.info/supercopier.html

 

 

 

Program for Ustoppelig filkopiering selv ved fysisk skadde media

 

Det hender en kommer bort i CDer og DVDer som er skrapet opp. Bare en liten ripe kan gjøre det umulig å kopiere innholdet med Utforsker/Explorer. Et hendig gratis verktøy som ikke stopper opp i slike tilfeller og gjør hva som er mulig, er

 

Roadkil’s Unstoppable Copier, til nedlasting fra

 

http://www.roadkil.net/program.php?ProgramID=29

 

Egen omtale : Recovers files from disks with physical damage. Allows you to copy files from disks with problems such as bad sectors, scratches or that just give errors when reading data. The program will attempt to recover every readable piece of a file and put the pieces together. Using this method most types of files can be made useable even if some parts of the file were not recoverable in the end.

 

Siste versjon 5.2 er fra september 2010. Den fungerer på alle aktuelle Windows versjoner og fås til og med i norsk språkform.

 

 

Programmer for kopiering av alle typer platemedia

 

Programvare for å lage kopi av innhold på CDer og DVDer har vært markedsført så lenge mediene har eksistert. Lovligheten har stort sett vært fraværende. Det har resultert i at enten måtte videre utvikling av slik programvare opphøre, eller så har de som står bak, flyttet på seg til steder der myndighetene ikke griper inn.

 

Viden kjent er programmet

 

DVD Shrink

 

Det er en gratis backup programvare som også kan redusere størrelsen på store datamengder med godt resultat. Siste versjon 3.2.0.15 kom i 2004 og finnes f.eks. på

 

http://www.majorgeeks.com/files/details/dvd_shrink.html

 

Det er senere lansert nyere utgaver fra annet hold som en skal holde seg unna, nemlig forfalskninger og skadevare. Mer om DVD Shrink på

 

 http://www.en.wikipedia.org/wiki/DVDShrink

 

Et nettsted i Sveits, http://www.elby.ch lanserte tidlig programvaren CloneDVD og har den fortsatt i salg. Alt var vel og bra inn til de ga CloneCD egenskaper som kunne kopiere også DVDer med mekanismer som skulle forhindre kopiering. Det måtte oppgis da de fikk myndighetene på nakken. Løsningen de fant på dette var å opprette et nettsted et sted i verden der lovens lange arm ikke kan gripe inn, og det ble nettstedet

 

www.slysoft.com

 

med base i byen St.Johns på Antigua, en av øyene i De små antiller i MellomAmerika. Mer om slysoft.com på

 

www.en.wikipedia.org/wiki/slysoft

 

Det dreier seg om programvarene

 

AnyDVD, AnyDVD HD, CloneDVD, CloneDVD mobile og CloneCD

 

AnyDVD programmet blir liggende aktiv i bakgrunnen og muliggjør lesetilgang til kopibeskyttede DVDer. HD-versjonen tilsvarende for Blu-Ray og HD media. Det åpner så for kopiering med CloneDVD. Med CloneCD kan en få kopiert alt CD-basert.

 

Kopiering av CDer, DVDer og Blu-Ray media med opphavsbeskyttet innhold er og blir straffbart, og du som lovlydig borger innlater deg selvsagt ikke på slikt. Men med behørig tillatelse er det altså programvare der ute en kan få gjort det meste med. Det er mye som det er helt lovlig å kopiere også, ja til egne ting er det helt utmerket programvare.

 

myWOT.com om slysoft.com : The site has an excellent reputation based on user ratings. User review: They offer software to bypass copy protection, which is illegal in some countries. Otherwise it's just a decision of morality. The software itself is safe and does a wonderful and efficient job.

 

 

Program for filsøking

 

Et tilbakevendende problem: Jeg vet at jeg har en bestemt fil et sted, men har glemt hvor på harddisken den ligger.  Vel, enkelt å finne ut med et lynhurtig program. Min favoritt på dette området er et lite gratisprogram UltraSearch som du finner her :

 

http://www.jam-software.de/ultrasearch

 

Du behøver ikke å huske hele filnavnet. Erstatt det du ikke husker med * og ? tegn du ikke husker, * for mange uansett hvilke og ? for ett enkelt tegn. Du behøver ikke å søke i en bestemt mappe. La programmet søke på hele harddisken. Bare etter knapt ett sekund har du løsningen på skjermen. Ja, du tror det ikke før du ser det ! Ta noen eksempler på hvordan du kan søke enkelt : 

 

melding.*  finner filer med filnavn som melding.doc, melding.pdf osv.

 

*2014-03-1?.doc finner filer som PC-gull 2014-03-17.doc og PC-gull 2014-03-18.doc

 

Program for oversiktlig visning av all fillagring

 

Ofte er det svært nyttig å ha tilgang til en god oversikt over hvor mye og hva som har blitt lagret på en lokal harddisk/SSD, minnepinne, NAS eller på et skylager. Det finnes programvare som viser dette i alle detaljer, navn og størrelser, fra rotnivå til alt av underliggende mapper og ned til enkeltfiler i mapper og undermapper. Et slikt program som jeg har hatt stor nytte av i årevis, er TreeSize fra

 

http://www.jam-software.com

 

Det finnes i 3 utgaver, Free, Personal og Professional. I gratisutgaven er visningen begrenset til kun å vise trestrukturen tallmessig med alt av lagring i denne, mappevis og filvis. Fra versjon 3.2 som kom i oktober 2014, er også visning av alt på nettverklagre som på tilknyttetede NAS enheter tilgjengelig. Visningen av kompliserte strukturer fullføres svært raskt, dvs, på få sekunder.

 

TreeSize programvaren kommer først til sin rett i Personal utgaven :

 

http://www.jam-software.com/treesize_personal/

 

Gratis å prøve ut i 30 dager. Den utmerker seg med flere former for grafiske visninger og ulike tabelloppstilliger som gir svært god oversikt over all lagring ned til minste detalj. Den gir mye for prisen etter min mening, $ 24,95 / € 19,95, og dekker alle behov på dette området for en vanlig PC-bruker. Rett og slett utmerket "Disk Space Useage Analysis and Management" fra et tysk nettsted, det samme som utgir det foran nevnte superraske søkeprogrammet UltraSearch. Disse to programmene jobber på samme måte utfra oppslag i MFT, Windows Master File Table og ikke ved å indeksere innholdet i filsystemet som er en langt mer tidkrevende prosess. 

 

 

Omforming av data - ulike typer

 

 Filformat-konvertering

 

Et program som er viden populært til å overføre noe fra et filformat til et annet, ja ikke minst mellom populære video, lyd og bilde fil-formater, er gratisprogrammet

 

Format Factory

 

nå i versjon 3.3.4.0 Nyttig om en for eksempel vil ha en lydfil overført fra Apples sitt aac format til mp3 format eller vice versa. Skal også kunne reparere skadete video og lydfiler. Hjemmesiden til dette programmet er :

 

http://pcfreetime.com

 

Igjen er det noe på lur ved installasjonen av dette programmet. Hold øynene åpne og luk vekk tilbud på å installere Ask (se tidligere omtale) ved å fjerne to haketegn og klikk Decline (avslå) for noe som kalles Paltalk app - «video chat community». Uønsket !

 

 

Enhets-konvertering og annen type konvertering

 

En gratis tjeneste på Internett for å konvertere noe med tallverdier fra «noe» til «noe annet», det være for eksempel noe med valuta, alle tenkelige fysiske mål, fungerer riktig bra med en nett-tjeneste på

 

http://www.convertworld.com

 

Oppe på hjemmesiden vises først de mest populære valgene. Men klikk på Show all converters, så dukker det opp en større liste. Valutakonvertering benytter data fra Forex bank, helt oppdaterte kurser faktisk, Eller kan du jo for det gå rett på http://www.forex.no

 

Det er lagt opp til språkkonvertering også, ja 30 ulike språk er tilgjengelig. Jeg hadde moro av å teste språklig oversettelse. Den var noe skuffende. Ved å oversette fra norsk til engelsk, var det overkommelig å rette opp resultatet, men da jeg fikk oversatt oversettelsen til norsk igjen, var det ikke mye å rope hurra for. Stryk-karakter, ganske meningsløst resultat dessverre.

 

Ellers kjenner du vel til oversetter-tjenesten på Google ? Hvis ikke, se her : Oppe til høyre på oppstartsiden til Google er det en firkantet figur med 9 prikker. Klikk på den. Klikk så på Mer nederst i vinduet som dukker opp. Der finner du Oversetter. Legger du inn norsk tekst der, ser du umiddelbart oversettelsen like til ved siden av. Samme test prøvd her og faktisk samme resultat nær på.  Konklusjon: Enkel tekst med helt gjengse ord går brukbart, men er det noe mer sammensatt, så må rødblyanten fram. Så lenge en kan rette selv, er slik maskinell oversettelse en hjelp, men er det til slikt som russisk eller kinesisk, da er det bare å håpe at noe kommer begripelig igjennom.

 

 

Programvare for sikkerhetskopiering, backup

 

Viktig aktuell avgjørelse ved anskaffelse av slik programvare: Hva skal det tas kopi av ? Det er to hovedtyper av behov, kopiering av alt på en harddisk eller kopiering av kun utvalgte mapper og filer. Det siste er i seg selv viktig, men det førstnevnte er faktisk enda viktigere å ha utført i alle fall en gang, for å ha mulighet til å få Windows i gang igjen den dagen den ikke lar seg starte på normal måte.

 

Kopiering av alt bør være så omfattende at det blir en eksakt, komplett 1:1 kopi av innholdet på harddisken, det som kalles et image på engelsk. Et image kan være oppdaterbart senere, i motsetning til såkalt kloning som ikke kan oppdateres og bare være kopi av operativsystem partisjonen, ikke også av mulig tilstedeværende skjult gjenopprettingspartisjon.  Det gjelder å se hva aktuell programvare har mulighet for. En fellesbetegnelse for programvare i denne kategorien er Drive-level backup software. File-level backup software vil kun sikkerhetskopiere harddisk mapper og filer.

 

Som alltid er det rikelig med programvare også for alle typer backup i markedet. Det er stor konkurranse. Hva kan være et godt valg og samtidig overkommelig prismessig, ja er noe bra helt gratis på området ?

 

Svært grundige omtaler og vurderinger av gratis alternativer er å finne på

 

http://www.dottech.org/best-free-windows-software

 

Der under "Privacy and Security" ligger "Best Free File Backup, Drive Backup and System Backup software", informativt !

 

I kategorien "Drive-level/Imaging Backup Software" er disse rangert øverst :

 

AOMEI Data Backuper  (komplett og gratis)

http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html

 

EaseUS Todo Backup Free

http://www.todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm

 

Macrium Reflect Free

http://www.macrium.com/reflectfree.aspx

 

Paragon Backup & Recovery Free

http://www.paragon-software.com/home/br-free

 

Eneste mangel ved Macrium Reflect Free er i følge dottech.org at den mangler Incremental og Differential backup. Litt om hva disse formene for backup innebærer :

 

Full backup tar alt men bruker også lang tid. Slik backup må uansett benyttes første gang en tar backup av en harddisk, men senere kan det gjøres raskere med Differential backup som oppdaterer tidlige utført backup med alt av endringer siden forrige fulle backup. Med Incremental backup oppdateres alt som har blitt endret siden siste fulle eller siste Incremental backup. (Hvis en full backup er tatt og så en Incremental, vil neste Incremental bare oppdatere det som har blitt endret siden siste Incremental backup.)

 

AOMEI, EaseUS, Macrium og Paragon har alle kommersielle topp funksjonelle utgaver. Undertegnede har endt opp med å benytte Macrium Reflect Standard etter tidligere å ha brukt programvare fra Paragon og Acronis. Sistnevnte firma har en godt kjent programvare kalt

 

Acronis True Image

http://www.acronis.com

 

men den synes ikke å være i noen gratis utgave. Vurderinger på http://www.askleo.com var årsaken til at jeg gikk over fra Acronis True Image til Macrium Reflect Standard som fungerer helt utmerket og er funksjonelt komplett.  Det første jeg gjorde med denne, var å få laget en rednings-CD (Rescue Media) som kan starte opp PCen og gi tilgang til harddiskene om Windows en dag ikke vil starte opp. Viktig å ha en slik mulighet !! Med denne CDen kan en også få gjenopprettet Windows ved tilgang til et harddisk image som var det neste jeg sikret meg.

 

http://www.askleo.com ligger det en svært utførlig gjennomgang av bruken av denne Macrium Reflect Standard backup-programvaren i hele 7 instruktive avsnitt. Se

 

http://ask-leo.com/backup_and_restore_with_macrium_reflect_50.html

 

 

Program for mappe- og fil-synkronisering, enveis og toveis

 

Ofte er det ønskelig å ha de samme mappene og filene likt på to steder, altså nyttig file-level backup. Så gjelder det å holde slik backup oppdatert, og da er det at programvare for synkronisering er inne i bildet. Igjen er det mange programmer for dette å velge mellom, både gratis og kommersielle. Et program som er gratis for privat bruk og svært funksjonelt er dette :

 

Synchredible fra http://www.synchredible.com

 

Det kan synkronisere filer og mapper enveis og toveis, manuelt eller automatisk etter valgt tidsplan og mellom hva som helst av kilder og destinasjoner, også til og fra USB-enheter, NAS og Onedrive skylagring. Det brukes hos meg hver dag, med automatisk oppstart. En gang hver time sjekker det forekomst av nytt under Mine dokumenter og sikrer kopi av slikt til en NAS.

 

Når det gjelder kommersielle programmer, har jeg god erfaring med dette enda mer avanserte programmet :  

 

GoodSync fra http://www.goodsync.com

 

Det er oversiktlig og lett å bruke. Det koster $ 29.95 og er etter min mening verdt det. Firmaet selger også programmet GoodSync2Go som er portabelt og som kan installeres og brukes fra en USB minnepinne innsatt i en hvilken som helst PC. Det koster $39.95, men kjøpes det samtidig med hovedprogrammet, så koster det kun $19.95 i tillegg. Da en lisens pr. minnepinne.

 

I åpningen åpningen av disse programmene velges et navn for jobben som skal gjøres og om det skal være synkronisering eller backup. Synkronisering vil si en to-veis job, med kopiering begge veier slik at innhold i to mapper holdes likt over tid. Da kopieres ikke systemfiler og skjulte filer. Backup er en en-veis job, filer kopieres bare fra et sted til et annet. I dette tilfellet kopieres også skjulte filer og systemfiler. Det egner seg svært godt til å holde innholdet på en NAS oppdatert. En kan definere og få utført mange forskjellige jobber fortløpende.

 

Valg av Analyse i GoodSync viser innhold i de to utpekte mappene og så kan en starte prosessen manuelt eller å sette den på Auto for uavbrutt oppdatering hvor lenge som helst. Så lenge PCene/NAS-boksen er påslått og tilgang åpnet med behørige passord, fungerer det.

 

En moderne variant av dette er jo skylagring med f.eks. Dropbox som passer på at det du har liggende i Dropbox\Public mappen automatisk haver i "skyene". Ingen grenser for muligheter bare en oppdager dem !

 

GoodSync kommer fra et firma som heter Siber Systems med nettside http://www.siber.com  Et annet kjent produkt derfra er RoboForm, et program for å administrere passord. Mer om slike programmer i det følgende.

 

 

Kryptering og dekryptering av filer og mapper

 

Ved kryptering gjøres innholdet i en fil mest mulig sikkert utilgjengelig for uvedkommende. Dekryptering betegner det motsatte. Engelske termer: encrypt og decrypt. Også på dette området florerer det med programvare, gratis og kommersiell. I mange år var programmet TrueCrypt det en oftest så det ble referert til som gratis og sikkert å bruke. Så er ikke tilfellet lengre. Nå er det "WARNING : Using TrueCrypt is not secure as it may contain unfixed security issues." Utviklingen av programmet er opphørt. Hva er så sikkert nå for tiden ? Tja, en kan lure, men er en ikke i søkelyset for de hemmelige tjenester, så kan en vel ta det rolig om ting blir i heimen.

 

Slike programmer har det å være noe innfløkte i bruk. Særlig når det er massevis av parametre en må bestemme. Det stikk motsatte gjelder et lite gratis program jeg kom over og som jeg absolutt må få gitt info om: EncryptOnClick som du finner på

 

http://www.2brightsparks.com/onclick/eoc.html

 

Det er minimalistisk og helenkelt i bruk. Les hva det står om "What EncryptOnClick can do".

 

Jeg har ellers lenge benyttet programmet Kruptos 2 Professional fra

 

http://www.kruptos2.co.uk

 

til å få gjemt og sikret mine passord. Det også benytter en "256 bit AES encryption". Med passord som en ser styrken på (very week, fair, good, strong) lages enten en kryptert zip-fil eller en selvutpakkende fil når korrekt passord angis. "No-back-door or hidden keys. Only you can open your files." Det får en da tro på, - og sjansen for at det er riktig er større når det er et ikke-amerikansk firma som står bak... .

 

Installasjon av Kruptos 2 gir et svært hendig tillegg til Windows utforsker, dvs. i menyen en får ved å høyreklikke på en mappe eller en fil. Der vil en finne et valg Kruptos 2 Professional, og ved klikk på dette igjen kommer en ny meny med mange valg for kryptering og dekryptering av markert mappe eller fil. En kan få laget en kryptert fil som er selvutpakkende for gitt passord, zip-arkiv med passord, kryptert epost med mere.  Et riktig hendig verktøy.

 

Firmaet har også et portabelt program Kruptos2Go til beskyttelse på USB minnepenner minnebrikker og portable harddisker. "Protect your USB-drive from data theft or data loss." Dekryptering ved å dobbeltklikke på kryptert fil eller mappe og angi passord. Gratis å prøve i 30 dager og ikke så veldig dyrt om en vil kjøpe det, $34,95 pr. bruker $44,95 inkluderer også Kruptos2Go. Interessant info på

 

http://www.kruptos2.co.uk/k2help/windows/encryption.html

 

med mange menyvalg der. Også dagsaktuelle ting på

 

http://www.kruptos2.co.uk/blog.html

 

En liten enkel oversikt over hva som ligger i kryptering, kan du finne på

 

http://www.howtogeek.com/howto/33949/htg-explains-what-is-encryption-and-how-does-it-work

 

AES som benyttes i de nevnte programmene, er ganske så glupe og avanserte saker. Skulle du ha lyst til å bryne hjernen på slikt noe, se mer på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

 

 

Passord programvare

 

God beskyttelse mot kriminell aktivitet krever bruk av passord og da gode sådanne. Passord må ha den nødvendige kvalitet men må også bli brukt på riktig måte. Gode råd er å finne over alt, men viktigst av alt er det at slike råd blir fulgt og etterlevd. Det er samstemt enighet om følgende kvaliteskriterier :

 

1. Det skal brukes forskjellige passord for ulike tjenester.

 2. Passord må være håndterbare for deg og umulig å få kjennskap til for andre.

 3. Passord må være lange nok ! Eksperter sier nå helst 12 tegn eller mer.

 4. Passord bør ha kombinasjoner av både små og store bokstaver, sifre og andre tegn.

     Unngå æÆøØåÅ om en skulle komme bort i ikke-norsk tastatur.

 5. Passord bør byttes fra tid til annen og øyeblikkelig om nødvendig.

 6. Passord må lagres på en hensiktsmessig måte for ikke å miste kontroll på disse.

 

Et godt tips er å bruke en setning du kan huske og så forkorte hvert ord til en eller et par bokstaver med tall og tegn oppe i dette, da garantert umulig å gjette for andre. Selv bruker jeg et slikt opplegg der avslutningen er noe i sammenheng med den aktuelle tjeneste.

 

Flere råd og synspunkter angående passord og passordbruk, endog fra en hacker, er å finne på 

 

http://www.dinside.no/930316/raad-fra-en-hacker

 

etter en original-artikkel på

 

http://null-byte.wonderhowto.com/how-to/advice-from-real-hacker-protect-yourself-from-being-hacked-0157218/

 

Med mange passord i bruk blir det jamt umulig å huske dem alle. Altså må de lagres oversiktlig et sted og samtidig helt utilgjengelig for uvedkommende. En god rettledning er å finne på hardware.no: "Passordhåndtering - Hvordan overlever man passordkaoset men samtidig tar sikerheten på alvor." Se

 

http://www.hardware.no/artikler/guide-passordhåndtering/78112/alle

 

Av aktuell programvare nevnes der først gratisprogrammet KeePass som er enkelt i bruk og godt egnet. Det finnes i en norsk språkutgave og med en lang rekke tilleggsmoduler. Se

 

http://www.keepass.info

 

Norsk tilpasning for siste versjon 2.27 av KeePass datert 6.juli 2014 finnes på

 

http://www.keepass.info/translations.html

 

Mer om temaet kan du lese på

 

http://www.dinside.no/906078/unike-passord-paa-alle-nettsteder

 

der en har valgt LastPass programmet fra

 

http://www.lastpass.com til jobben.

 

PCMagazine hadde i august 2014 en oversikt over "The Best Password Managers" hvor LastPass kom ut på topp :

 

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2407168,00.asp

 

En konkurrent til de foregående er Dashlane som en finner på 

 

http://www.dashlane.com

 

Følgende artikkel er viet en sammenligning mellom Keepass, Dashlane og Lastpass :

 

http://www.technorms.com/34943/battle-password-managers-keepass-vs-dashlane-vs-lastpass

 

1Password programvaren er nok et kjent alternativ. Finnes for alle plattformer, Windows, Mac, IPad og Android. Windows-versjonen finner du på

 

http://www.agilebits.com/onepassword/win

 

Nok et alternativ er Siber Systems sin programvare Roboform. For PC og Mac koster den $29,95. For $ 9,95 pr. år fås Everywhere utgaven for alle plattformene og som synkroniserer innlagt info på alle disse. En lisens dekker alt av stasjonære og mobile enheter en måtte ha. Roboform2Go utgave tilpasset bruk på en USB-minnepinne eller USB harddisk finnes også til $39,95.

 

http://www.roboform.com og http://www.siber.com

 

Selv bruker jeg en annen måte å holde oversikt på.  Alt av passord, kundenummer, brukerIDer, PIN-koder osv., osv, has i en tekstfil som kun finnes lagret i kryptert form og da på noen ulike steder i fall et sted skulle bli utilgjengelig. På øyeblikket tilgjengelig igjen fra en selvutpakkende fil med riktig passord for dekryptering.

 

"Du kommer ikke utenom gode passord" står det også om  i siste nummer av tidsskriftet "Seniornett", nr. 2, 2014. Tilhører du min generasjon, er medlemskap i Seniornett Norge bare å anbefale 

 

  

Litt enkel men bra programvare for foto- og lyd-arbeid

 

Jeg driver også med fotoarbeider og lydbearbeiding i forskjellige sammenhenger og har endt opp med en del bra, lettbrukt programvare i den forbindelse som jeg har lyst til å nevne. Jeg kjenner rimelig godt til Adobe produktene for foto- og video-arbeid, men jeg benytter oftest mindre tungt maskineri for mange formål. Det er riktig mye bra ellers og som ikke koster all verden.

 

 

Programvare for bildebehandling

 

Dette er et område med et stort tilbud av programvare. Det er mye å velge mellom både for hvermann og spesialister, gratis og opp til svært kostbart. Alle fotoentusiaster vil trolig ha en programvare fra Adobe i sin verktøykasse, men det er noe krevende å komme godt inn i bruken av disse tingene som regnes som det ultimate på området. Det er vel derfor mange konkurrenter har hatt suksess med å tilby alternativer både innholdsmessig og prismessig. Endog til dels svært bra programvare er å få helt gratis.

 

Sterke og svake sider er det med all slik programvare. Noen utgaver er suverene på bilde visningsområdet, andre på bilde behandling og bilde organisering. Alle har litt/noe/mye av alle delene. Adobe Photoshop CC og Adobe Photoshop Lightroom trenger ingen nærmere omtale her. "State of the art", krevende og kostbare. Da heller litt om det for et "lavt budsjett".

 

Bladet Digital Foto presenterer i nr. 18 2014 en test "De seks beste og billigste bildebehandlingsprogrammene". På en skala 1 til 10 kommer disse 6 programvarene totalt sett slik ut med hensyn til ytelse, brukervennlighet, funksjoner og pris :

 

9,1 poeng til Adobe Photoshop Elements 13     http://www.adobe.com

8,8 poeng til Corel PaintShop Pro X7                  http://www.corel.com

8,3 poeng til AcdSee 18                                         http://www.acdsee.com

8,3 poeng til Gimp 2.8                                           http://www.gimp.org

7,8 poeng til ArcSoft Photostudio 6                    http://www.arcsoft.com

7,7 poeng til Magix Xara Photo & Graphic Designer 10 http://www.magix.com

 

Om de på medaljeplass står denne konklusjonen å lese i Digital Foto 2014/18 side 75 :

"Adobe Elements 13 oppfyller flest av de kravene fotoentusiastene stiller. Organiseringsdelen er gjennomtenkt og brukervennligheten høy. Det er fint at man kan kaste seg over bildebehandlingen i tre trinn som hver av dem bygger på flere muligheter. Raw-konverteringen er testens suverent beste. Nummer to blir Corel PaintShop Pro X7 som kan mange av de samme tingene, bare ikke like bra. Tredjeplassen blir delt, men av forskjellige grunner: AcdSee 18 er det beste på organisering og Gimp 2.8 er både gratis og norskspråklig."

 

Et program som ikke er nevnt her, som er på samme nivå funksjonelt som AcdSee 18 og som jeg faktisk synes er hakket bedre bruksmessig, er : Zoner Photo Studio, nå november 2014 i versjon 17. Fin design, verdt en gratis utprøving. Finnes på

 

http://www.zoner.com

 

Adobe Photoshop Elements er utvilsomt en mer kvalifisert programvare, men noe overveldende for en nybegynner. Når noen som ikke er interessert i alle slags fototekniske spesialiteter spør om hvilket program de skal begynne å bruke for å se på bilder og gjøre litt med dem, så er det programmer som er langt lettere å lære seg bruken av jeg vil anbefale i første omgang. Langt bedre å få en "myk start" på fotojobbing enn å bli forvirret av mengder av avanserte muligheter.

 

Best egnet og mest populære da er Picasa og FastStone Image Viewer. Jeg har stor sans for sistnevnte som er en helt utmerket bildeviser og som en kan få gjort overraskende mye med hva bildebehandling angår.

 

Picasa er det Google som står bak. Den finner du på

 

http://www.picasa.com som automatisk gjøres om til

http://picasa.google.com

 

Picasa har en særegen måte å vise harddiskens bildemapper på som krever noe tilvenning. Som Picasa bruker gis du adgang til Picasa Web Albums via innlogging på din Google konto. Det er for skylagring av dine bilder, 1 GB gratis lagerplass. Inngang til dette på

 

http://picasaweb.google.com

 

Nå til mitt favorittprogram for god, gratis, enkel bildebehandling: Fast Stone Image Viewer. Det fås fra

 

http://www.faststone.org

 

Alt av filer og filmapper vises i dette programmet likt med Windows utforsker. Lett å bli fortrolig med ! Denne oversikten vises i venstre kant og bilder i markert mappe sees til høyre. Ved klikk på et bilde kommer det opp i fullskjerm. Dette programmet har flere og til dels bedre mekanismer for bildebehandling enn Picasa.

 

Det som særmerker FastStone Image Viewer på en fin måte er menyopplegget når et bilde er utpekt og fremvist. Til å begynne med er det skjulte menyer, men ved å føre muspekeren ut kantene, dukker menyene opp. I høyre kant, vises data for bildet, i venstre kant og nederst fås meny for bildebehandling og oppe fremkommer en rullende stripe med alle bildene i utvalgt mappe. Esc-knapp fører en tilbake til åpningsoversikten igjen der det er en meny på toppen men mange nyttige valg. Enklere og mer oversiktlig og praktisk kan det neppe bli.

 

Bildebehandlingen er ikke på Photoshop Elements nivå, men det en har bruk for mest hyppig, er godt til stede. Det kan sendes bilder med tilpasset redusert filstørrelse i epost. Det kan lages fin selvgående bildevisning, slideshow, i .exe filer, og mye annet er det der også.

 

På kurs i å lage fotokalender og fotobok har jeg valgt å benytte dette programmet for klargjøring av bilder. Det er godt nok til det meste og svært enkelt å bruke for alle nybegynnere. FastStone Image Viewer får derfor til enkle formål terningkast 6 fra undertegnede.

 

Et lite program jeg av og til har stor nytte av er dette :

 

Focus Magic som en finner på

 

http://www.focusmagic.com

 

Mange bildebehandlingsprogrammer har "sharpen" funksjon for å rette på noe uskarpe bilder, men det er så ymse med virkningen. Dette lille programmet er utrolig bra til å forbedre bilder der hovedmotiv eller noe annet som er viktig i bildet er litt ute av fokus. Det har reddet mange uskarpe bilder som jeg ellers bare måtte ha kastet, ja helt magisk fungerer det. Veldig enkelt å bruke. Det fås som plug-in til Photoshop og som frittstående program. Det er ikke helt billig, $ 65,- for livsvarig lisens, men er verdt det.

 

Pass bare på en ting ! Skulle du være uforsiktig nok til å bruke et program som rydder opp i registerfiler, kan Focus Magic nekte å starte etterpå. Men ikke fortvil – be om ny registreringskode fra nettstedet som da kommer omgående for ny OK installasjon. Den kan for øvrig installeres på flere PCer som du er eier av uten problemer.

 

Nok et program jeg har hatt mye nytte av, dette helt gratis, er et som reduserer filstørrelsen på bildefiler uten at det går merkbart ut over bildekvaliteten. Det er

 

Image Resizer for Windows som en finner på

 

http://imageresizer.codeplex.com

 

Installasjon gir et tillegg til Windows Utforsker, da et nytt valg i høyreklikk menyen, Resize pictures, som vises når en har markert en bildefil. Da kommer det et lite vindu med flere valg, fire faste for reduksjoner kalt Large, Medium, Small og Mobile, dertil en Custom for eget valg. En jpg-fil på 3,1 MB lot seg eksempelvis redusere til 489/267/120/63 kB med disse faste valgene. Det ble utmerket bildekvalitet på alle, velegnet for vedlegg til mail eller utleggelse på nettet.

 

 

Programvare for lydbehandling

 

Dette er det mye å lese om under menyvalget PC-lydteknikk. Her bare svært kort noen tips om hvordan en enkelt kan få "tatt vare på" lyd, som lyd fra grammofonplater, gamle lydkassetter, men også opptak rett fra nettradio, Spotify og Wimp.  Superenkelt å utføre med noen små svært enkle programmer jeg har benyttet i årevis :

 

LP Recorder, LP ripper og WAV Joiner, alle fra

 

http://www.cfbsoftware.com

 

Med LP recorder får jeg lagret lyd fra enhver kilde, lokalt eller fra nettet,  i .wav-filer på harddisken. Jeg har overført utallige kassett og lydbåndopptak med dette programmet, tatt lyd fra musikksendinger på NRK, lyd strømmet ned fra andre kilder osv, osv.. Med LP ripper trimmes varighet, start- og stopp tidspunkter på opptakene. Med den får jeg også splittet spor på f.eks. LPer i separate lydfiler.

 

Endelig er det helenkelt å skjøte sammen flere wav-filer til en enkelt wav.fil med WAV-joiner. Aktuelt når en f.eks. skal sette sammen de to sidene på en lydkassett til en samlet lydfil. wav-filer overføres så til mp3 filformat (eller et annet aktuelt filformat) med

 

EZ CD Audio Converter fra

 

http://www.poikosoft.com

 

Den har tre hovedkomponenter : Audio CD ripper, Audio Converter og Disc burner. Førstnevnte tar elegant innhold fra CDer over til valgbart lyd filformat, info om innhold fås om ønskelig fra nettet. Audio Converter har alle tenkelige valg. mp3 musikk velger jeg å lagre med CBR (Constant Bit Rate) 192 kbit/s for best kompatibilitet med alle avspillere.

 

For avspilling av lyd- og video-filer med omtrent det som er å finne av ulike filformater, kan jeg anbefale

 

VLC Media Player  fra http://www.videolan.org 

 

En helenkel, minimalistisk, god lydfil avspiller for .wav, .mp3 og andre aktuelle lydfilfomater er denne :

 

MediaPlayer Classic fra

 

http://sourceforge.net/projects/mpc-hc/?source=directory

 

 

Tonegenerator

 

finnes også på Internett. Den fikk jeg en gang bruk for da jeg skulle undersøke om det kom lyd gjennom en forsterker. Her link til en hendig liten tonegenerator på Internett, frekvens enkelt innstillbar, 1 til 20000 Hz. Du kan også få lagret en 10 sekunders tone i en wav-fil. Legg merke til alt på menyvalget til venstre i skjermbildet !

 

http://www.onlinetonegenerator.com

 

 

Utmerket slekstprogram

 

Har du interesse av å se litt på slekten din ? Kanskje lage en oversikt over etterkommere og aner for deg og andre familiemedlemmer. Det har vært en av mine hobbyer i mange år. Som alt annet er det programvare for slikt. Igjen et valgets kval, for det er mange tilbydere. Rikelig med råd og hjelp er å få fra foreningen DIS-Norge som er Norges største forening på området og som nå har over 10 000 medlemmer. Den har hjemmeside

 

http://www.disnorge.no

 

Tilbake til valg av slektsprogram. Noe informasjon om dette kan du finne på

 

http://www.disnorge.no/cms/slektsprogram.html

 

Hva som er populært på dette området, får du en ide om ved å se på lokale brukergrupper for ulike slektsprogrammer tilknyttet DIS-Norge, på

 

http://www.disnorge.no/cms/lokale-brukergrupper-ulike-slektsprogram.html

 

Mitt valg har i alle år vært programmet Legacy fra

 

http://www.legacyfamilytree.com

 

Dette programmet fornyes og oppdateres stadig. Det er nå i versjon 8 og fås i norsk språkdrakt. Standard-utgaven er gratis, men Deluxe utgaven anbefales sterkt da det har mange nyttige ekstrafunksjoner som utmerkede måter å få presentert sin slekt på grafisk, i mange ulike typer av diagrammer, enkelt å skrive ut og sette sammen til store lettleste formater.

 

 

 

Windows 8 - kom seg etter hvert med versjon 8.1

 

Har du Windows 8 og enda ikke fått oppgradert til 8.1, få tak i den ved å gå inn på Windows Store. Se nærmere detaljer om dette på

 

http://windows.microsoft.com/nb-no/windows-8/update-from-windows-8-tutorial

 

Ellers godt med info på Internett. Se for eksempel

 

http://www.howtogeek.com/173871/what-you-need-to-know-about-windows-8.1

 

http://www.howtogeek.com/180155/10-things-you-need-to-know-about-windows-8.1

 

http://www.howtogeek.com/107848/how-to-use-the-mouse-to-get-around-in-windows-8

 

http://www.pcadvisor.co.uk/reviews/windows/3456551/windows-81-review/

 

http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/how-to-master-the-windows-8-admin-tools-1107317

 

http://www.howtogeek.com/129130/7-ways-modern-windows-8-apps-are-different-from-windows-desktop-apps/

 

http://www.howtogeek.com/111488/how-to-tweak-the-new-multi-monitor-taskbar-in-windows-8

 

http://www.howtogeek.com/131640/how-to-change-the-priority-of-wireles-networks-in-windows-8

 

 

Hvordan tilpasse Windows 8 til Windows 7 opplevelse

 

Flisbildet i åpningen av Windows 8 er mindre godt egnet for PC-brukere med store skjemer, noe Microsoft til slutt endelig har innsett.  Nye Windows 10 gir tilbake både startknapp og menyvalg fra Windows 7 som alternativ for denne brukerguppen. I oppdateringen av Windows 8 til 8.1 la Microsoft noe halvhjertet inn muligheten til å komme nærmere 7-miljøet ved å få arbeidsbord-bildet automatisk ved oppstarten. Det en ellers får med kombinasjons tangenttrykket Win+D. Om du ikke er kjent med hvordan det gjøres, her hvordan.

 

http://www.dinside.no/923821/slik-gaar-du-rett-til-skrivebordet

 

Nå er det flere varianter av tilleggsprogramvare som gjør at åpningsopplevelsen av Windows 8/8.1 blir snarlik Windows 7. Wikipedia lister opp hele 25 start-meny utgaver. Noen av de beste er disse :

 

Classic Shell fra 

 

http://www.classicshell.net

 

Start Menu 8 fra

 

http://www.iobit.com/iobitstartmenu8.php  og

 

Start8 fra 

 

http://www.stardock.com/products/start8

 

Start Menu X fra

 

http://www.www.startmenux.com

 

Classic Shell, Start Menu 8 og Start Menu X er gratis. Start8 kan prøves gratis i 30 dager og kjøpes for $ 4,99. Start Menu X har en Pro utgave som nå koster $ 9,99.

 

Selv har jeg prøvd alle fire og liker faktisk best sistnevnte Start Menu X, Start Menu 8 som nest best. Selv gratis versjonen av Start Menu X er etter min mening bedre enn de øvrige.  Den fungerer utmerket også i Windows 7. Den originale start menyen der blir langt mer funksjonell. Denne Start Menu X virker mindre kjent enn de øvrige, er knapt nok omtalt, men prøv den og bli overbevist !  Det kan velges norsk språk. Opphavsland er muligens Ukraina siden språket UK følger rett etter EN.

 

Se flere detaljer om Start8 på

 

http://blog.laptopmag.com/make-windows-8-like-windows-7

 

og Start Menu 8 er nærmere omtalt på

 

 http://www.dinside.no/917534/start-menu-8-gir-deg-startmenyen-tilbake

 

 

Automatisk innlogging med Windows 8/8.1

 

Windows 8/8.1 krever innlogging ved oppstart som et sikkerhetsmessig tiltak. Det er betryggende å ha det slik når PCen er utenfor heimen, men når en er eneste bruker og befinner seg i hjemmets lune krok, synes mange med undertegnede det er unødvendig brysomt. Det kan endres !

 

Her hvordan du kan få automatisk pålogging med ditt brukernavn og passord. Til det benyttes Windows kommandoen netplwiz slik : (Fungerer likt i Windows Vista, 7 og 8/8.1)

 

1. Trykk Win+R, dvs. hold Windows-tangenten nede mens du trykker R for Run. Dette åpner Kjør-vinduet

 

2. I åpne-feltet skriv netplwiz og klikk OK

 

3. Vinduet "Brukerkontoer" dukker opp. Fjern haken som står ved "Bruker må angi et brukernavn for å kunne bruke denne datamaskinen". Angi så bruker av denne datamaskinen ved å markere ditt brukernavn, dvs. det som er tilknyttet din Microsoft konto og som du logger deg inn med til vanlig.

 

4. Klikk Bruk og OK

 

5. I nytt vindu "Logg på automatisk" skriv inn brukernavn, passord og gjenta passord. Så OK og det hele er gjort ! Innlogging blir gjort automatisk ved etterfølgende oppstarter.

 

Legg ellers merke til valg under fanen Avansert i Brukerkonto vinduet.

 

 

Manglende visning av Bibliotek og andre nye forhold i Windows 8.1 Utforsker

 

Ved oppdateringen av Windows 8 til 8.1 skjedde det forandringer i Utforsker som mange garvede PC brukere stusset over. Bibliotek oppføringen ble fjernet. Det vil si, den forsvant som standardvisning. Microsoft har nå sin skylagringstjeneste OneDrive på topp og puttet alt lokalt under "Denne PCen". Der ligger nå mappene Bilder, Dokumenter, Musikk osv.. Standard er nå også at en tom CD/DVD enhet heller ikke er å se under "Denne PCen". I Windows 7 var den alltid synlig under Datamaskin.

 

Noen klikk og Bibliotek blir synlig igjen, bare med endret innhold som kan forvirre. Først hvordan vi får Bibliotek synlig igjen. Klikk på fanen Visning og deretter på Alternativer lengst til høyre. Klikker du på det øverste symbolet der, kommer du rett til vinduet Mappealternativer. Under Navigasjonsrute, marker for Biblioteker, klikk Bruk, OK og saken er ordnet. For å gjøre tom CD/DVD enhet synlig igjen, må alle valg i Navigasjonsrute være haket av, men med noe innsatt vil den være synlig uansett, og det holder med det bare en kjenner til sammenhengen. 

 

Men så - Bibliotek problematikk :

I Windows 7 hadde vi under Biblioteker, Dokumenter, to mapper : Mine dokumenter og Felles dokumenter. I Windows 8 er den siste borte. Det gjør ikke stort, for med bare en bruker på PCen er den overflødig. Derimot er nå oppføring av to stk. Dokumenter mapper under Dokumenter lette å forveksle. Den ene av disse viser Dokumenter på OneDrive, den andre Dokumenter på lokal PC. Lagrer du på feil sted, si i OneDrive Dokumentmappen uten å være klar over det, kan du senere begynne å lure på hvor ting har blitt av. Det skjedde faktisk for meg at noe ikke var der det skulle være ... .

 

Denne Dokumenttilhørigheten burde vært mye bedre markert, ikke bare med til forveksling svært like ikoner. Det er åpenbart at Microsoft vil ha folk til å skylagre dokumenter. SkyDrive burde fortsatt vært navnet, men omdøpingen til OneDrive skal vel markere et siktemål bruksmessig for Microsoft, full tilgjengelighet for alt personlig fra alle aktuelle brukerenheter uansett plattform.

 

Mer forvirring i min Windows 8.1 : Under Biblioteker, Musikk, ser jeg to mapper : Musikk og Music. Ved klikk på Music får jeg feilmeldingen : "C:\Users\Arne\SkyDrive\Music er ikke tilgjengelig". SkyDrive heter jo nå OneDrive og noen musikk-mappe ser jeg ikke der. Her har Microsoft noe å feilrette.

 

Om du nå er i Utforsker, Visninger, Alternativer, Mappealternativer, klikk på fanen Vis. Da vil du under Avanserte innstillinger se hvordam Microsoft i sin "store" visdom holder mye skjult som standardinnstilling. Du som er en rimelig oppegående PC-bruker, vil neppe ønske at alle valg blir ståendes som de står. Studer og tilpass etter ønske !

 

Et valg endrer jeg uansett på alle PCer jeg kommer bort i, det at filnavnendelser (filnavn suffix som .doc) standardmessig skal være skjult. Disse bør være synlige av flere grunner ! Microsoft sin forklaring på dette valget er at en Windows bruker ikke skal komme til å få slettet en slik endelse i et filnavn. Det vil gjøre at filen ikke lar seg bruke med feilmelding ved forsøk på bruk som resultat. Etter min ringe mening er ulempene med skjulte filnavnendelser langt større enn ved fordelen med det for oppegående PC-brukere.

 

Filnavnendelser avgjør hvilket program det er som skal behandle den aktuelle filen. .jpg startet et bildebehandlingsprogram, .doc et tekstbehandlingsprogram, .exe får Windows til å behandle en programkode (ext for executable) osv.. Slik har det alltid vært fra MS-DOS tiden til Windows. På Apple MAC iOS siden ligger derimot angivelsen av hva som skal gjøres med en fil i selve filinnholdet. Der er det da ikke nødvendig med filnavnendelser, men filer kan ha det.

 

Med synlige filnavnendelser er det umiddelbart klart hva som er tekstfiler, bildefiler, musikkfiler osv..Uten det vil tre helt ulike filer som harmoni.doc, harmoni.jpg og harmoni.mp3 bare bli sett som harmoni. En tekstfil kan være lagret i uike formater, i .doc, .docx, .rtf, eller .txt, nyttig å  se, uten det mulig unødvendig forvirring og feiltagelser.

 

Men det kan være verre enn som så. Kriminelle kan nemlig utnytte forholdet med skjult filnavnendelse. Et epost vedlegg som oppgis å være en melding, kan være en skadelig programfil når melding.exe bare blir sett som melding. Men det kan gjøres enda mer fordekt og skummelt ! Filen melding.exe kan uten videre døpes om til melding.doc.exe. Når siste ledd ikke blir vist, ser filen ut til å være en legitim melding.doc fil. Et klikk på den kan starte hva som helst av fandenskap på PCen. (En annen sak  er at en ikke skal klikke på vedlegg til ukjent epost uansett, bare at noen gjør det likevel, og skurken oppnår sin hensikt.)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Filename_extension

 

omtaler andre typiske eksempler på hvordan kjeltringer kan lure folk på denne måten og få spredd virus og dataormer ved at noen klikker på slikt som love-letter-for-you.txt.vbs og ikke ser .vbs på slutten av filnavnet. .vbs angir at det er et VisualBasic script  for en eller annen formodentlig påtenkt suspect hendelse i PCen.

 

Apropos filnavnendelser. Kan en fil og en Internett adresse forveksles ? Hva vil du tro er ment med noe som kalles eventyr.com ? Det er milliarder av .com adresser på nettet, men dette kan være en lokal programfil og slett ikke en nettadresse. .com står for commersial på nettet og command på programvaresiden.

 

Før Windows kom i bruk var det i MS-DOS tiden ganske alminnelig med filnavn som endte på .com. Det var og er fortsatt en type kjørbar programfil, svært liten sådan, < 64 KB, som inneholder kommandoer til operativsystemet. Er, for de fungerer også i Windows miljøet. Det ligger det et faremoment. Mer om .com-filer og skadelig bruk av slike, Malicious usage of the .com extension, på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/COM_file

 

 

Windows 10 nærmer seg !

 

Nyheten om Windows 10 dukket opp i en blog fra Microsoft 30.september, faktisk en fyldig presentasjon på

 

http://blogs.windows.com/blogginwindows/2014/09/30/announcing-windows-10/

 

Dette førte til omfattende kommentering umiddelbart slik som på

 

http://www.dinside.no/930680/windows-10-lansert

 

http://www.howtogeek.com/197503/microsoft-annouces-windows-9-but-names-it-windows-10/

 

Ikke bare det, nå er en prøveutgave fritt tilgjengelig og kan prøves av alle som er nysgjerrige på hva Microsoft har å komme med.  dinside.no har prøvekjørt nyheten og sier "Etter å ha testet en tidlig utgave av Windows 10 føler vi oss ganske sikre på at Microsoft er tilbake på riktig spor." Se nærmere "Slik er Windows 10" på

 

http://www.dinside.no/930709/slik-er-windows-10

 

Mens nevnte prøveutgave av Windows 10 har vært en Technical Preview, blir neste fase en Consumer Preview versjon som Microsoft trolig vil annonsere på en tillyst pressekonferanse 21.januer. Se denne artikkelen med nærmere omtale på dinside.no 22.desember :

 

http://www.dinside.no/932081/windows-10-naermer-seg-consumer-preview

 

Den endelige versjonen av Windows 10 er nå ventet rundt kommende sommer - men legg til noen måneder på det som et rimelig godt tips.

 

VG presenterte nyheten 5.oktober med tittel "10 ting du må vite om Windows 10" på

 

http://www.vg.no/forbruker/teknologi/10-ting-du-maa-vite-om-windows-10/a/23308583/

 

At Microsoft hoppet i nummerrekken for Windows fra 8 til 10 blir offiselt forklart som at det var et slikt stort sprang til noe som skal bli en totalløsning for alle plattformer, at det måtte markeres slik. Men en annen forklaring finnes også faktisk, mer rent teknisk, for å unngå en masse feilsituasjoner som måtte kunne forekomme. Forholdet er at det ligger mengder av helt annen programvare fra andre kilder ute på nettet som tester på versjonsnummer på Windows.  Vi har hatt Windows 95 og 98 og noen tester da bare i overkant enkelt på om det er noe med Windows 9. En ny 9-er vil da kunne bli tatt for 95/98 og lage problemer. Med Windows 10 betegnelsen går en da klar av slik feilproblematikk.

 

http://www.pcworld.com/article/2690724/why-windows-10-isnt-named-9-windows-95-legacy-code.html

 

Nettstedet pcadvisor.co.uk har noen artikler med interessante betraktninger i forbindelse med Windows 10. Først om 5 ting du vil sette pris på i Windows 10 :

 

http://www.pcadvisor.co.uk/features/windows/3575134/5-thing-youll-love-about-windows-10/

 

Dernest konkurransen mellom to "tiere", Windows 10 i forhold til MAC OS X 10. (Egen undring : Var 10-tallet på Apples nye operativsystem også med å få Microsoft til å gå for 10-betegnelsen ?)

 

http://www.pcadvisor.co.uk/features/software/3534489/windows-10-vs-os-x-1010-yosemite-comparison/

 

Endelig, 5 grunner til at PCer er bedre enn MACer - eller kanskje omvendt ?

 

http://www.pcadvisor.co.uk/videos/3493092/5-reasons-why-pcs-are-better-than-macs-mac-vs-windows-pc--which-is-best/

 

 

Windows 10 nyheter

 

Det kommer nytt om Windows 10 fra alle kanter. Microsoft hadde en ny stor orientering 21.januar. Her er det noen nettsteder du kan bli oppdatert på :

 

ComputerWorld har denne informative nettsiden datert 22.januar :

 

http://www.cw.no/artikkel/mobilitet/de-10-viktigste-windows-10-nyhetene

 

På dinside.no kommer det jevnlig artikler om Windows 10. En samleside med tilgang til mye av dette finnes på

 

http://www.dinside.no/tag/windows%2010

 

En gjennomgang kalt "Windows 10: The Complete guide... so far" datert 22.januar ligger på

 

http://www.pcadvisor.co.uk/features/windows/3595045/windows-10-complete-guide

 

Engelsk språklig Wikipedia følger godt opp Windows 10 utviklingen. Se

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10

 

En stor oversikt over Windows-utviklingen frem til Windows 10 ligger ellers på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Microsoft_Windows

 

 

Topp søketjenester og topp nettsteder 

 

Søkemotorer, programvare som leter etter og finner ønsket informasjon på Internett, er noe av det som benyttes aller mest. Wikipedia har en liten oversikt over de mest populære på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Most_popular_Internet_search_engines

 

Google Search er den klart mest benyttede. I følge Wikipedia skal den alene stå for mer enn halvparten av all søkemotor trafikk på nettet, i desember 2014 anslått til 1,1 milliarder besøk pr. måned.

 

Kina har sin egen søkemotor baidu.com som skaffer "sikker og pålitelig" informasjon til de kinesiske folkemassene, behørig godkjent av myndighetene. Mange norske nettsteder er sperret for påsyn der. Takket være en enorm folkemengde tar baidu.com andreplassen på statistikken.

 

Deretter følger Yahoo, Bing og Ask som de mest benyttede. På 6.plass ligger DuckDuckGo. Ikke hørt om den ? Neppe mange har det, men den skiller seg ut ved å være "Søkemotoren som ikke sporer deg". Den husker ikke på hva du har søkt på tidligere. Den finnes på

 

https://duckduckgo.com

 

Den er viet god omtale i et medlemsbrev fra Seniornett Norge. Se

 

http://seniornett.no/Seniornett/Opplaering/Medlemsbrev/2015/Avansert-soek

 

Mer å lese om søketeknikk er å finne på

 

http://www.nettvett.no/beskytt-datamaskinen/trygg-nettsurfing/s%C3%B8k-p%C3%A5-internett

 

http://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8kemotor

 

(Denne rare % symbolikken skyldes at det erstatter særegne norske tegn som uheldigvis har blitt brukt i nettadressen. Det er ikke brukbart mot servere generelt og er jo heller ikke å finne på alle tangentbord i verden !)

 

Over til de mest benyttede nettsteder uansett kategori. Wikipedia har en liste over de 100 mest populære nettsteder på verdensbasis, ranket etter statistikk fra to analysefirmaer, Alexa og SimilarWeb pr. desember 2014. Se

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_popular_websites

 

Alexa som tilhører gigantkjøpestedet amazon.com, har lister over de 500 mest besøkte nettsteder globalt, nasjonalt og utfra kategorier. Se

 

http://www.alexa.com/topsites

 

Her de 10 helt på topp globalt, nr. 1 til 10: google.com, facebook.com, youtube.com, yahoo.com, baidu.com (Kina), wikipedia.org, amazon.com, twitter.com, taobao.com (Kina), Qq.com (Kina). Alle unntatt de kinesiske er verdenskjente storheter. Nr.2 på listen, Facebook, hadde i følge Wikipedia 1,3 milliarder brukere i juni 2014 og ble i juni 2011 det første nettsted med mer enn 1 billion (1 000 000 000 000) sidevisninger i måneden.

 

På Alexa nettstedet kan en se tilsvarende statistikk for alle land. Ser vi på Norge, er de 20 mest besøkte nettsteder disse, 1 til 20 : google.no, facebook.com, google.com, youtube.com, vg.no, finn.no, dagbladet.no, wikipedia.org, nrk.no, yaghoo.com, dnd.no, aftenposten.no, live.com, amazon.com, yr.no, twitter.com, tv2.no, lmdb.com, nettavisen.no og e24.no. Mystisk at et ganske ordinært fransk nettsted lmdb.com har havnet på 18.plass. Trolig feil.

 

Med alexa.com kan en også se mange statistiske opplysninger for de større nettstedene. Sett inn aktuell nettadresse på denne nettsiden :

 

http://www.alexa.com/siteinfo

 

En kan også slå det opp direkte, eksempelvis for å få opplysninger om nettstedet til VG :

 

http://www.alexa.com/siteinfo/vg.no

 

For norske nettsteder er det en tilsvarende tjeneste du kan benytte på

 

http://urlm.no

 

Også her kan en skjøte på med den nettadressen en vil ha opplysninger om. Prøv f.eks.

 

http://urlm.no/www.vg.no

 

En kan finne opplysninger om nær sagt alt av nettsteder så som når det er opprettet, hvem som har registrert det og hvem som bruker det, såkalt registrar og registrant. Den virkelige nettstedbruker behøver likevel ikke å komme opp da det kan gå via mange parter og være utsatt for mye bevisst tildekking. Uansett, se hva du kan finne med

 

http://www.whois.com/whois

 

Giganten Google har en lang rekke tjenester i tillegg til Google Search og en rimelig stor pengebinge. I 2006 kjøpte de videotjenesten YouTube for 154 milliarder dollar (!!).  I 2008 ga de ut gratis sin egen nettleser Chrome. Den er nå den klart mest benyttede nettleser verden over. De laget en konkurrent til Facebook kalt Google+ og kom i 2004 med den svært så populære eposttjenesten Gmail.  I juni 2012 var det 425 millioner aktive Gmail brukere. I mai 2014 ble Gmail den første Android app med over en milliard installasjoner gratis nedlastet via Google Play Store. Fantastiske tall.

 

Google Maps er en fenomenal karttjeneste med høyoppløselige satellittbilder og imponerende roterbare gatebilder med "street view". Snarlik er programvaren Google earth. Mens Google Maps er nettleser basert er Gogle Earth laget for installasjon. Den gir en tre-dimensjonal opplevelse av jorden som du kan rotere, detaljstudere og fly over fra pol til pol. Alt gratis. MÅ oppleves. Google Earth finnes for Windows, Mac, Linux, Android og iOS. 

 

Det er fascinerende å lese om Google firmaet og hva de har etablert siden oppstarten i 1997. Det har gitt Apple og Microsoft tøff konkurranse på mange områder. Googles inntekter bare på søkemotorområdet anslåes i 2014 til å være rundt 2 milliarder kroner med minimal skattlegning. Brukbart !

 

Kort om Yahoo!, også et svært multinasjonalt selskap med hovedbase i USA. De har en lang rekke tjenester i likhet med Google. Engelspråklig web portal kan besøkes på

 

http://www.yahoo.com

 

Søkemotoren Yahoo! Search har en norsk språklig utgave på

 

https://no.search.yahoo.com

 

Norsk språklig utgave av deres web-baserte epost Yahoo! Mail er det inngang til på

 

https://no.mail.yahoo.com

 

Der tilbys det gratis personlig lagring av hele 1 TBG, 1000 GB, slik at "en aldri trenger å bry seg om å slette epost for å frigjøre plass" !

 

Hva så med Bing, Microsofts satsing på søkeområdet ? Dette er etterfølgeren etter Live Search, Windows Live Search og MSN Search. Bing ble navnet på nysatsingen i 2009. Yahoo! benytter nå Bing som søkemotor i sin Yahoo! Search etter å ha inngått en 10 års avtale med Microsoft samme år.

 

Endelig hva søketjenesten ask.com angår. Den fungerer bra og finner mye. Det er slik at ulike søketjenester finner litt forskjellige ting, så det er nyttig å prøve med flere. NB: IKKE installer Ask toolbar som regnes som skadevare, nevnt mye om tidligere ! Omtrent alt av verktøylinjer kan ellers godt unnværes da det bare fyller opp skjermsiden og kan gjøre nettleseren tregere.

 

 

Nettlesere og deres popularitet

 

Ulike nettlesere, web browsere, har kommet og forsvunnet i Internetts historie. Fortsatt finnes mange, men bare et fåtall er svært utbredt. En kort oversikt finnes på norsk Wikipedia :

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Nettleser

 

Når det gjelder markedsandeler for forskjellige utgaver og versjoner av nettlesere, er det mye statistikk å finne på nettet. Wikipedia har en stor oversikt på denne siden :

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

 

Feilkilder er det mange av. Det forekommer overestimering og underestimering av ulike grunner, særlig kanskje økonomiske. Det er nettlesere som skjuler sin identitet eller gir falsk sådan. Et firma i bransjen, Netapplications, gir Microsoft en langt større markedsandel enn det som synes å være korrekt. Det er kommentert flere steder på nettet, trolig kjøpt og betalt. Wikipedia viser statistikk fra 4 firmaer :

 

StatCounter, http://gs.statcounter.com

W3Counter, http://www.w3counter.com

Wikimedia, http://stats.wikimedia.org

Netapplications, http://netmarketshare.com

 

Her markedsandeler på verdensbasis i % som disse fire firmaene angir i sine statistikker for desember 2014, henholdsvis for

Chrome - Internet Explorer - Firefox - Safari - Opera, alle versjoner :

 

StatCounter :    49,7 - 24,6 - 18,0 - 4,7 - 1,5

W3Counter:      42,5 - 17,6 - 15,5 - 14,6 - 3,2

Wikimedia:       48,1 - 17,5 - 16,7 - 4,8 - 1.5

Netapplications: 22,7 - 59,1 - 11,9 - 5,0 - 0,9

 

Så kan en tro det en vil. 49,7 % kontra 22,7 % for Chrome er et altfor stort sprik. Tre målinger holder på klar ledelse til Chrome, noe som da virker sannsynlig.

 

Globalt angitt er en sak, nasjonalt noe annet. Her hva StatCounter angir for Norge i desember 2014 :

 

Chrome - IE - Firefox - Safari - Opera, alle versjoner:

51,1 - 19,9 - 15,1 - 10,2 - 3,3. 

 

Som ventet står norske Opera noe sterkere her enn globalt, men faktisk ikke særlig mye bedre. Litt merkelig om det da stemmer.

 

Nytt på nettleserområdet er at Windows 10 vil komme med to nettlesere, den kjente Internet Explorer vel litt oppusset og en helt ny kalt Spartan som skal være enkel, minimalistisk og støtter nettleserutvidelser noe IE ikke gjør idag.

 

På dinside.no/data kan en lese om en splitter ny norsk nettleser ved navn Vivaldi. Det er tidligere Opera nettleser sjef Jon von Tetzchner som det siste året skal ha jobbet med den. Se

 

http://www.dinside.no/932614/vivaldi-ny-norsk-nettleser

 

Det finnes mengder av nettleser-tillegg som utvider funksjonaliteten.  En artikkel om dette "Ti utvidelser vi ikke klarer oss uten.", utvidelser til Chrome, Firefox og Opera, ser du på

 

http://www.vg.no/forbruker/teknologi/faa-mer-ut-av-nettleseren-din/a/23391932

 

 

Operativsystemer og deres markedsandeler

 

Analysefirmaene er enige om den sterke markedsandel som Windows 7 har klart å holde på rundt 50 % det siste året, ganske upåvirket av fremkomsten av Windows 8/8.1. På verdensbasis er Windows XP fortsatt fullt på høyde med Windows 8/8.1, mens den er nesten borte i Norge. Lite er offentlig publisert fra fabrikantene, men det foreligger estimater fra mange hold. Wikipedia har en fremstilling også av dette på

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

 

Tall fra StatCounter og Netapplications er her ikke så veldig forskjellige.  StatCounter angir dette %-vis globalt og for Norge i desember 2014 :

 

OS type            Globalt    Norge

Windows 7        54,5        50,0

Windows 8.1     13,7       21,1

Windows XP     12,6         2,1

MAC OS X          8,9        17,1

Windows 8         4,5          3,2

Windows Vista  2,9          2,5

Linux                  1,4          3,5

Andre OS           1,5          0,5

 

På Netapplications fåes bare tall på verdensbasis, disse i desember 2014 :

 

Windows 7        56,3

Windows XP     18,3

Windows 8.1       9,5

MAC OS X          7,2

Windows 8         4,0

Windows Vista  2,9

Linux                   1,3

Andre OS            0,5

 

Med Windows 8/8.1 som en stor markedsskuffelse for Microsoft, står de nå på som bare det med Windows 10. Klar til høsten - da lovet gratis !

 

Når det gjelder nettbrett, tablets, leder Apples iOS klart over Android OS. StatCounter oppgir 72 % iOS og 25,5 % Android på verdensbasis.  Windows RT til Microsoft har vært en stor flop med bare 0,08 %, slått av Linux med 2,3 % og selv lille BlackBerry med 0,2 %, dette i oktober 2014. Nå stopper da også Microsoft å lage noe mer med Windows RT som ikke kan kjøre vanlig Windows programvare.

 

På smarttelefonsiden ligger Android OS et lite hakk foran iOS, 47 % kontra 44 % på verdensbasis i september 2014, i følge Netapplications, referert på Wikipedia.

 

 

Noen nettsteder vel verdt å se litt på

 

Det er i alle fall noen nettsteder som har fått meg til å kikke litt ekstra godt og lenge på PC skjermen.

 

1)

Se stjernehimmelen på Stellarium ! Ja utforsk natthimmelen med dette imponerende programmet, helt gratis. Du kan se natthimmelen i sann tid verden over. Det inneholder mengder av opplysninger om nær sagt alt i himmelrommet, en lang rekke måter å se det hele på, planeter, interssante objekter, stjernebilder, 600 000 stjerner. Menyer finnes nede til venstre i skjermbildet, vannrett og loddrett. Fantastisk program. 

  

http://sourceforge.net/projects/stellarium/

 

Skulle du være interessert i en god innføring i astronomi, kan jeg varmt anbefale en nyutkommet bok på Universitetsforlaget: Astronomi - en kosmisk reise, skrevet av professor Øystein Elgarøy. Den brukes som lærebok i innføringskurset i astronomi ved Univeristetet i Oslo.

 

2)

Lurt på hvilket fly det er som går over deg. Svaret ser du på PC-skjermen – når det gjelder kommersielle fly da. Du kan se en rekke opplysninger om flyet, hvor det kommer fra og hvor det skal lande, ja følge de helt ned på flystripen ved landing. Det gjelder fly hele verden over !

 

http://www.flightradar24.com

  

3)

Lynaktivitet også verden over, da i sann tid og i valgbare tidsrom.

 

http://www.lightningmaps.org

 

4)

Det samme temaet, her faktisk bedre vist enn på foregående nettsted.

 

http://www.blitzortung.org

  

5)

Gode kart har alltid fasinert meg. Ingen ting slår Google Maps med Street View, og så Google Earth da. Litt ukjent med hva disse kan vise ?  Se da godt på følgende nettsteder - og du får ikke gjort mer den kvelden.

 

https://www.google.no/maps

 

https://www.google.com/earth

 

Nyttige tips for Google Maps finner du på

 

http://www.dinside.no/932804/ti-kjekke-google-maps-triks

 

Det er utmerkede norske karttjenester på nettet.  Mest kjent er nok Kartverket, en statlig forvaltningsbedrift under Kommunaldepartementet. De har lagt ut et meget detaljert Norgeskart med mange valgmuligheter på

 

http://www.norgeskart.no

 

Under Meny på Statens Kartverks hjemmeside 

 

http://www.statkart.no    alternativt   http://www.kartverket.no

 

kan en finne en lang rekke tjenester som kan være av interesse. Kartverket er ikke alene på dette feltet. Vi har Norkart, et AS firma som har et web-atlas over Norge på

 

http://www.atlas.no

 

Der kan en finne et utmerket kartmateriale, flyfoto, søk, avstandsberegning, gps-data og mye mer.

 

Enda flere norske karttjenester er med i en oversikt du finner her :

 

http://www.startsiden.no/nettguide/nyttig/kart

 

Kart for lokale forhold er alltid av interesse. Kommunen undertegnede bor i har henvisninger til lokale kart her :

 

http://www.asker.kommune.no/bolig-og-eiendom/kart

 

Tilsvarende finnes det sikkert for byer og kommuner landet over, bare å undersøke.

 

Det ble litt av hvert fra mega store til mega små naturforhold i lett blanding. PC-gull det også. Enig ?

 

En fortsettelse av PC-gull ligger nå under menyvalget PC-info

 

 

Kort innholdsfortegnelse for PC-info

 

Et kort PC historisk tilbakeblikk

Tidlige datapublikasjoner

Dagens aktuelle PC-tidsskrifter, en personlig vurdering

Nettsteder med aktuell PC-informasjon og omtale av programvare

Nettsteder med kommersiell programvare, gratis eller til redusert pris

Bra maskinvarerettet programvare :

-   Programmer som viser alt som kjører i en PC

-   Programmer som gir oversikt over PCens maskinvare og programvare

-   Programmer for PC testing, benchmarking

-   Programmer for harddisk/SSD -oppsett

-   Kontroll og testing av disker, HDD, SSD og minnepinner

-   Testing av CD/DVD enheter og media

-   Kalibrering og testing av PC skjermer

-   Måling av hvor raskt nettsamband du har

 

Programvare for mer omfattende PC vedlikehold

-   Windows Systemfilkontroll

-   Alternative programpakker

-   Programvare for oppgavebehandling

 

Litt om litt ulike temaer :

-   Tema : Snarvei til stor Kontrollpanel meny

-   Tema : Epost begreper : Webmail, epost klienter, POP3, IMAP

-   Tema : Om partisjonering, MBR, GPT og filsystemer

-   Tema : Litt mer om MBR og GPT

-   Tema : Registerfiler - best å ikke tukle for mye med ...

-   Tema : Filer - få sett og redigert det en fil inneholder

-   Tema : PCen vil ikke starte - hva betyr feilmeldinger ?

-   Tema : Nyttige hjelpemidler når PCen ikke vil starte Windows

-   Tema : Feilmeldinger som NTLDR og BOOTMGR is missing

-   Tema : PCen stopper med blå skjerm

-   Tema : PCen slår seg av og starter på nytt av seg selv

-   Tema : Bli kjent med verktøypakken Sysinternals

-   Tema : How-To Geek School, lær teknologi gratis !

-   Tema : MS-DOS kunnskap gjelder fortsatt

-   Tema : Hurtigkommandoer for mangt og mye i Windows

-   Tema : En samling linker til nyttig info fra howtogeek.com

 

Nettsted som kan hjelpe deg med å fikse ting

Prisjakt - visning av hvor ting er billigst

 

Alt av kommentarer, synspunkter og meldiner om feil som sikkert forekommer i det foregående, vil bli mottatt med stor takk !!

 

Arne Hvidsten,

Asker, 12. februar 2015.

epost@arnehv.net

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.08 | 23:25

Savner informasjon om passord-huskere i siste PC-gull. Bruker selv LastPass.com i stor utstrekning og anbefaler alle å gjøre det samme !

...
31.03 | 20:15
Min forside har mottatt 16
04.08 | 21:24
Du liker denne siden